Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"Beige book" vidí americkou ekonomiku jako "křehkou" ... akciový býk se zbláznil

12.06.2003 12:58
Autor: 

Včera večer byla opět po několika týdnech publikována tzv. Beige Book - souhrn názorů a výhledu 12 regionálních FEDů na vývoj americké ekonomiky. Ta je prezentována veřejnosti osmkrát ročně, naposledy 23. dubna tohoto roku. Jejím smyslem není vyjadřovat stanoviska vedoucích představitelů FED, ale mapovat vývoj lokálních amerických ekonomik a snažit se o analýzu jejich pravděpodobného dalšího vývoje. Jen pro připomenutí, závěry Beige Book od začátku letošního roku:

* 15. ledna 2003 - připraveno San Francisco FED: "Ekonomika vykazuje minimální růst a aktivitu".
* 5. března 2003 - připraveno Chicago FED: "Růst ekonomiky zůstává potlačen."
* 23. dubna 2003 - připraveno Cleveland FED: "Ekonomická aktivita je nevalná."
* 11. června 2003 - připraveno Dallas FED: "Ekonomické podmínky zůstávají křehké".

Jakýkoliv pozorovatel, ať už náhodný čtenář, nebo profesionální investor, bude pravděpodobně souhlasit, že ani jeden z výše uvedených závěrů nenaznačuje velmi optimistický výhled americké ekonomiky. V případě Alana Greenspana a jeho mlhavých výroků se lze možná odvolávat na senilitu (já bych to ale nedělal), jak by se ale mohlo mýlit dvanáct regionálních centrálních bank? Ani tón včerejší Beige Book, resp. její závěry mnoho důvodů k optimismu nedávají:

* "Americká ekonomika stále vykazuje známky stagnace".
* "Poptávka spotřebitelů je stále velmi konzervativní".
* "Aktivita v průmyslovém sektoru nemá jasný směr, služby stagnují".
* "Konec války v Iráku mírně pozvedl sebevědomí spotřebitelů, efekt však není ani dlouhodobý ani dramatický".
* "Situace v sektoru komerčních nemovitostí je naradostná".

Přesto došlo ke zcela nepochopitelnému jevu - všechny americké akciové indexy prudce vyrazily vzhůru a obchodování končily v průměru o 1.3% silnější. Podle několika analytiků a komentátorů je racio tohoto vývoje následující: závěry Beige Book jsou negativní - FED bude znovu snižovat úrokové sazby (na ohromující 1.00%) - zisky firem vzrostou - cena jejich akcií vyskočí vzhůru. Možná ano, možná ne.

FED snížil úrokové sazby od roku 2001 z tehdejších 6.5% na nynějších 1.25% a evidentně to k ničemu nebylo - nezaměstnanost v přesně stejném období vzrostla z 3.9% na 6.1% ekonomicky činného obyvatelstva, důvěra spotřebitelů zkolabovala ze 129 bodů na stávajících 83.8, růst HDP se zpomalil na necelá 2%. Přesto se akcie od této ekonomické reality zcela odpoutaly a nyní se obchodují s P/E 31.94 (měřeno indexem S&P) v naději, že druhé pololetí tohoto roku přinese dramatický růst ekonomiky.

Ve fóru jsem byl nařčen, že prezentuji jednostranně "medvědí" názory. Může mi tedy někdo z přítomných býků racionálně vysvětlit, proč roste cena aktiva (akcií), která je výsostně závislá na ekonomické aktivitě v situaci, kdy 12 centrálních bank nic jako expanzi a ekonomický růst nevidí?

Petr Žabža


Váš názor
  • byci+medvedi kontra voli
    13.06.2003 9:51

    A neni nahodou soucasny rust proste zpusobeny tim, ze investorum akcie pripadaji momentalne levne:-)? Myslim Petre, ze dobre pamatujes celou uzasnou DOT bublinu, kdy vsechno letelo nahoru jak utrzene. Po splasknuti pak jeste rychleji tri roky dolu. A ted je nacase najit zpatky ty spravne hodnoty:-)
    kako milan
  • Kondratievův cyklus a jeho dopad na akcie
    12.06.2003 22:55

    Pane Žabžo, musím Vám dát za pravdu, že trhy jsou zřejmě přehnan vysoko. Tu a tam narážím na termín Kondratievův dlouhodobý cyklus s tím, že se vlížíme k neradostnému období zimy a s ním spojený dlohodobý (10-15 let) pokles trhů. Jaký je Váš názor? Díky.
    Honzajs
  • Oracle
    12.06.2003 22:33

    beats by $0,02, v After Hours jedou techs zase trochu vys...nalada je optimisticka
    alan
  • trocha teoreticke ekonomie
    12.06.2003 18:43

