Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - video

Alan Fabik k IPO HARDWARIO: Jsme ti, kdo dnes pomáhají firmám přežít. Vysoce růstový obor IoT přináší netušené příležitosti

30.09.2022 13:49
Autor: Redakce, Patria.cz

"V oblasti průmyslového internetu věcí, kde my se pohybujeme, se nachází řešení spousty problémů, které dnes jsou, ať jsou to vysoké ceny energií nebo hledání vyšší efektivity výroby. V současnosti jsme ti, kteří pomáhají firmám přežít," říká krom jiného v rozhovoru pro Patria.cz Alan Fabik, CEO a zakladatel české společnosti HARDWARIO s několika pobočkami ve světě, včetně Spojených států a Velké Británie. "Jdeme tam s tím, že chceme odevzdat kus sama sebe, šestiletého působení naší firmy a věříme, že nový kapitál nám pomůže realizovat ty příležitosti, které už dnes vidíme, máme je založeny, pracujeme na nich a chceme být finančně schopni je naplnit," říká Alan Fabik pro Patria.cz k úpisu akcií na trh START pražské burzy, který bude zahájen v úterý 4. října. "Jsme český inovátor a šíříme po světě české vynálezy a produkty, pražská burza je nám nejbližší".


V rámci IPO bude v nabídce 2.870.000 kusů akcií. Cenové rozpětí objednávek bylo stanoveno od 17 Kč až do 25 Kč za jednu akcii. Minimální velikost objednávky (LOT) činí 1.000 ks akcií, tedy 17 až 25 tisíc korun. Společnost HARDWARIO očekává, že prostřednictvím IPO získá nový kapitál v objemu 48,79 až 71,75 milionu korun. Akcie bude možné upisovat snadno online také přes brokera Patria Finance. Veškeré podrobnosti naleznete záhy na Patria.cz.

Získané prostředky využije HARDWARIO k posílení provozního cash-flow a obchodu, ale rovněž skladových zásob a vývoje vlastních inovativních produktů. "V kombinaci s bankovními úvěry a optimalizací kapitálové struktury bude spolehlivě zabezpečeno plnění objednávek i v řádech vyšších tisíců kusů, což pomůže budování silné pozice HARDWARIO na globálním trhu průmyslového IoT," uvedla firma.

Vlastní produkty a vlastní síť partnerů

Před šesti lety přišlo HARDWARIO s průmyslovou stavebnictví pro internet věcí a zakázkovým vývojem hardware na míru. To se začalo měnit během pandemie v roce 2020. „My jsme si v té době řekli, že už touto cestou jít nechceme a že chceme stavět na vlastních produktech a vlastní partnerské síti,“ říká také v rozhovoru pro Patria.cz CEO společnosti Alan Fabik.

„V roce 2020 jsme sice měli již obrat 20 milionů, ten byl ale ještě tvořen hlavně zakázkovým vývojem. Až v roce 2021 se nám to začíná překlápět do modelu, který chceme – vlastní produkty distribuované přes naše partnery,“ vysvětluje Fabik. „Ta čísla, která ukazujeme v plánu počítají s modelem vlastní produkty + vlastní služby distribuované přes partnerskou síť.“

Cesta růstu: Od 15 k 80 partnerům i nové destinace

Jaká čísla v plánu to jsou? HARDWARIO hodlá do roku 2026 posunout obrat od letošních plánovaných zhruba 26 milionů korun až na bezmála 230 milionů korun a EBITDA od necelých 5 milionů nad 55 milionů korun. Jak chce takto ambiciózní plán plnit a jak je na tom například z pohledu konkurence? „V současnosti vnímám jako konkurenci firmy, které působí jako my, navazují partnerství a nabízejí podobné služby,“ uvádí Fabik s tím, že podobných odborníků je zatím „zoufalý nedostatek“. „Je tady prostor pro více firem, jako jsme my, ale my máme náskok.“

Růst chce HARDWARIO cestou budované sítě partnerů ve světě. "Dnes jsou obraty realizovány s 15 až 17 partnery, chceme se dostat na 70, 80. Je to zhruba jeden partner měsíčně, což se dá samozřejmě zvládnout," říká Alan Fabik k cestě dalšího růstu. Na nové partnery dle svých slov nepotřebuje nutně přijímat další zaměstnance, když právě personální náklady jsou nemalou složkou celkových. "Víme, jak to udělat," ujišťuje Fabik s tím, že cestu růstu si firma na dosavadních partnerstvích vyzkoušela a dobře funguje. Dojde ale i na prosazování a posilování v nových destinacích. „Škálování už nemá tolik vliv na počet lidí, a proto je nárůst EBITDA tak razantní,“ dodává Fabik. „Vycházíme z nízkého základu, víme, jak toho růstu dosáhnout, působíme globálně.“

