Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Meziroční výrobní inflace překonala 26 %. Ceny v zemedělství rostly nejrychleji od roku 1992

Meziroční výrobní inflace překonala 26 %. Ceny v zemedělství rostly nejrychleji od roku 1992

16.05.2022 9:22, aktualizováno: 16.5. 14:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ceny průmyslových výrobců vzrostly v dubnu meziročně o 26,6 procenta  po březnovém růstu o 24,7 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Meziměsíčně se zvýšily o 2,3 procenta. Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně zvýšily o 8,0 procent a meziročně o 35,3 procent. I jejich meziroční růst tak zrychlil z březnových 27,2 procenta.

Ceny stavebních prací se zvýšily meziměsíčně o 1,3 procenta a meziročně o 12,9 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly meziměsíčně o 0,5 procenta a meziročně o 5,5 procenta.

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali meziměsíční PPI na +1,5 procenta a meziroční na 26,6 procenta.

Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

„Také v dubnu pokračoval meziměsíční i meziroční růst cen všech výrobců. Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o více než 26 % a ceny v zemědělství o více než 35 %. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů téměř o 13 % a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 5,5 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

10

V průmyslu zaznamenali statistici nejvýraznější zdražování v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny elektřiny, plynu a páry vzrostly meziročně o více než polovinu, chemické látky a výrobky zdražily o 43,8 procenta, obecné kovy a kovodělné výrobky o 34,5 procenta a dřevo, papír a tisk téměř o třetinu.

Nejvyšší za posledních 30 let byl meziroční růst cen zemědělských výrobců. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o polovinu, v živočišné výrobě o 17,8 procenta. Ceny olejnin stouply meziročně skoro o dvě třetiny, obiloviny podražily o 51,2 procenta, ceny skotu stouply o téměř 26 procent. Brambory zdražily o 15,2 procenta, zelenina o 13,6 procenta. Ceny ovoce byly naopak nižší o 13,8 procenta.

Ceny stavebních prací se podle odhadů ČSÚ meziročně zvýšily téměř o 13 procent. Materiály a výrobky spotřebovávaných ve stavebnictví zdražily meziročně o 25,2 procenta.

V oblasti tržních služeb pro podniky stouply ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 18,8 procenta. Skladovací a podpůrné služby v dopravě zdražily o 14,3 procenta a služby v oblasti zaměstnání o 13,3 procenta.

Ceny výrobců v dubnu rostly také v meziměsíčním srovnání. V průmyslu to bylo o 2,3 procenta, v zemědělství o osm procent, ve stavebnictví o 1,3 procenta a ceny tržních služeb pro podniky vzrostly proti březnu o půl procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 15,5 procenta.

Zdroje: ČSÚ, ČTK, Reuters


Čtěte více:

Ceny výrobců stouply v lednu nejrychleji od 90. let. Meziročně rostly nejvíce v zemědělství
23.02.2022 10:17
Meziroční růst cen výrobců v lednu opět zrychlil. Nejvíce se ceny zvýš...
Výrobní ceny v únoru dál zrychlovaly růst. U cen průmyslových výrobců padla hranice 21 %
15.03.2022 10:58
Meziroční růst cen výrobců v únoru znovu zrychlil. V zemědělství se ce...
Rozbřesk: Co říkají ceny výrobců o spotřebitelské inflaci?
05.04.2022 9:15
Inflační náraz, jehož jsme v posledních měsících svědky, nemá v případ...
Ceny výrobců narůstaly v březnu opět rychleji, nejvíce v zemědělství. V Německu byla výrobní inflace na rekordu
20.04.2022 9:47
Meziroční růst cen výrobců zrychlil také v březnu. V zemědělství se ce...

Váš názor
  • Dusledky narativu "nizka srovnavaci zakladna"??
    16.05.2022 11:46