    Souhlasim, ze chovani akciovych trhu muze byti trochu "podivne", proto skepticke ocekavani pana Zabzy je namiste. Existuje vice moznych vysvetleni proc by akciove trhy mohli prave za teto ekonomicke situace rust, viz. ostatni prispevky. V teoreticke ekonomii je pohlizeno na akciove trhy nasledovne. Akciove trhy predbihaji ekonomicke oziveni o 9 mesicu (!) a ekonomickou kontrakci (recese) predbihaji o 5 mesicu. Vim, ze je to pouze teorie a proto tento prispevek je chapan jako pouze jedno z mnoha prispeni do diskuze. Jinak si myslim, ze akciove trhy maji sve dno jiz za sebou a mnoho investoru si ted jejich propad spise preje, protoze by chteli jeste vyhodneji nasednout do jednouciho vlaku.
    koky
  • A co když je důvod "růstu" jinde
    12.06.2003 16:28

    Napadá mě, že by růst alespoň částečně mohl vysvětlovat pád dolaru - pro zahraniční investory se tak stávají americké akcie daleko levnější??
    laik
  • p. zabka
    12.06.2003 15:39

    Neviem ako sledujete ten trh, ked ako ekonom tazko s vami polemizovat - ekonomicky mate pravdu, ale kap.trh absolutne nie je len o ekonomike a to je podstata. Merat jednodnovu reakciu na bezovu knihu je absolutne nepochopenie veci, dam jeden priklad, po oznameni ze Saddam padol a je fakticky koniec vojny burza 3-4 dni mierila na juh aby nasledne urobila rally ktora trva dodnes. To iste je o bezovej knihe len v opacnej polohe chvilocku to este pojde hore a potom pride k silnejsej korekcii a mozna vy to zas budete povazovat za oneskorenu reakciu. S pozdravom
    orsi
    • RE:
      12.06.2003 16:40

      V žádném případě nechci demonstrovat můj názor na americký akciový trh na jednom jediném případě - včerejší reakci trhů na Beige Book. Pokud se podívate do sekce Archív, uvidíte, že mé názory jsou od okamžiku, kdy jsme tento sloupek začali publikovat, poměrně konzistentní (konzistentně "bearish" , musím přiznat).
  • test
    12.06.2003 15:16

    Teze "za jinak stejných podmínek". To je teze, se kterou se člověk po vystudování VŠ již nikdy v neakademickém životě nesetká. Dříve možná, ale dnes to k argumentaci politiků a centrálních bank sloužit nemůže (bylo by to kontraproduktivní). Dnes je argumentem růstu pocit, že horší to už být nemůže. Kdysi se říkalo "že není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř". Jak se ta prahová hranice posunuje, to je závratné.. Nebylo by od věci, aby někdo podpořil učební osnovy ekonomickou teorií pro 21.století.
    anonym
  • Pan Žabža má pravdu
    12.06.2003 15:04

    Obchoduji již několik let a musím dát za pravdu panu Žabžovi. Pan Žabža je odborník na svém místě.
    Karel Koruna
    • Super článek
      12.06.2003 15:09

      Článek je založenej na správném základě. Výborný názor.
      Ricky
  • Akciovy trh
    12.06.2003 14:58

    nema podle mne cenu zkoumat jako celek na zaklade ekonomickych fundamentu, tam se tezko hleda nejake racio. Vice "racionalne" se lze bavit spise o jednotlivych titulech, celkovy trh je hlavne "psycho" ktere je zpousteno oznamovanim maker, kvartal a midkvartal update vysledku bigcaps, insider informacema. Daytraderi, kteri jedou podle TA umocnuji reakce trhu (trend is my frend). Jeden velmi zjednoduseny priklad bigcaps za vsechny: Cisco melo v roce 2000 P/E pres 100 a investori ho kupovali pres 50mil. kusu denne za 80baku, proc by ho nemohli kupovat dnes za 17 (P/E 38). Cena je hlavne o ocekavanich a ty jsou pozitivni, nezalezi na Vasich racionalnich rozborech, i Beige book precetl trh jako pozitivni a to je dulezite. A moje osobni vysvetleni reakce trhu - investori se po r.2000 napalili na analitiky a kdyz ted davaji vsichni "racionalni" doporuceni SELL, serou na ne! Dresdner Kleinwort Wasserstein ma na Cisco Strong sell jiz od 9baku z 10/2002...a v 03/2000, kdyz bylo na 80 byli bullish, paka vylizany...
    Alan
    • re
      12.06.2003 15:04

