Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Efekt restartu ekonomiky vyprchal, COVID znovu utahuje Česko

Rozbřesk: Efekt restartu ekonomiky vyprchal, COVID znovu utahuje Česko

09.10.2020 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ani další várka nových dat z české ekonomiky nevyznívá příliš optimisticky. Maloobchod sice zaznamenal nárůst, nicméně spíše jen symbolický. Oproti červenci se tak tržby tentokrát zvýšily jen o 0,3 %, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 2,1 %. Pokud srovnáme úroveň nákupů s předkovidovým vývojem, tak čeští spotřebitelé v srpnu utráceli zhruba stejně jako na začátku roku. Ukazuje se, že poté, co po uvolnění zrealizovali odloženou poptávku, chuť výrazněji utrácet opadá. Je to vlastně i logické vzhledem k obavám z dalšího vývoje ekonomiky i jejich finanční situace, stejně jako s ohledem na výrazné přibrzdění růstu příjmů. Růst mezd je silně zbrzděný, a tak nárůst disponibilního důchodu obstarávají především zvýšené sociální dávky. To není zrovna kombinace, která by nahrávala návratu dřívějšího spotřebitelského chování.

Optimismu včera nepřidaly ani srpnové statistiky služeb. I v tomto případě byl růst tržeb spíše jen kosmetický (po očištění o sezónnost a kalendářní vlivy), což i v tomto případě dává tušit, že efekt rozvolnění už v podstatě vyprchal. Meziměsíčně se tak reálné tržby služeb zvýšily o půl procenta, meziročně však dotčené firmy inkasovaly o zhruba 11 % méně. Situace je však u jednotlivých typů služeb extrémně rozdílná. Na jedné straně tu vidíme poštovní a kurýrní služby, jejichž expanze jde ruku v ruce s rozvojem internetových obchodů nebo snaze zákazníků sociálně se distancovat, na straně druhé stojí až tragické výkony cestovních kanceláří a agentur, které i v srpnu přežívaly s extrémním 85% výpadkem tržeb. Jen o něco málo zle na tom byla letecká doprava (meziročně -73,4 %) nebo ubytování (-44 %). Zatímco hotely zůstávaly celkově silně nevytížené, do restaurací se zákazníci přece jen vraceli rychleji a jejich meziroční „ztráta“ tržeb tak poklesla už jen na 14 %.

I když výsledky služeb tentokrát nebyly, stejně jako v případě průmyslu, nijak oslnivé, jsou výrazně lepší než ve tragickém druhém čtvrtletí. Proto se dá očekávat, že se restart významné části služeb sám o sobě silně odrazí na výsledku HDP za třetí kvartál, jehož odhad bude zveřejněn už na konci tohoto měsíce. Jak ovšem ukazují další průběžné výsledky i nejnovější měkká data, další silné vzedmutí, a tak i umazání předchozích ztrát hned tak následovat nebude. Spíše naopak, když vezmeme v úvahu nové restrikce, které začínají platit od dnešního dne. Přitom nejde jen o samotná omezení, ale i o pravděpodobnou změnu chování spotřebitelů a firem, která bude následovat. Ale o tom někdy příště. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Další expanze koronavirové nákazy, která zhoršuje ekonomické vyhlídky země, se negativně promítá i do vývoje kurzu koruny. Česká měna tak v průběhu včerejšího odpoledne dále oslabila a dostala se až za metu 27,15 EUR/CZK. Slabší koruna současně automaticky uvolňuje měnové podmínky, což by se v dané fázi mohlo zamlouvat i ČNB, která tak může ponechat svoji hlavní úrokovou sazbu dál beze změny. Vzhledem ke krátkodobému výhledu pandemické situace není pravděpodobné, že by se trend koruny mohl v nejbližší době obrátit. 

Ministerstvo financí získalo na dluhopisovém trhu dalších více než pět miliard korun při prodeji dluhopisů se splatností jedenáct a dvacet let. Poptávka byla ve srovnání s nabídkou dvojnásobná, výnos ve srovnání s předchozími emisemi mírně vyšší. Od začátku roku už MF na trhu prodalo střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za více než 450 mld. korun. 

Zahraniční forex
Eurodolar včera ignoroval jak pokračující debatu v americkém Kongresu ohledně dalšího fiskálního balíku, tak nová data z amerického trhu práce a stagnoval pod úrovní 1,18.

Jestliže na eurodolaru vládne nuda, tak zajímavé je naopak aktuální zpevňování čínského juanu, který se dostal v paritě s dolarem na 18měsíční maxima. Juan posiluje v reakci na silná čínská data, která potvrzují pokračující oživení čínské ekonomiky (viz dnes zveřejnění index PMI ve službách), jež na rozdíl od ostatních není zasažena II. vlnou.

Závěrem zmiňme forint, který včera zpevnil a zdá se, že získává ztracenou sebedůvěru. K té mu dopomohlo nepochybně nedávné zvýšení jednotýdenní sazby MNB (která včera zůstala nezměněna) a nečekaný pokles inflace (o 0,5procentního bodu), což obojí implikuje vyšší reálné úrokové sazby.

Ropa
Cena ropy včera rostla o 3,7 %, když ji ovlivňovala omezení spojená s hurikány v Mexickém zálivu a komentáře kartelu OPEC k dlouhodobé poptávce po černém zlatu.

Akcie
I přes nepříznivé zprávy, aerolinie jako Delta Air Line nebo United Airlines zůstaly v zelených číslech, pouze American Airlines v průběhu dne zápasily se středečním závěrem, stejně se jim ale podařilo zakončit s 0,7% ziskem. Ze sektorů se pak nejvíce dařilo energetice, utilitám (+1,8 %) a financím +1,4 %. Dařilo se i technologiím, kdy jedny z největších jmen jako Microsoft, Facebook i Alphabet obchodovaly nad včerejšími závěry. Z korporátní sféry IBM zagresivňuje svůj střednědobý růstový potenciál a včera poskočila o 6 %. Zelenala se i Tesla, ale v průběhu včerejšího dne ztrácela a zakončila pouhých 0,2 % v zisku. Trhy uzavřely obchodní den následovně: S&P 500 +0,9 %, Nasdaq +0,5 %, Dow Jones +0,4 %.



Čtěte více:

Jak si nejsnáze začít odkládat na své sny? S chytrým robotem indigo a teď i odměnou 500 korun
08.10.2020 11:25
Začít investovat a plnit si své sny není složité. Mýtus nedosažitelnos...
Křehké evropské banky se připravují na finanční tíseň v éře covidu
08.10.2020 14:44
Začátkem roku 2020 se bankéři v celé Evropě stále ještě dostávali z po...
Bilion dolarů sem, bilion tam
08.10.2020 17:42
Na FTAlphaville se domnívají, že až se budou historici zaměřující se n...
Zastaví se kultura a sport, hospody budou zavírat ve 20:00
08.10.2020 17:26
Od pondělí 12. října se na dva týdny zastaví kulturní akce, řekl minis...
Trump a další otočka s fiskálním balíkem. Akcie i dluhopisy rostou
08.10.2020 17:30
Na hlavních trzích se dnešek odvíjí v pozitivním duchu a týká se to ja...
Částečné stimuly nebudou, indexy přesto rostly
08.10.2020 22:06
Dříve v tomto týdnu prezident Donald Trump oznámil, že je připraven se...
Bloomberg: Koronavirus jako další příklad krize, ve které miliardáři navyšují své bohaství
09.10.2020 8:50
Majetek 50 nejbohatších Američanů je v současnosti tak velký, jako maj...

Váš názor
  •  
    09.10.2020 10:17

    Pokud si někdo myslí, že současná ekonomická omezení budou trvat 14 dní, jak bylo vyhlášeno, tak je opravdu velice naivní. I kdyby poklesl počet nakažených na 0, což se samozřejmě ani omylem nestane, tak stejně řeknou, že omezení musí pokračovat, aby se to znovu nerozjelo a neudělali jsme chybu jako v létě. Reálně však počet nakažených bude stále hodně vysoký (2000 denně by byl zázrak), takže omezení pojedou plynule dál a dál a zotavující se ekonomika dostane další zásah...
    qwer
    •  
      09.10.2020 11:01

      Vidím to tak, že za týden se opatření ještě zpřísní, pak budou měsíc stejná a teprve pak se začne zas rozvolnovat roušky uvnitř budou až do května.
      ..
      •  
        09.10.2020 11:37

        Prymatula to vidi tak, ze prej az do konce cervna :o za predpokladu ze se lidi naockujou a promori.
        Ai-kun
        • a o to právě jde
          09.10.2020 13:26

          1. vyděsit 2. utlmit 3. všechny povinně testovat 4. vakcina a miliardy tečou někomu do kapes.
          oradapoisson
  • ČAU LIDI!!!!!!!
    09.10.2020 10:09

    Ako to, že dalšia várka nových dát z českej ekonomiky nevyznieva príliš optimisticky? To ako? Veď voľby som vyhral, ako som vám vravel. Všetko idě podľa plánu!! teraz je doležité už koněčně tých zlodejov doraziť!!!!! Daň z nabitia něhnutělností som zrušil a teraz prídě moja chvíľa začať to skupovať!!!! S prymulom som dohovorený, že buděm testovať celý národ!!!! Však peniaze sa hodia, nie? Žradlo sa zdražuje a to je dobre, lebo, keď ostatným tržby idú do riti, mně sa zvedajú!!!! Je doležité, všetko náležitě premyslieť!! Kritizujú ma, že něchodím na zsadania krízového štábu a neúčastním sa vyhlásenia opatrení. Ale veď ja to riadim zo zadu a teraz nepotrebujem žiadne problémy, lebo ďalšie voľby budú čoskoro. teraz všetkých obmezíme, ale nič im platiť už něbuděme. Lebo obmedzenie nie je zatvorenie. Něch si to kompendzujú z nakradnutých peňazí. Moji voliči do luxusných reštaurácií něchodia. Načo by stě teraz chodili do reštaurácií???? Kúpte si udeniny z kostelca a zožertě si ich doma!!!!!! Zabijeme tým dve muchy jednou ranou. Mne sa zvýšia tržby a tý zlodeji, ktorý vydržali EET teraz už koněčně zdochnú. Zdenek Polreich je dobrý kuchár, ale určitě má tiež nakradnuté ako som povedal, sú všetci zloději!!! Až to zatvorí, može ísť variť do čapieho hniezda. A tý pseudolekári, čo sa ozývajú, nech držia papule, ten šmucler to má v meně - špina. Terazky je doležité ľudí čo najviac vyděsiť a potom si s nimi možeme robiť čo chceme, čo ani komunisti nevedeli spraviť. Tak si to uvedomtě a voltě ma!!! BUDĚ LÍP!!!!!!!
    oradapoisson
    • kampááán
      09.10.2020 10:52

      čo to trepeš, robím pre čehunov do roztrhání těla, napr. včera som bol na otvárání nové pili ve Štětí, a estli někdo hovorí, že proto abych mal odber dreva tak je to kampáán :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m