Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zpřesněný odhad potvrdil mezičtvrtletní pokles HDP ve 3.kvartálu. Prudce se propadla spotřeba domácností

Zpřesněný odhad potvrdil mezičtvrtletní pokles HDP ve 3.kvartálu. Prudce se propadla spotřeba domácností

02.12.2022 9:16, aktualizováno: 2.12. 13:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podle zpřesněného odhadu klesl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 % a meziročně vzrostl o 1,7 %. Meziroční růst HDP byl podpořen zejména zahraniční poptávkou a tvorbou hrubého fixního kapitálu. Naopak výrazně negativní vliv měly výdaje na konečnou spotřebu domácností.

Zpřesněný odhad potvrdil mezičtvrtletní pokles české ekonomiky ve 3. čtvrtletí. "V tomto ohledu tuzemská ekonomika poklesla o 0,2 %, což je první mezičtvrtletní pokles od 1. čtvrtletí 2021. V letošním roce doposud činil mezičtvrtletní růst 0,6 a 0,4 % v prvním a druhém čtvrtletí," komentuje aktuální čísla Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost klesl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,2 % a meziročně vzrostl o 1,7 %. "Vzhledem k tomu, že druhé čtvrtletí minulého roku bylo stále silně ve znamení lockdownů a pandemie, srovnání meziročního růstu ve druhem a třetím čtvrtletí je velmi ovlivněno srovnávací základnou a je tak málo vypovídající," dodává Seidler.

„Na straně poptávky byla ve 3. čtvrtletí hlavním faktorem mezičtvrtletního poklesu HDP domácí poptávka. Snížily se zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností. Zahraniční poptávka měla pozitivní vliv,“ komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ. "Kromě dob pandemie nezaznamenala tuzemská ekonomika tak výrazný mezičtvrtletní propad spotřeby domácností ve své historii od roku 1996. Doposud nejsilnější pokles činil -1,2 %, což ilustruje, jak citelně spotřeba domácností ve třetím čtvrtletí klesla – propad byl tažen všemi částmi spotřeby zboží (trvanlivé propadly výrazně již v předešlém čtvrtletí), ale i službami," doplňuje ekonom ČBA Seidler.

02

K meziročnímu růstu HDP (+1,7 %) přispěla tvorba hrubého kapitálu +1,4 p. b. a zahraniční poptávka +3,6 p. b. Výdaje na konečnou spotřebu domácností měly negativní vliv - 3,0 p. b. a výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí - 0,3 p. b. Výdaje na konečnou spotřebu klesly mezičtvrtletně o 2,4 % a meziročně o 4,4 %. Z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností se mezičtvrtletně snížily o 3,2 %. Pokles nastal i v meziročním srovnání (-5,9 %), a to v nákupu jak trvanlivých, tak netrvanlivých výrobků. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí klesly mezičtvrtletně o 0,8 % a meziročně o 1,2 %. Tvorba hrubého fixního kapitálu mezičtvrtletně klesla o 0,3 %, meziročně vzrostla o 4,6 %. Rostly zejména investice do ostatních budov a staveb a dopravních prostředků.

Saldo zahraničního obchodu se zbožím a službami dosáhlo v běžných cenách hodnoty +9,9 mld. , bylo tak o 6,8 mld. nižší než ve stejném období předchozího roku. Vývoz rostl mezičtvrtletně reálně o 4,7 % a meziročně o 10,5 %. Meziroční růst byl ovlivněn hlavně obchodem s elektrickými zařízeními a vývozem motorových vozidel. Dovoz rostl mezičtvrtletně o 2,7 % a meziročně o 6,2 %.

01

Z hlediska cenového vývoje ve 3. čtvrtletí celkový deflátor HDP vzrostl meziročně o 9,8 %. Objem mzdových nákladů ve 3. čtvrtletí vzrostl meziročně o 6,4 %. Celková zaměstnanost klesla v porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,1 % a meziročně vzrostla o 1,8 %. Počet odpracovaných hodin se mezičtvrtletně nezměnil a meziročně vzrostl o 2,0 %.

"Ačkoli tak zpřesněný odhad na první pohled vypadá lépe než první údaj zveřejněný ČSÚ před měsícem, zveřejněná struktura růstu je spíše negativním překvapením a ukazuje citelný propad spotřeby domácností, která byl nad očekávání i poslední prognózy ČNB," uvádí Seidler. "Tuzemská ekonomika tak sice letos z meziročního pohledu zaznamená růst kolem 2,5 %, v příštích čtvrtletích však bude čelit recesi, která by měla dle současných odhadů trvat 2-3. čtvrtletí. Za celý příští rok by měla tuzemská stagnovat či mírně klesat, je však patrné, že bilance rizik je nepříznivá a nelze tak vyloučit i méně příznivý vývoj, což struktura růstu za letošní 3. čtvrtletí spíše podtrhuje."

03

"Zveřejněná data o ekonomické aktivitě do značné míry potvrzují hlavní kontury aktuální predikce ČNB, ačkoliv došlo k dílčím odchylkám ve vývoji jednotlivých výdajových složek HDP. Spotřeba domácností, na kterou dopadá hluboký propad reálných příjmů a zhoršený sentiment, poklesla ve třetím čtvrtletí ve srovnání s prognózou výrazněji. Meziroční pokles zaznamenala i spotřeba vládních institucí, přičemž ČNB očekávala její stagnaci," uvedl Král.

Centrální banka předpokládá, že česká ekonomika přejde v závěru roku do meziročního poklesu, ve kterém zůstane několik čtvrtletí. "Toto ochlazení bude důsledkem dramaticky rostoucích životních nákladů, zhoršující se finanční situace domácností i firem, zeslabení zahraniční poptávky a doznívání problémů v globálních řetězcích," sdělil Král.

Firmy podle ČNB v příštím roce kvůli poklesu zahraniční poptávky a zhoršené finanční situaci zastaví investice. Podniky budou kvůli přetrvávajícím problémům v dodavatelských řetězcích nadále nuceny tvořit zásoby.

"V celoročním vyjádření bude v příštím roce výkon české ekonomiky nižší než letos. Kladný příspěvek čistého exportu a oživující spotřeba domácností pak budou hlavními faktory obnoveného hospodářského růstu v roce 2024," uzavřel Král.

Zdroj: ČSÚ, ČBA, ČTK

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

HDP klesá, vstupuje Česko do recese?
01.11.2022 10:40
HDP v Česku podle očekávání ve třetím kvartále pokleslo, a to o 0,4 % ...
Podle nové makroekonomické prognózy ministerstva financí se letos zvýší zadlužení na 43,9 pct, HDP by ale mělo růst o 2,4 pct
09.11.2022 10:43
Veřejné finance skončí letos ve schodku 4,6 procenta HDP, příští rok s...
Nová makroekonomická prognóza ČBA: Příští rok přijde stagnace, oživení ekonomiky až ve druhém kvartálu 2023
10.11.2022 10:22
Česká bankovní asociace dnes v nové makroekonomické prognóze zlepšila ...
Recese je už skoro tu, v Česku i v eurozóně. Evropská komise sráží odhady růstu pro příští rok. Horší jsou i odhady pro inflaci
11.11.2022 11:25
Česká ekonomika se v příštím roce bude pohybovat na hraně recese a jej...
Česká ekonomika v příštím roce klesne, očekává Mezinárodní měnový fond
23.11.2022 8:31
Česká ekonomika po letošním nárůstu o 2,3 procenta v příštím roce kles...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university