      Tak tady se ve vztahu k analytikům shodnem, Alane. Jen bych podotknul, že takových analytických domů je víc.....
      Ilja Muromec
  • Beige Book
    12.06.2003 14:39

    Tohle bude nejspis vedet asi nejakej vul...
    Pikant
  • (odpověď)
    12.06.2003 14:35

    Vážený pane Žabžo, jsem přesvědčen, že jste dosud zobchodoval na svůj účet naprosto minimální množství cenných papírů, pokud vůbec nějaké. Jinak byste nemohl položit tak nesmyslnou otázku, ve které jste se dopustil hned tří omylů: 1. cena akcie NENÍ v žádném případě výsostně závislá na ekonomické aktivitě, ale pouze na tom, na co právě myslí investoři (třeba na sex). 2. žádáte RACIONÁLNÍ vysvětlení jevu, který je funkcí jen a pouze lidské psychiky a ničeho jiného. V této oblasti lze přitom často lehce zaměnit černé za bílé a naopak. 3. pokud za dobu, po kterou se označujete za "medvěda", někdo nakoupil akcie, nebyl to určitě "býk" jako opak Vás, ale člověk, který prostě realisticky odhadl lépe rozložení poměru pravděpobnosti mezi poklesem a růstem trhu než Vy. Zcela jistě přitom vzal v úvahu zásadně jiné argumenty, než které jste schopen pojmout se svým učebnicovým přístupem. Pokud někoho takového označujete za "býka", urážíte ho. Představujete (si) ho jako člověka, který nepochopitelně sází na velice nejistý růst. Věřte mi, že ten, kdo na tento růst sázel, velmi pečlivě s velkou dávkou skepse vzal v úvahu i fakta, která jste zde zmiňoval. Ovšem, že dosavadní růst byl naprosto opodstatněný, Vám po přečtení Vašich názorů nemám ambice vysvětovat. Možná, až si přečtete alespoň Kostolanyho burzovní seminář, bude s Vámi možné opravdu diskutovat. Zatím si pište ekonomické poučky a divte se, jak málo ovlivňují trh...
    realista
    • OMYL
      12.06.2003 18:50

      Než začnete psát něco o tom, že pan Žabža nikdy nic nezobchodoval, tak se nejdříve raději podívejte na tyto stránky: http://www.patria-finance.cz/eq/tym.asp a budete vyveden z omylu. Mě to jako dostatečná kvalifikace stačí.
    • Navratnost za 40 a vice let?
      12.06.2003 15:11

      No nevim,myslim, ze drive nebo pozdeji se fundamenty prosadi. Kupovat akcie s P/E 30,40,60 ale pres 100 neni vyjimkou skutecne nedava smysl. Nebo nekomu se snad chce investovat s navratnosti 50 let? Myslim, ze byci splacou nad vydelkem, ovsem zatim se jako medved poradne potim.
      pepik123
      • No konecne jeden skutecny medved,
        12.06.2003 15:45

        podle toho, ze pisete, ze se potite, predpokladam, ze Vam nevadi 30 ve stinu, ale spise otevrene shortiky. Nechci radit, ale kdyz se trh rozhodne kupovat akcie s P/E 100, nebo i zapornym, tak Vy tech 40 let cekat nebudete, Vy prijdete o vsechno a az Vam to bude broker zavirat, tak my byci budem jeste vice vydelavat, to je jiste. Ale nejista je Vase uvaha, ze kupavat tituly s P/E 30-100 nedava smysl.
        Alan
        • Jeste dychajici, ale z poslednich sil.
          12.06.2003 15:54

          Jo, shorty, long put, a short call na technologie me skutecne ubijej. Ovsem akcie neni jen nejaka sazenka v loterii, ale podil na skutecne firme. Kdyz neco kupuju chci z toho neco mit. Ovsem navratnost za 40 a vice let me skutecne nelaka. Vas jo? Ovsem, abych nebyl uplne medved jak hrom. Jsem long ve zlate a zlatejch dolech.
          pepik123
          • Když něco kupuju.....????
            12.06.2003 18:24

            Kupujete elektronický záznam v nečím počítači. Mnoho z tech kteří koupili Enron nebo Polaroid nebo Worldcom, atd., také mysleli že koupili neco, nekteří i měli hezký tištený Share Certificate v ruce, a stejně to byla iluze. Sázíte a máte úpis u brokera, povoleného bookmakera v casinu jménem BURZA. 5íkejte si pravdu. Budete lépe rozhodovat a možná to bude méně bolet.
          • souhlasim,
            12.06.2003 16:16

            ze akcie neni sazenka, ale na trhu jsou krome investoru i kratkodobi spekulanti a nekdy jich je mozna na smallcaps i vice nez investoru.
            Alan
            • Trading je dealing je gambling
              12.06.2003 18:15

