Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Otázka už je jen KDY nakoupit

Otázka už je jen KDY nakoupit

04.02.2008 11:58

Vyšroubované ceny akcií až donedávna neposkytovaly investorům stavícím na hodnotě mnoho prostoru. Fundamentální pohled na mnohé firmy se ale za posledních pár týdnů dosti změnil. Jak moje odhady, tak průměry a mediány fundamentálních hodnot akcií postavené na odhadech analytiků se (z pohledu těch, kdo akcie nyní nevlastní) mnohdy „příjemně” vzdálily od cen na trhu. To někdy o desítky procent i u relativně významných společností – tedy polštář, který utlumí i relativně velkou nejistotu ohledně krátkodobějších výsledků firem a stavu ekonomiky. Odrazem dnešního stavu na trhu tak je i to, že Microsoft nabídne 31 USD za akcii Yahoo! - tj. cca 60% prémie na cenu před ohlášením, ale v podstatě kupuje za říjnové ceny. Toto mu z velké části umožňuje vývoj trhů, respektive NASDAQ a beta Yahoo! na úrovni 1,5. Trhy toto neobrátí, ale něco to indikuje.

Každopádně správně předpovědět směr je výrazně lehčí než mít dobré časování. Koneckonců, dříve nebo později to i bez delších úvah o fundamentu půjde nevyhnutelně opět nahoru. Z hlediska načasování nákupů jsou nyní možné následující varianty:

1. Propad není u konce, je ještě mnoho neodkrytých a neodepsaných špatných úvěrů v rozvahách bank i mimo ně a tento problém se znatelně přelije do zbytku ekonomiky. Útlum US ekonomiky začne živit sám sebe přes neustále klesající důvěru a zvyšující se nejistotu a rozšíří se do světa. A mezitím se také ukáže, že snaha Fedu zabránit recesi za každou cenu pouze znemožnila korekci toho, že Američané dlouhodobě spotřebovávají více, než si mohou dovolit (a řádově více, než potřebují). Přesně ti, kteří Fedu nyní tleskají, mu pak budou za pár měsíců spílat při pohledu na rostoucí nerovnováhu US ekonomiky a pokračující problémy na trzích.

V tomto scénáři je přirozeně nejlepší zůstat mimo akciové trhy a spokojit se s výnosem bezpečných instrumentů, protože vybrat těch pár firem, které budou i v takovém prostředí posilovat, je nemožné.

2. Trhy se budou ještě nějakou dobu pohybovat z plusu do mínusu a zpět, popř. budou mírně růst, špatné zprávy budou střídat dobré. Tento scénář je podle mne nyní nejpravděpodobnější a je to scénář pro trpělivé (co nemají přísné stop-loss limity) a pro ty, kdo beze spěchu pečlivě vyberou podhodnocené firmy s dobrým dlouhodobějším výhledem. Takové firmy mimo jiné ztrácejí do určité míry někdy až hysterickou citlivost na to, že, byť jen mírně, nesplní očekávání trhu co se týče q čísel. Co je na současném stavu příjemné, je právě to, že dříve cenově vyšponovaná dlouhodobě perspektivní firmy a i celá odvětví jsou nyní na cenových hladinách, u kterých se již vyplatí o nich uvažovat. To se týká např. některých firem v odvětvích alternativních energií, kde se dá skutečně očekávat relativně vysoký růst, ale donedávna jejich cenové hladiny připomínaly spíše .com bubliny. Rozšiřující se spektrum nově atraktivních firem a odvětví tak umožňuje i rozumnou diverzifikaci (výběr fundamentálně spolu nesouvisejících akcií) i pro individuálního investora.

3. pokud ze současného stavu vede cesta jen přímo vzhůru, není třeba se „obtěžovat” fundamentem, příliv zvedá všechny lodě. Investoři si tak mohou opět namlouvat, že stačí počítat klouzavé průměry, odhadovat trendy a přemýšlet o tom, jakou rezistenci, či support cena akcie v daný okamžik prorazila a co to znamená. Tomuto scénáři ale nyní nemá moc význam věnovat čas.