HARDWARIO má kromě českého působení již dnes několik zahraničních poboček – v Polsku, ve Velké Británii a v americkém Houstonu, centru tamní energetiky. V budoucnosti se chce firma zaměřit právě na Spojené státy, kde je trh podle Fabika velmi atraktivní, už jen tím, že je vzdálený evropským problémům. „Evropu chceme řídit z Česka a pobočku ve Velké Británii expandujeme hlavně kvůli našemu partnerovi Vodafone.“ Kromě toho firma také působí v Pacifiku, kde má silného partnera v Austrálii. Dále v Brazílii a obecně oblasti Latinské Ameriky.

Cílem HARDWARIO je také postupné navyšování marže. Současná marže z hardware se pohybuje mezi 40 a 50 %. „Tím, jak budeme efektivně nakupovat, ji chceme posunout do oblasti, která je obvyklá - těsně nad 60 %,“ říká Fabik. Kromě hardware ale firma zabezpečujeme také přenos dat ze zájmového místa – produkt, továrna, strom v lese – do konkrétní infrastruktury – aplikace, databáze. „Není to tedy jen o hardware, ale i o konektivitě, ze které také získáváme pravidelné platby,“ doplňuje Fabik. A nakonec je tu technické poradenství, „kde ta hrubá marže je hodně vysoká“. „Není to tedy o 50% marži na jednom hardware, ale i o tom, že bychom chtěli okolo tohoto hardware mít marži blížící se 100 % poskytováním technické podpory, cloudových služeb, pronájmu či pojištění,“ říká dále CEO firmy.

V příštích pěti letech působení firmy očekává Fabik větší prodej v zahraničí, zejména ve Spojených státech, nové technologie, včetně nových zdrojů energie než jsou baterie, spoustu spokojených akcionářů a dobré vztahy s velkými partnery. „Máme za sebou zkušenosti, jsme v oboru, který je vysoce růstový, a věříme, že s růstem oboru poroste i firma jako taková a její akcie. Budeme dosahovat výrazných zisků, které mohou být v blízké budoucnosti použity i na dividendu,“ uzavírá Fabik.

Úpis akcií na trhu START

Nyní HARDWARIO míří na trh START pražské burzy. „Už před třemi lety, když jsme šli přes první crowdfundingovou kampaň, jsme avizovali, že nás trh START extrémně zajímá,“ připomíná Fabik s tím, že jako český inovátor, šířící světě české vynálezy a produkty, je spojitost s českou burzou nejbližší.

„Míříme i na menší akcionáře, kteří by nás chtěli podpořit v našem růstu... Naše myšlenka je mít více drobnějších akcionářů, kteří nás podpoří a kteří budou žít ten příběh s námi,“ říká Fabik. „Věříme, že nám nový kapitál pomůže k našemu rozvoji – vidíme příležitosti, pracujeme na nich a chceme být finančně schopní je naplnit,“ shrnuje Alan Fabik.

Čtyřicet procent získaných financí chce HARDWARIO využít na posílení zahraničních poboček, dvacet procent na posílení interního týmu a vývoje a dalších čtyřicet procent na nákupy komponent. „Ve chvíli, kdy budeme mít nakoupené dostatečné zásoby za dobrou cenu, budeme zvyšovat marži a rychleji dodávat výrobky,“ dodává Fabik. 

Veškeré relevantní dokumenty k IPO akcií HARDWARIO naleznete na webu emitenta zde: https://www.hardwario.com/cs/ipo/

V pondělí přineseme na Patria.cz detail toho, jak snadno a plně online získat akcie HARDWARIO přes obchodníka s cennými papíry Patria Finance a jeho webovou obchodní platformu Webtrader.

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

HARDWARIO spouští s Vodafone monitoring spotřeby průmyslových strojů a zařízení
07.09.2022 10:58
Rostoucí ceny energií vedou většinu firem k přemýšlení, na jakých stro...
Tvůrce řešení pro průmyslový internet věcí HARDWARIO spustí 4. října úpis akcií na trh START pražské burzy
30.09.2022 10:32
Česká firma HARDWARIO, realizující především průmyslové aplikace v obl...