              Je to jen Casino, sázíte na nahoru nebo dolu. Proč tak sázíte, zda na fundamentály, na pověst firmy, na pověst manažerů, na pověst analitiků, nebo hlava nebo orel, na tušení že lidi budou kupovat určitý zboží, POŘÁD GAMBLUJETE, možná málo, možná hodně, ale gamblujete. Časem možná na to příjdete - řeči o fundamentálech a analízy jsou pro dumb punters. Pro insiders jde o ramping, dumping, IPOs, priviledged information, management ripoffs, atd.
            • Small nedelam.
              12.06.2003 16:24

              Small na short ja nedelam. Minimalni trzni kapitalizace je 2 mld. dolaru co beru na short. Jinak spis AMZN, EBAY, CSCO, KLAC, NVLS, QLGC atd. Nejmensi co am je AMCC a PDLI.
              pepik123
          • re
            12.06.2003 16:06

            Držím palce. Tohle má budoucnost. Jen ty zlatý doly můžou být trochu nevyzpytatelný......
            Ilja Muromec
            • Zlato ma budoucnost.
              12.06.2003 16:20

              Akcie pujdou do pr... Dluhopisy jsou taky prehraty a drive nebo pozdeji taky pujdou tam co akcie. Kam tedy s penezi? Myslim, ze zlato bude to kam pujdou. Uz i Soros prohlasil , ze se mu bude "venovat". Z rustu ceny zlata budou profitovat i zlaty doly. No uvidime. Nemam kristalovou kouli. :-)
              pepik123
              • Zlato hej....
                12.06.2003 18:30

                Máte moc peněz pane Pepík123. Je daleko větší výroba zlata nez jeho spotřeba. Může se stát cokoli, ale fundamentálně zlato je špatný tah. Otevřel jste li již velkou dlouhou pizici pak dává smysl chválit zlato aby nejakej blb ho od Vás koupil. Jinak, faites vos jeux, mesdames et messieurs.
                • Medvědí trh a jeho P/E
                  12.06.2003 22:58

                  Ukažte mi medvědí trh, který končil při P/E cca 30. Zatím vždy medvědí trh končil se jednociferným P/E.
                  Honzajs
    • re:
      12.06.2003 14:56

      Samozřejmě, že důvodů k růstu akcií je celá řada. Základem jsou fundamentální data, ale otázka psychologie investorů je mnohdy mnohem silnější. Teorií je celá řada....Jedno ale p. Žabža naznačil velmi dobře - představa toho, že trh bude spekulativně růst bez ohledu na fundament je dlouhodobě neudržitelná. Někdy to trvá týdny, jindy měsíce či roky...Pokud bych přečetl Kostolanyho, asi bych se začal nyní vážně zamýšlet nad tím, zda se něčeho nezbavit (% optimistů je na extrémní výši, "medvědi" vymírají) .P.S: Věřte mi, že drtivá většina spíše skákala do trhu na základě toho, aby něco neujelo, než aby nad něčím dlouho přemšleli.
      Ilja Muromec
    • RE: Odpověď...
      12.06.2003 14:43

      Ad 1 a Ad 2 - pokud cena akcie není závislá na ekonomické aktivitě, ať už jednotlivé firmy nebo celého sektoru, ale pouze na myšlení a psychice investorů, proč potom investiční banky zaměstnávají desítky a stovky fundamentálních analytiků a ne desítky a stovky klinických psychologů ?
      • Re:
        12.06.2003 14:47

        (((:- tak teď jste mne zklamal v maximální možné míře... tak ubohou reakcie jsem opravdu nečekal...
        realista
        • RE: Odpověď...
          12.06.2003 14:55

          To je mi opravdu líto i když se domnívám, že byla zcela na místě. Existuje několik názorových škol na to, čím je především determinována cena akcie. Někdo věří fundamentální analýze, někdo se více spoléhá na analýzu technickou, někdo se snaží spojit obě metody s nějakou další. Nikterak nezpochybňuji správnost "býčího" postoje k trhu za poslední cca 3 měsíce - ten, kdo tuto pozici zaujal na ní nepochybně vydělal dost peněz. Záměrem tohoto článku bylo poukázat na iracionalitu včerejšího chování trhu, které je ve světle prezentovaných makroekonomických odhadů nezpochybnitelné.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university