Připomínám, že z hlediska maximalizace výnosů perfektní timing vyžaduje (pokud bychom předpokládali, že USA vstoupí alespoň nakrátko do recese) vstoupit do akcí již ve druhé půlce recese – ne až na začátku boomu. Ve druhé fázi recese jsou historicky zisky na akciích nejvyšší a pohybují se v řádu 20 % p.a. (telekomunikace, utility) až 50 % (stavebnictví, některé služby, apod.). Celý trh v této fázi vynášel od druhé světové války v průměru 35 %, zatímco první fáze boomu již „jen“ necelých 13 %. Myslím ale, že než se strachovat o perfektní načasování je lepší vzdát se pár procent za relativní jistotu, že už je čas.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    11.02.2008 10:51

    To je přesn ono, to je ekonomika. Po bitvě je každý generál a rozebrat příčiny umí každý. Ale troufnout si odhadnout budocí vývoj nedokáže nikdo. Proto je i v tomto článku brilatně nastíněn vývoj ve všech variantách připadajících v úvahu. Ještě tam autor nezmínil možnost pádu meteoritu do centra Wall Street a ukončení obchodování, než proběhne rekonstrukce :-) Je to jako předpovídat počasí, nebude-li pršet, nezmoknem. Přijde mi, že akciový trh je jen sofistikovanější hazard. Zajímá se někdo o výnosy z dividend? To byl nemýlím-li se původní záměr vzniku akcií? Podílet se na zisku firem a firmy takto měli finance na rozvoj podnikání. Podle čistého výnosu z dividend, by se měla odvíjet cena akcií. Něco jako cena nemovitostí podle výnosu z pronájmu a i ta se dnes značně vzdaluje. Je vidět, že na našem trhu, a nejen na něm, je přetlak financí, které se investují jen do klasických odvětví. A tím pádem dochází k bublinám na trhu. Buhužel stát jako regulátor trhu a ani nikdo jiný jiné varianty nevytváří. Ale přebytečné finanční prostředky by se měli použít zpět k vytváření hodnot a ne živení hazardních bublin.
  • laické názory
    04.02.2008 20:13

    Mně se ten článek líbí. Ty rádobyvtipné poznámky od lidí, kteří nikdy pořádný článek na téma investování/rozbor trhu ani zdaleka nebyli schopni sesumírovat mě sice taky baví, ale ten článek beru jaksi víc. On tam ten názor je, v té poslední větě. Ale já to tom stejně pochybuju. Možná, že je už pozdě a nejlepší bylo nakupovat minulý týden, když to vezměme fun-d-ament-alisticky...:-)
    Tony Lapačka
  • Knížecí rady
    04.02.2008 13:34

    Půjde to nahoru nebo dolu, případně nikam. Rada k nezaplacení.
    XEDOS
    • Re: Knížecí rady
      04.02.2008 17:27

      On to všechno napsal, abys pochopil, že nejdůležitější je jistota, a to je jeho doporučení. Jestli to odmítáš respektovat, pak potom se ničemu nediv a klidně si dál důvěřuj v efektivitu trhu.
      Asi neumíš číst
    • Re: Knížecí rady
      04.02.2008 16:21

      A co si čekal , že ti přesně řekne kde budou trhy za měsíc dva atd. ? Hlupáku ...
      ja
      •  
        04.02.2008 17:43

        Musím se zastat nick. Xedos. Kdybych v práci svýmu šéfovi řekl že mám tři varianty jak ty stroje co je ladím pojedou, a z těch variant první je - bude to na nic, druhá je bude to asi OK a ta třetí je že bude lpší hrát na jistotu a všechny je zpomalit což znamená, že to tolik neponese ale aspoň něco určitě kápne tak by určitě nebyl spokojenej a začal by hledat člověka co bude dělat všechno pro to aby platila varianta bude to OK. Ten článek není špatnej, ale chybí mi tam autorův názor na to která z variant je ta nejpravděpodobnější, způsob jakým to napsal nikoho neurazí, ale ani moc neobohatí.
        Marduk
        •  
          06.02.2008 10:47

          Přečti si článek pořádně. Myslím, že svůj názor vyjádřil jasně. (var. 2). Kdo čeká, že si přečte na internetu dnes kup toto a zítra prodej tohle je...
          x
    • Re: Knížecí rady
      04.02.2008 14:06

      A to jeste nahoru nebo dolu muze byt velmi relativni pojem. Nejrychleji sly akcie nahoru v Nemecku v dobe hyperinflace ;-)
      Zdenek
  • Špatná otázka
    04.02.2008 12:08

    Správná otázka je kdy prodat. A odpověď je DNES. Až bude proraženo minimum z 18.1.08, tak pak to teprve začne.
    abeille
    • Re: Špatná otázka
      04.02.2008 13:29

      18.1. nebylo minimum ani náhodou, minimum bylo až 23.1.
      Jim
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university