    Prave pred rokem za mesic 4/2021vydal CSU mesicni zpravu pod titulkem VYRAZNY(!!) MEZIROCNI RUST CEN PRUMYSLOVYCH VYROBCU POKRACOVAL - mezirocni hodnota byla +4,6%(!!), v tom skupiny 'energii' +9,6% a 'meziproduktu' +8,1%, 'kovy' +7,5%, jeste podrobneji 'chemikalie' +32,4% v tom hnojiva etc.+40,1%, a to zejmena v DUSLEDKU NIZKE SROVNAVACI ZAKLADNY 4/2020. /// Letos MEZIMESICNICH +2,3% oproti breznu predstavuji POLOVINU lonske MEZIROCNI 4,6%(!!). /// Letos MEZIROCNICH +26,6%(!!!!) podrobneji 'kovy' +34,5%, 'drevo-papir' +32,8%, 'energie' +55,2%, 'meziprodukty' +28%, v tom 'chemikalie' +43,8%. /// Narativ "duveryhodnost centralnich bank" je udrzovan UMĚLE, jeste pred pulrokem platil narativ "docasna zvysena inflace". Ze statistik je zretelne zvedani cenove hladiny jiz cele 2 roky, kdyz pred rokem byly pouzity komentare jako VYRAZNY MERIZOCNI RUST CEN PR.VYROBCU.... No a teprve mesic plati ze logisticke EU kapacity puvodne pro obchod s Ruskem jsou preorganizovavany pro odvoz SUROVIN z UA, 'jednosmerne' tj.prazdne tam a plne zpet. /// Kolik ze ceske populace nedosahne na prumernou mzdu? Pokud to babisova vlada "nevylepsila", byvalo to 60-65%... Suroviny stale jeste tecou... nicmene zakazy se svetem siri - Indie psenice, Indonesie palmovy olej, EU nechce ruske suroviny, obcane vsem temto EMBARGUM tleskaji... ZAKAZKY budou, ale nebude z ceho je udelat nebo za ty ceny nebude mozne vyrobene zbozi prodat?? Inflace roste 2 roky, a to se jeste pred 3 mesici vsichni snazili jak zbozi odnekud nekam jinam dopravit. Nyni kdyz se svet snazi jak dopravu zbozi NEUMOZNIT, filialkam hrozi PRIDELOVY SYSTEM? Se vsim co na to navazuje??
    Mudr.c
    • Re: Dusledky narativu "nizka srovnavaci zakladna"??
      16.05.2022 18:46

      … to zní hezky evropsky, čekají nás světle zítřky …, správně ještě tomu pleskáme.
      Český Čert
  • Abycho ty Turky nakonec ještě nepředstihli
    16.05.2022 11:15

    a s novým kašpárkem se nedívali na Řecko se závistí s kurzem 30 CZK za 1 Euro :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    16.05.2022 9:39

    Hlavně, že vrchní loutka ČNB Michl, už nyní ví, že v srpnu je nutné stabilizovat sazby......
    abc1
    •  
      16.05.2022 11:16

      Michl s tim nic neudela. Muzeme dekovat vlade, ze se snazi o co nejdrazsi energie a porad chce prisnejsi saknce. Energie jsou hlavni motor inflace, to si jeste uzijeme
      Trade4fun
      • Trde4fun
        16.05.2022 13:31

        Proč pořád lžeš?? Už sem ti dvakrát vysvětloval, že obchodníci kupují na evropských burzách už 15 let a vláda s tím nemá nic společného. Těch 15 let to fungovalo, dokud Ivan nezačal dusit Evropu skrze spoty. Ten potřebuje lidi jako ty, co neustále rozšiřují bláboly. Ivan raději prodá s třicetiprocentním discontem z dlouhodobých cen Indii. aby Evropu rozvrátil. Jen hlupák může opakovaně tvrdit, že se česká vláda snaží o nejdražší energie. Nebezpečí je naopak Zemanův kůň Michl, kterého ty obhajuješ. Ekonomie tě bohužel nejde tak, jako pomluvy.
        Velkamedvědice
        • Re: Trde4fun
          16.05.2022 14:38

          Medvěde souhlasím, ale neshodnem se, kdo vydělá, v čí je zájem mít rozvrácenou Evropu, není to Putin, ale je to Čína a naši američtí přátelé....
          abc1
          • Topolánek popisujre příčiny zdražení energií objektivněji
            16.05.2022 22:54

            "V momentě, kdy přeorientovávám energetiku na zcela jinou zdrojovou základnu a plyn je jediný přechodný substitut, vyvolám po něm zvýšenou poptávku. Pokud se to sejde s útlumem těžby v Holandsku, problémy v Norsku, asertivní politikou Ruska v oblasti plynu (krácení dodávek na spotový trh) a obrovským růstem postcovidové poptávky v jihovýchodní Asii a Číně, znamená to obrovský cenový skok. Cena plynu narostla několikanásobně! Pokud k tomu připočteme ještě povolenky, které také stouply daleko více, než predikovala EU, i vlivem spekulativním nákupům a faktoru očekávání, vznikly tak na trhu takové tenze, že vylétly ceny všech energií. Neviditelná ruka trhu tak ukázala svou sílu. Fyzika a ekonomie porazily ideologii a nové náboženství."
            Špaček
            • Re: Topolánek popisujre příčiny zdražení energií objektivněji
              16.05.2022 23:09

