Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozvaha Fedu v následujících letech, QE, QT a co je vlastně normální?

Rozvaha Fedu v následujících letech, QE, QT a co je vlastně normální?

14.01.2022 18:12

Výraz normalizace je u nás asi nejvíce skloňován ve spojitosti s obdobím po roce 1968. A i zde vidíme, že jde o výraz nadmíru relativní. Co jedni nazývali normalizací, bylo pro druhé návratem do nenormálna, či ještě větším posunem do jeho hloubi. V jiných zemích nemá za sebou tento výraz tak bohatou historii, používá se často ve vztahu k ekonomickému vývoji a zejména monetární politice. Příkladem by mohly být třeba ve své době poměrně frekventované úvahy o Novém normálu ze strany společnosti Pimco. A s tím, jak se schyluje k obratu v americké monetární politice, se téma normalizace může opět vrátit. Dnes o ní a projekcích Deutsche Bank týkajících se rozvahy Fedu.

To, co je normální, bývá často hodnoceno relativně k tomu, na co jsme zvyklí. Jenže to, že jsme si na něco zvykli, ještě neznamená, že je to normální. Pokud se pak pustíme do nějakých hlubších úvah, může nám začít tento koncept splývat s konceptem „přirozený“. Což nám ale k nějaké rychlé a univerzální definici, či dokonce „hodnotě“, se kterou by se každý hned ztotožnil, také moc nepomůže (viz i závěr).

Následující graf ukazuje to, čemu bychom mohli říkat očekávaná normalizace rozvahy americké centrální banky. Krátký výlet do historie: S finanční krizí roku 2008 začali centrální bankéři o překot uvažovat nad tím, jak zabránit kolapsu finančního systému a prudkému ochlazení ekonomiky. V prostředí, kdy již takto nešly použít sazby, protože se pohybovaly na svém (tehdy vnímaném) minimu. Jako nevyřčený kompromis mezi tím, co je možné a zároveň ještě přijatelné, bylo zvoleno kvantitativní uvolňování QE, tedy nákup aktiv centrální bankou.

Tyto nákupy aktiv orientované zejména na vládní obligace zvyšovaly rozvahu Fedu a měly fungovat tak, že sníží i dlouhodobější sazby – výnosy dlouhodobějších finančních instrumentů, které jsou více provázány s reálnou ekonomikou než sazby krátkodobé. Trochu paradoxem je, že úspěch QE se dá posuzovat ne tím, jak moc sazby klesly, ale jak moc vzrostly. Protože právě jejich růst odrážel to, že se skutečně zlepšila očekávání dalšího ekonomického vývoje. Ale dejme nyní stranou paradoxy QE a podívejme se na následující graf. V něm je vývoj rozvahy Fedu relativně k produktu a to od roku 2017 spolu s projekcemi Deutsche Bank pro následující roky:

76

Zdroj: Twitter

V současné době se hodně probírá, jak rychle a razantně by měl probíhat takzvaný tapering. Tedy snižování a následné ukončení nákupu aktiv americkou centrální bankou. Ukončení nákupů by implikovalo cca stabilní rozvahu Fedu, klesala by jen o cenné papíry, jimž končí doba splatnosti. Zhruba od poloviny roku 2022 ale v grafu rozvaha začíná znatelně klesat. Nevím, z čeho Deutsche vychází, ale taková rychlost poklesu by spíše implikovala i prodeje aktiv, tedy QT – kvantitativní utahování (quantitative tightening). Sklon křivky je přitom mimochodem podobný jako v roce 2018.

Pokud bychom tedy brali za bernou minci rok 2019, rozvaha Fedu by se normalizovala někdy v roce 2026. Pokud bychom brali za bernou minci výši rozvah před finanční krizí, trvalo by to znatelně déle. Jak jsem se ale rozepisoval v úvodu, každý si z historie může jako měřítko vybrat, co chce. Na QE/QT to sice není tak vidět, ale ošemetnost tohoto historického přístupu je dobře patrná na sazbách.

Mohli bychom poukazovat na to, že nějaký historický standard jejich výše je takový či makový. Relevantnějším měřítkem „normálnosti“ jsou ale spíše odhady aktuální výše neutrálních sazeb. Můžeme je nazývat i sazbami přirozenými. I když zde zase narážíme na to, že jejich odhady se mohou dost lišit. Což je v souladu s tím, co jsem obecněji psal v druhém odstavci – přirozenost se někdy hledá těžko. Jejímu nalezení je přitom možná největší překážkou právě hledání.

A mimochodem, co by bylo známkou úspěchu v případě QT? Zrcadlově k úspěšnému QE by to měl být ne růst, ale pokles výnosů vládních obligací tak, jak by se zhoršil ekonomický výhled. V takovém případě by investoři více kupovali obligace právě kvůli tomuto zhoršení a jejich poptávka by více než vyvážila zvýšenou nabídku (centrální bankou). Celkově tedy zrcadlo k úspěšnému QE, jehož cílem by v současném kontextu bylo samozřejmě ochlazení inflačních tlaků.



 

Čtěte více:

Fidelity International: Výhled pro dluhopisy v roce 2022. Durace ještě neřekla poslední slovo
06.01.2022 5:56
Centrální banky budou v roce 2022 na dvou frontách čelit hospodářské v...
Připravte se na vyšší úrokové sazby v USA, varuje MMF rozvíjející se ekonomiky. Hrozí odliv kapitálu i oslabení měn
10.01.2022 9:21
Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval rozvíjející se ekonomiky, aby se...
Fed daleko za křivkou. Bude muset stlačit dolů ceny akcií a zvýšit výnosy obligací, domnívá se Dudley
12.01.2022 11:47
Trhy již přehodnotily svůj pohled na vývoj monetární politiky v USA, n...
Týdenní výhled: V centru pozornosti výnosy i Fed. Začíná výsledková sezóna
10.01.2022 14:09
Nárůst dluhopisových výnosů a politika Fedu zůstávají zásadními parame...
Branislav Soták: Výsledková sezóna za dveřmi, jak dopadnou na trhy vyšší sazby Fedu?
11.01.2022 17:10
Na tržní prostředí dopadá přízrak očekávaného zvýšení amerických saze...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení