Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fiskální experimenty nové britské vlády se nelíbí libře, koruna vyhlíží zasedání ČNB

Rozbřesk: Fiskální experimenty nové britské vlády se nelíbí libře, koruna vyhlíží zasedání ČNB

27.09.2022 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ačkoliv na začátku nového týdne britská libra část ztrát smazala, tak se v posledních dnech ocitá pod dlouho nevídaným tlakem. Výrazně ztrácí na frontě s eurem, ale ještě dramatičtější propad se odehrává vůči americkému dolaru, kde se britská měna ocitla na nejslabších úrovních od poloviny osmdesátých let minulého století. U úrokových sazeb přitom pozorujeme opak, tedy jejich výrazný nárůst. Desetiletý dluhopis nese nejvíce od roku 2010.

Jedná se o zřídka viditelné pohyby, které však mají jasnou příčinu. Zdá se, že nová vláda se ve fiskální politice nechává tak trochu inspirovat kroky (nejen) českých kabinetů, a sice alespoň v tom, že tváří tvář rostoucím výdajům zároveň škrtá příjmy. Plánuje například zrušení nejvyššího daňového pásma a snížení základní sazby daně z 20 % na 19 %. Do toho vláda nedávno zrušila plánované zvýšení daní pro podniky a zároveň snížila registrační poplatky při nákupu nemovitostí. Nejradikálnější fiskální reforma od 70. let minulého století tak bude ve výsledku asi stát desítky miliard liber (hovoří se o 45 mld.). A ministr financí Kwarteng v rozhovoru pro BBC minulou neděli poznamenal, že toto je teprve začátek. Vnější podmínky jsou přitom v Británii nepříznivé stejně jako i jinde v Evropě a i za průlivem se samozřejmě potýkají s energetickou krizí, jejíž zmírnění jednoduše znamená velké rozpočtové výdaje...

Nová vláda tedy plánuje financovat výdaje novým dluhem. Trhy se proto obávají nevyhnutelných deficitů rozpočtu a běžného účtu (který již dosáhl 70letého rekordu) a rizikové přirážky u všeho britského tak rychle rostou. Pohyby trhu z posledních dní tyto pochybnosti jasně dokumentují a zvyšují "poptávku" po zásahu centrální banky (BoE). Ta sice tváří v tvář prudce oslabující měně včera uvedla, že v zájmu zachování kontroly nad inflací "nebude zdráhat změnit sazby" (a ministerstvo financí dodalo, že zrychlí přípravu plánu na fiskální konsolidaci). S plným vyhodnocením důsledků vládních politik ale plánuje BoE vyčkat až na listopadové zasedání (3.11.). To ale není úplně za rohem a uvidíme, zda se to vzhledem k celkově problematické hospodářské situaci v Evropě (viz včerejší propad německého indexu Ifo) BoE podaří...


*** TRHY ***

Koruna

Koruně nehraje do karet rostoucí nervozita na globálních trzích a během včerejšího obchodování se tak vrátila nad úroveň 24,60 EUR/CZK. Korunový trh vyhlíží rovněž čtvrteční zasedání ČNB, na kterém by měla bankovní rada potvrdit obrat kurzu a ponechat úrokové sazby beze změny. To bude poměrně dramaticky kontrastovat s vývojem v zahraničí a především hlavních ekonomikách, kde je cyklus utahování měnové politiky stále v plném proudu, což dle našeho názoru může vést k ještě intenzivnějším depreciačním tlakům na českou měnu.

Eurodolar
Volatilita na globálních měnových trzích zůstává vysoká, přičemž vítězem této bouře je vcelku jasně americký dolar. Ten se již na frontě s eurem usadil viditelně pod paritou a vyhlíží posun na ještě silnější úrovně. K tomu by mu vedle jestřábího Fedu mohla pomoci také zhoršující se ekonomická situace v eurozóně, která bude tuto zimu přinejlepším balancovat na hraně recese.

Ještě dramatičtější pád pak prožívá britská libra, a to v reakci na bezprecedentní daňové škrty nové vlády (viz úvodník). Trhy aktuálně počítají s velmi rychlým a agresivním utažením měnové politiky BoE (do konce roku zaceňují růst sazeb ze současných 2,25 % až téměř k 5 %), což by mohlo pomoci zastavit prudký propad. Problémy britské měny však primárně nesouvisejí s měnovou politikou, ale se ztrátou kredibility v politiku fiskální - pokud tudíž nepřijde obrat v rozpočtových plánech nové vlády, libra se může dále ubírat jižním směrem.

Akcie
Index S&P 500 skončil včerejší obchodní den pouze necelých 20 bodů od svého letošní minima z června. Technologický Nasdaq včera přidával již dokonce více než procento, ovšem velmi brzy pozitivní nálada vyprchala a první den posledního zářijového týdne zakončil s 0,6% ztrátou. Výrazně se propadly utility (-2,4 %), eneregetika (-2,5 %) a finance (-1,7 %). Pozitivní zpráva přišla pouze pro provozovatele kasin. Macau plánuje otevřít pro čínské turistické skupiny po téměř třech letech. Wynn Resorts na konto přidala 12 %, Las Vegas Sands 11,8 % a Melco Resorts & Entertainment dokonce 25,5 %.


Čtěte více:

Měnové intervence nahrávají spekulantům, dolar obvykle sílí až do vrcholu u krátkodobých výnosů obligací
27.09.2022 6:13
Larry Summers si pochvaluje vývoj na straně americké monetární politik...
Na trhu převládají obavy, pozitivní zprávy pouze pro provozovatele kasin
26.09.2022 22:02
Přestože v zámoří začínal obchodní den v relativně pozitivním duchu v ...
Vláda schválila návrh rozpočtu se schodkem 295 miliard korun. Navýšil se o výdaje na zastropování cen energií
27.09.2022 8:51
Vláda včera jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na příští ro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení