Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Michael Lewis: „Budeme muset změnit pravidla hry…“

Michael Lewis: „Budeme muset změnit pravidla hry…“

31.08.2009 11:28
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Na konci minulého sloupku (ZDE) jsem avizoval rozhovor, který poskytl Terrenci McNallymu Michael Lewis, autor světově známého románu „Liar’s Poker“. Ten zatím (bohužel) v češtině nevyšel, ale pokud se k němu dostanete v originále, doporučuji si jej přečíst – je to s mírnou literární nadsázkou (byť výsostně faktograficky) psaná zpověď obchodníka s dluhopisy u společnosti Salomon Brothers, kde Michael Lewis pracoval. Tuhle firmu na bankovní mapě už nenajdete, spolkla ji – jako hromadu jiných - Citigroup. Možná také proto se nyní M. Lewis věnuje spíše publikační činnosti a v mezičase působí jako komentátor pro agenturu Bloomberg. V rozhovoru možná nenajdete mnoho originálních myšlenek, ale „opakování je matka moudrosti“.

Jenom pro úplnost, v přepisu rozhovoru je pro zkrácení použito „TM“ = Terrence McNally a „ML“ = Michael Lewis.

TM: V roce 1970 šlo pouze 5 % absolventů harvardské univerzity pracovat do oblasti financí. V roce 1990 už to bylo 15 % a v roce 2007 dokonce 20 % absolventů a 10 % absolventek Harvardu plánovalo začít kariéru v investičním bankovnictví.
 
ML: A polovina toho zbytku se na Wall Street hlásila, jenom se tam pak nedostala. Jde o radikální misalokaci lidského talentu. Můžete říci, že jde o víru ve volný trh, ale ve skutečnosti jde o raketový růst kultury finanční manipulace.

TM: Po mnoho let lidé tvrdili, že Amerika se přeměňuje z průmyslové ekonomiky na ekonomiky služeb. Podezírám je, že většina měla na mysli segmenty jako fast-food, IT, zdravotnictví a možná také právní služby. Jen málokdo viděl tu obrovskou roli, jakou hrál a hraje finanční sektor.
 
ML: Přesně tak to je. Celé to má také další analogie. S tím, jak segment subprime hypoték začal bankám generovat pohádkové výnosy, Ti kteří byli v tomto sektoru „namočeni“ rostli na důležitosti. Takže v okamžiku, kdy se celý byznys stával více a více křehký, půjčky se stávaly více a více rizikové a finanční páka se stávala více a více přehnaná, pak Ti samí lidé říkali, že je třeba pokračovat dál. I když se našly hlasy které tvrdily, že ne…

TM: Takže občas se našel někdo, kdo byl příčetný a konzervativní.
 
ML: Jistěže ano, jen v dané bance dlouho nevydrželi…

ML: Chtěl bych možná porovnat to, co se dělo uvnitř Merrill Lynch a co se děje uvnitř Spojených států. Máme tu naší malou firmu s názvem United States of America. V posledních třiceti letech byli ti, kteří měli nejvíc peněz na rozhazování, zapleteni ve hře s názvem „finanční manipulace“. A nyní mají ti samí lidé extrémně přehnaný vliv na to, jak je tato korporace řízena…
 
TM: Tou firmou jsou Spojené státy, resp. americká vláda..

ML: Nyní jsme v bodě, kdy bychom měli začít radikálně měnit a reformovat finanční systém a žádný zástupce Wall Street (s logickým střetem zájmů) by v tomto procesu neměl mít velký vliv. Místo toho se administrativa prezidenta Baracka Obamy snaží věci měnit tak na „půl plynu“ – a Wall Street je v tomto procesu zapojena jako ten, kdo píše nová pravidla.
 
Podle mě se domnívají, že jim na tento logický nesoulad nikdo nic neřekne, ale politicky jde o velmi nebezpečnou hru. Existuje reálná šance, že se lidé naštvou a pak se celý proces bude jen těžko kontrolovat.
 
TM: Domníváte se, že budou těžkosti až se ukáže, že to, co administrativa odsouhlasila, nefunguje?
 
ML: Přesně tak to je. Nebude to fungovat a ten zmatek, který v mezidobí vytvořili bude mít na ekonomiku dlouhodobý efekt. Po dlouhou dobu budeme žít v křehké ekonomice a to s sebou přinese deziluzi a zlost. Podle mě se význam Wall Street propadne ještě mnohem více. Je jenom s podivem, že k tomu ještě nedošlo. A nedošlo k tomu proto, že za posledních třicet let se vliv Wall Street stal součástí vzduchu, který dýcháme…

TM: Podle všeho to vypadá, že to není jenom o finančních kontribucích politikům – i když i toho je všude kolem hromada – ale i o tom, že ti nejlepší a nejbystřejší…
 
ML: …chtějí pracovat na Wall Street. Pokud nyní pracujete ve Washingtonu a jste nějak zapojen do debaty ohledně reformy Wall Street, když jste regulátor v rámci SEC, když jste ve Federal Reserve nebo v U.S. Treasury a přemýšlíte, co budete dělat za nějakou dobu – až přestanete s tou nudnou a špatně placenou práci – je zde cesta ven. Dostanete zaplaceno miliony dolarů ročně a půjdete pracovat pro Goldman Sachs.

Nemyslím si, že lidé zapojení v procesu reformy Wall Street jsou si tohoto vědomi, podle mě se to prostě stalo přirozenou součástí tohoto světa. Současné nastavení odměňuje ty, kteří činí rozhodnutí a ti tento stav rozhodně nechtěji změnit. Ve skutečnosti si nějaký jiný systém nedokážou představit. Nedokážou si představit kompletně „zkrocený“ finanční sektor, který skutečně produktivně slouží ekonomice.

TM: Nikdy se nezeptají – „Jak pomůžeme lidem?“ Nikdy se totiž nedostanou za úvahu – „Jak pomůžeme vlastním bankám?“
 
ML: Premisa celého záchranného plánu totiž nikdy nebyla „Jak vlastně zachráníme bankovní sektor?“ V USA je nepřeberně bank a ne všechny byly zapojené do segmentu subprime hypoték. Když už začnete rozdávat peníze bankám, logicky je asi budete nejdříve dávat těm, kteří nedělají stupidní rozhodnutí. Ne tak v USA – tady jdou peníze na účty bank, které právě taková rozhodnutí dělaly a kterým reálně hrozil bankrot.
 
Mnohem zajímavější je v tomto kontextu sledovat, jaká byla vlastně původní myšlenka celého záchranného plánu – jak pro Bushovu, tak pro Obamovu administrativu: a) tyto banky nelze znárodnit, b) věřitelé bank nesmějí být za žádnou cenu poškozeni a nesmí utrpět ztráty.

TM: ...za to, že udělali tyhle nesmyslné investice.
 
ML: A tak máte vlastně jenom jednu cestu: dejte bankám peníze a nechte jim je, dokud se z toho „nevylížou“. Kongres vypsal de facto bianco šek na 700 miliard dolarů před pouhými šesti nebo sedmi měsíci. Pak se podpora Kongresu dalšímu rozhazování peněz poněkud snížila, tak banky dostávají další peníze – jaksi potajmu – ve formě půjček s nulovým úrokem ze strany Federal Reserve. Tyto peníze obratem investují do státních dluhopisů a nechají si rozdíl výnosů a nákladů (kde nákaldy jsou efektivně = 0).
 
S mírným odstupem se nemůžete nezeptat – „Co je to za společnost, kde pro bankéře platí socialismus a pro všechny ostatní kapitalismus?

TM: Lidé si pro sebe říkají – „To je pro mě příliš složitý…“
 
ML: …a „Oni přece vědí, co dělají.“ Faktem ovšem zůstává, že nevěděli co dělají před rokem a není proto třeba předpokládat, že vědí co dělají právě nyní. Je to metoda pokusu a omylu s dvojitým standardem – zisky jsou v bankovnictví privatizovány, ztráty jsou socializovány.

TM: Kdy podle Vás dojde k napravení tohoto stavu?
 
ML: Za pár let. Je velmi těžké soudit, co přesně se nyní ve Washingtonu děje, ale dá se dovozovat, že se prezident Obama na celou situaci podíval a řekl si, že když se bude opravdu pečlivě věnovat bankovnictví, nestihne reformu zdravotnictví, změny klimatu a všechno ostatní. Tak to tuto problematiku rozhodl nějak „zflikovat“ a vrátit se k tomu později.

TM: Kdy se to všechno provalí?

ML: Velmi brzo…

TM: …kardinální otázka však je „Zhorší se společenské klima před tím, než k tomu dojde?“
 
ML: Nepochybně. Pokud akceptujeme úvahu, že za finanční krizí byla sada zcela chybně nastavených pravidel, zcela chybně nastavených modelů odměňování…a současně se snažíte při procesu „reformy“ zachovat status quo, celý problém se bude opakovat. To je to, oč tu běží…v určitém bodě v čase bude potřeba zcela změnit pravidla hry.

Zdroj: http://www.huffingtonpost.com/terrence-mcnally/qa-with-michael-lewis-par_b_249538.html

Příště na téma „starého psa a nových kousků,“ kterým ho nelze naučit…

Hezký týden,


Váš názor
  •  
    31.08.2009 23:47

    Současní reformátoři finančního systému na čele s ministrem financí Timurem Gaunerem a jeho partou, to jsou jenom kozlové pověření funkcí zahradníka. S takzvanou finanční krizí jsem teprve u aperitivu možná u polévky, ten hlavní chod nás teprve čeká, asi nám z toho nášupu nebude dobře od žaludku. Nezbývá než ten problém nechat vyhnít, časem zkolabuje a zhroutí se sám do sebe jako dohasínající hvězda a až se usadí prach, tak zase vznikne něco jiného, jestli něco lepšího či horšího, bůh ví. Reformovat současný finanční systém, to je jako udělat ze staré vysloužilé šlapky světici. Před dvěma tisíci lety se to sice jednomu člověku jménem Ježíš Kristus podařilo, ale mám takový dojem, že ti současní reformátoři jeho morálních kvalit zřejmě nedosahují. Apropo pokud si dobře vzpomínám, tak Ježíš použil jednou jedinkrát ve svém životě fyzické násilí a to proti penězoměncům, zřejmě proto ho za třicet stříbrných nechali odstranit. Takže ten H. Paulson se v minulém roce na podzim na kolenou před americkým kongresem modlil (čert ví ke komu) zřejmě proto, aby ho nějaký Ježíš s jeho nehorázným požadavkem na výkupné pro vyvolené finanční ústavy nevykopl. Zvítězily ale jeho výhružky. S vystrašenými lidmi se lépe manipuluje, jsou snadněji ovladatelní a ti potom rádi svůj osud svěří do péče spasitele.
    jan
  •  
    31.08.2009 15:34

    Hodně dobrý,jenže s tím se bohužel těžko něco dá dělat. Vybraný příspěvkový socialismus v zemi, kde hvězdy za pár let budou padat k zemi...anebo další válka..
    traktor
  • tak tohle beru,
    31.08.2009 14:15

    tomu se dá věřit!
    jede
  • Globální válka o blahobyt...
    31.08.2009 14:08

    tato kniha s podtitulem Nové rozdělení světových finančních trhů vyšla v čj a autor byl top ekonom- novinářem roku 04 - obsah knihy již tehdy velmi předjímá výše uvedené dění .....a ještě dříve v roce 1996 vyšla kniha Dvousečná zbraň - rub a líc americké výjimečnosti. Někdy se ta lavina uthnout musí .....
    AMN
  • dalsi dobry clanek, dik
    31.08.2009 12:10

    diky za clanek. bylo by zajimave porovnat o kolik prostredku amerika prichazi dotovanim teto prebujele rakoviny, kterou pujde jen tezko celkove odpoperovat, nebot metastazy prostupuji celou spolecnost, s udaji o snizenem danovem odvodu diky ulivani penez do danovych raju. nevim treba nakolik je kontroverzni ukladani penez do svycarska, ale mam pocit, ze usa tim, ze vydyndali nejaka svycarska konta si timto realne nemaji sanci polepsit oproti vysi statni socialisticke pomoci vybranym klientum. proto ten seznam svycarskych kont budou muset hodne propagandisticky propagovat v mediich a presvedcit lidi, ze prave tento seznam je klicovy k navratu stability do us ekonomiky :)
    Azb
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data