Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomové a politici – pohled z Ameriky

Ekonomové a politici – pohled z Ameriky

12.03.2004 13:40
Autor: 

Koncem února 2004 došlo ke dvěma zajímavým událostem, které výstižně charakterizují rozdíly v uvažování a vystupování ekonomů a politiků. Došlo k nim sice v Americe, ale situace u nás není jiná.

První přišel na řadu šéf poradců amerického prezidenta, profesor ekonomie z Harvardu Gregory Mankiw. Česky vyšla jeho vynikající učebnice pro ekonomy „začátečníky“, nicméně Greg Mankiw je známý především jako makroekonom a je zřejmě nejvýraznějším ekonomem tzv. New keynesianism, což je moderní ekonomická škola, která nemá s tradičním keynesiánstvím téměř nic společného, kromě předpokladu, že trhy nejsou vždy dokonalé.

Bylo zajímavé, že Mankiw se stal hlavním poradcem republikánského prezidenta, spíše by se dal očekávat u demokrata. Nicméně, razantní deficitní hospodaření Bushovy administrativy může, paradoxně, svědčit spíše pragmatickému „new keynesian“ Mankiwovi než vyhraněnějším zastáncům školy „supply side“, kteří by u republikánů měli mít domácí právo.

Nicméně, i profesor Mankiw může někdy být pro prezidenta Buse příliš liberální (v evropském smyslu slova). Když Greg Mankiw hovořil o vyhlídkách americké ekonomiky, tvrdil sice statečně, že letos vznikne v USA 2,6 milionu nových pracovních míst (což prezident Bush velmi potřebuje, aby uspěl v listopadových volbách), zároveň však označil fakt, že řada firem „out-source“ do zahraničí čím dál více aktivit v oblasti služeb za klad a výhodu pro americkou ekonomiku. Programátoři, call centra, účetnictví, back office – to vše se dá dělat v Indii či Pákistánu za zlomek nákladů v USA a pro politiky se stává tento „job-flight“ vítaným tématem předvolebních slibů. Mankiw má samozřejmě pravdu, pokud je výhodnější pro americké firmy vytvářet programy v Indii, neměla by jim v tom nikdo bránit. Americká ekonomika přežila snížení počtu zaměstnanců v zemědělství, v průmyslu a přežije i přesun části zaměstnanců ve službách do zahraničí.

Americký prezident si však pospíšil, aby se od názorů Gregory Mankiwa distancoval a přihlásil se k „boji za zachování pracovních míst v USA“. Je asi zbytečné psát, že ještě radikálnější byli demokratičtí kandidáti na prezidenství Kerry, a především Edwards. Takže i v Americe stále platí: svobodný obchod ano, ale vše má své meze…

Vedle ale šlápl i velký Alan Greenspan, když označil plány prezidenta Buse na rozšíření plateb státu za léky pro všechny důchodce za nezodpovědné a vyzval vládu k revizi programů důchodového zdravotního zabezpečení. Protože do důchodu začně brzy odcházet silná generace „baby-boomers“ narozená po válce, bude muset příští vláda, nezreformuje-li důchodový a zdravotní systém v USA, zvyšovat daně a to se Greenspanovi nelíbí. Bushova administrativa výmluvně mlčí a své plány nijak nemění. Demokraté pak jasně odkázali Greenspana do příslušných mezí, když jak Kerry tak Edwards slíbili, že žádné redukce výdajů nepřipadají do úvahy.

Jak je vidět, politici rozumí ekonomii lépe než ekonomové a radit si nechají jen když jim ekonomové radí to, co stejně chtějí udělat. Alespoň v něčem jsme na tom stejně jako Američané…

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data