Váš názor
  • Pohádka
    30.09.2022 20:08

    toto je opravdu moc krásná pohádka a při investici byste na to měli myslet. Kupujete si pohádku, každej den si budete číst pár stránek před spaním a potom půjdete spát a bude se vám zdát krásný sen jak zítra zase budete číst další stránky a dobro bude vítězit nad zlem. Až jednou... přijde vlk. // Je jasné, že IoT je velice zajímavý byznys s obrovskou perspektivou. Ale aby se dnes dostala firma s nějakými 15 zaměstnanci na obraty 230 mil a EBITDA 55 mil do roku 2026? A prý ani nebude potřeba moc přijímat zaměstnance. Hmmm. Jakou má asi firma s 15 zaměstnanci strukturu? Two men show a zybtek všichni dělají všechno. Ale to při obratu 230 mil asi vážně nepůjde. Ale i tak, dokonce bych i věřil, že se na podobná čísla dostanou. Ale určitě ne s kapitálem, který teď upíšou. Takže jestliže se opravdu bude firma ubírat směrem, co si do prospektu vysnila (předpokládám, že nějaká sekretářka dostala za úkol šoupnout do exelu nějaký cool čísla), určitě nebude stačit současný kapitál. Nejspíš přijdou další kola úpisu a naředění akcionářů. A potom už ten zisk na akcii nebude tak zajímavej. Anebo nebude další úpis, ale zase se nikdy nemají šanci dostat na svá vysněná čísla. Přesto všechno, lidi peníze mají a pohádky mají rádi, takže se úpis může vydařit. Já se ale účastnit nebudu. // btw, předchozí pohádka o Gevorkyanovi byla dosti podobná. Prý největší emise co jste mohli vidět ale likvidita je opravdu tragická. Navíc už jsme dávno pod cenou úpisu. Jednoduše proto, že jste nekupovali realitu, ale kupovali pohádku, která může být opravdu velmi velmi dlouhá ;-)
    lunatic with skateboard
Martin Kycelt: Trh mírně horší čísla o inflaci nerozhodila. Má Nvidia ještě potenciál růst?
13.03.2024 13:26
Včera vyšla mírně horší data o inflaci v USA, než se očekávalo, a to ...
Martin Uher: ČEZ se utábořil na 830 Kč, Nvidia vs. AMD a bičovaný Apple
07.03.2024 17:27
Makléř Patria Finance Martin Uher komentuje aktuální vývoj na pražské ...
Jakub Brukner: Jsou současná tržní maxima udržitelná?
28.02.2024 15:57
Americké indexy neustále atakují svoje maxima. Otázkou je, jestli je t...
Jaromír Strnad: Nesmrtelný americký trh, pražské banky a klesající ČEZ
16.02.2024 14:10
Americká lednová inflace klesla pomaleji, než trhy očekávaly. To, spo...
Jan Bureš: Jak lednová inflace mění výhled pro celý rok a co čekáme od sazeb i koruny
15.02.2024 14:38
Inflace v Česku v lednu poklesla výrazněji proti očekáváním. Meziroční...
Vrací se doba levných peněz? Sledujte FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem. Hostem Pavel Řežábek, hlavní ekonom ČEZ
14.02.2024 10:00, aktualizováno: 14.2. 11:39
Sledujte další díl pořadu FRESH. Dnes 14. 2. od 10:00 jsem vysílali ž...
František Kronus: Technologie na maximech. Je to už bublina?
09.02.2024 11:52
Vývoj na amerických trzích diktuje aktuální výsledková sezóna a dobrá ...
Tomáš Vlk: ČNB snížila sazby o 50 bps. Koruna se nemá o co opřít a má prostor dále oslabovat
08.02.2024 18:32
Česká národní banka dnes rozhodla o snížení sazeb o půl procentního b...
Pavol Mokoš: Tři vítězné sektory v USA a vyhlídky pro ČEZ
22.01.2024 14:22
Vývoj na amerických trzích letos navázal na konec loňského roku, uvádí...
Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
19.01.2024 15:38
Od úvodu roku 2024 mohou čeští investoři a investorky využít další mož...
Martin Uher: Co sleduji v USA a perlička na pražské burze
17.01.2024 14:42, aktualizováno: 17.1. 16:36
Americké akcie si prošly na začátku tohoto roku poměrně turbulentním v...
Dominik Rusinko: Koruna v roce 2024. Návrat trendu postupného posilování
16.01.2024 17:49
Minulý rok byl pro korunu jízdou na horské dráze. V dubnu česká měna ...
Branislav Soták a Tomáš Vlk: Výhled na finanční trhy v roce 2024
15.01.2024 7:56
Analytici Patria Finance představili koncem loňského roku výhled na ro...


Nejsledovanější videa
Související komentáře