              Ano souhlas. Ale.proc pan Topolanek, zaniceny propagator paroplynovych zdroju, ZAZDIL ten nejvyraznejsi lapsus = ukonceni cenove stabilnich predvidatelnych kalkulovatelnych dlouhodobych kontraktu??? Bylo tim duvodem EURO, v nemz se s Ruskem.uctovalo a letos to skonci, s posilujicim dolarem v zadech??? Ekonomicke souvztaznosti by meli resit spis EKONOMOVE a ne politik "s pionyrskym satkem na krku".
              Mudr.c
          • abc1
            16.05.2022 20:17

            Kolego, je v nejvyším americkém zájmu, aby její spojenec Evropa šlapala, protože i jí ty přináší nejen ty spojenecké výhody, tedy stabilní odbytiště produktů a spolutlak na východ..
            Velkamedvědice
            • Re: abc1
              16.05.2022 22:07

              obchodní bilance USA za loňský rok přesáhla 1 bilión dolarů!!! a letos se opět zvyšuje, k tomu enormní zadlužení......dosavadní odbytiště tedy zcela nedostatečné, pokud vezmeme v úvahu, že Evropa díky energiím ztratí určitou konkurenceschopnost tak dle mne pozitivní dopad pro USA ten konflikt má
              abc1
              •  
                16.05.2022 22:55

                Ano, zakladnim meritkem je TRZNI PODIL. Nejde o nic jineho nez o trzni podil. V exportu/importu surovin, v zuctovaci měně, apod. EKOKOMICKY neni totez co POLITICKY. Pokud se G7 politicky rozhodla soucasny svet ekonomicky PŘETVOŘIT k obrazu svemu, neexistuje proti tomu OPOZICE bo opozice tře bídu s nouzí, DOSLOVA. MMF a WB jsou instituce pod kuratelou jednoho statu. SDR je cerveny hadr vsech low-cost ekonomik, nynejsi rust US sazeb je jizdenka ke krachu statnich financ, UKACKA jsou nyni NADRŽOVÁNA proti válkám zbytku světa. /// Narodni bohatstvi (surovinove zdroje) jsou povazovany za MÉNĚCENNÉ. Naproti vyvozu surovin jako znamky podřadnosti existuje BRAIN DRAIN = aktivni nasavani chytrych mozku, z Ciny, Ruska, Etiopie. Brain drain NEVADI, jako priznani neschopnosti poradit si se svymi vlastnimi mozky je uplatnen režim STIPENDIA. Covid spustil sovinismus, kdy cinsky student NESMI studovat v Britanii ani za SVE VLASTNI PENIZE. Protoze je rizikem pro demokrarickou spolecnost. Ackoliv poslednich 30.let byl TECHNOLOGICKY ROZMACH zalozen na vsech mozcich celeho sveta bez ohledu na původ. Letos se dvere zavrely coz podpori SEDOU EKONOMIKU jak se via UPLATKY dostat ke vzdelani... Politika je RAKOVINA!
                Mudr.c
      •  
        16.05.2022 12:22

        ne Michl s tím nic neudělá....jenom nechá kačku padnout a budeme mít dovezenou inflaci navíc + 20%...a ten hlupáček bude blekotat že jde o nákladovou inflaci, kterou nelze ovlivnit......ještě k tomuto debíííííííííííííííííííííílkovi musí Zeman dosadit alespoň takové týdýty a budeme mít veselo
        abc1
        •  
          16.05.2022 13:16

          Michl tam je jediny pri smyslech, snad se mu podari to zbesile zvysovani sazeb zvolnit. Mi osobne by se libil dolar i za 40 kacek, jen to se mi bohuzel jen tak nesplni. CNB s inflaci ted moc neudela, ta je a bude diky drahym energiim. Mozna se letos podari inflace i 20% a pristi rok 15%, to by bylo pekne kratkodobe, ale ne kazdy se na ni pripravil jako ja. Jak uz jsem videl ze jde pri ocekavane inflaci 7% k moci Fialova petikolka, necekal jsem nic dobreho a zajistil jsem se
          Trade4fun
          • Tak pokud je Michl jediný
            16.05.2022 13:32

            při smyslech, seš totální ekonomický diletant...
            Velkamedvědice
          •  
            16.05.2022 13:20

            no potom už budou čekat pouze soudruzi a vše ti se slávou znárodní
            abc1
    •  
      16.05.2022 10:38

      Vůbec nejlepší žvásty vždy od ECB, World B., FED…
      Český Čert
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení