Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecké banky žádají vládu o zdroje, rozdíl ve výnosu řeckých a německých dluhopisů je nejvyšší od zavedení eura

Řecké banky žádají vládu o zdroje, rozdíl ve výnosu řeckých a německých dluhopisů je nejvyšší od zavedení eura

07.04.2010 15:34
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rozdíl ve výnosu řeckých dluhopisů vůči jejich německému ekvivalentu se shodnou splatností je nejvyšší od uvedení eura v roce 1999. Spread mezi desetiletými řeckými dluhopisy a německými bundy se shodnou splatností se dnes rozevřel až na 412 bazických bodů. Řecké desetileté dluhopisy aktuálně obchodují s výnosem 7,13 %, pětileté dluhopisy na 6,865% výnosu. Rozdíl se zvýšil o díky pohybu na straně německých dluhopisů, které reagovaly na revizi HDP eurozóny za 4Q09. CDS na řecký dluh dnes dále vzrostly na 404,5 bps, což je jejich nejvyšší úroveň od 5. února tohoto roku. Cestou oslabení se znovu vydala společná evropská měna. Neudržela úroveň 1,3350 proti dolaru a aktuálně obchoduje na úrovni 1,3347 dolaru k euru.

Důvod k dalšímu růstu nervozity na finančních trzích zavdaly řecké banky. Ty dnes požádaly tamní vládu, zda mohou využít i zbývající peníze, které vládní kabinet vyčlenil na podporu bankovního systému už v roce 2008. Trhy tento krok utvrzuje v přesvědčení, že včerejší zprávy o částečném odlivu prostředků z řeckých bank do zahraničí a do poboček zahraničních bank v Řecku, především HSBC a Société Générale (více zde), zřejmě nezůstávají jen v rovině spekulací.

Dalším faktorem bylo prohlášení ministerstva financí, podle kterého bude rozpočtový deficit za rok 2009 revidován z 12,7 procenta nejméně na 12,9 procenta.

Pro bankovní sektor předchozí konzervativní řecká vláda vyčlenila zhruba 28 miliard eur, z nich bylo doposud vyčerpáno jedenáct. Ve vládním fondu tedy zbývá ještě 17 miliard eur.“Banky požádaly o využití i zbývajících prostředků z podpůrného plánu," potvrdil ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Většina prostředků, které lze ještě využít, je však převážně ve formě státních garancí. K řešení „technické podpory“ dnes do Řecka přicestovala delegace MMF.

Papakonstantinu proto bude s delegací MMF posuzovat všechny možnosti, které teď Řecko má. Zástupci MMF zůstanou v Aténách dva týdny, znovu se má inspekce MMF vrátit do Atén začátkem května, tentokrát i se zástupcem Evropské centrální banky a Evropské komise. Budou posuzovat pokrok Řecka při snižování rozpočtového deficitu, 16. května pak má být předložena zpráva.

Prezident EU van Rompuy dnes v Evropském parlamentu zopakoval, že členské země jsou připraveny Řecku pomoci, pokud nebude schopno získat dostatek financí ze soukromých zdrojů cestou standardních půjček na trzích. Za podivné označil, pokud by pomoc EU přišla bez současného zapojení MMF.

Problémem Řecka se koncem března zabýval i summit EU, na němž bylo mimo jiné dohodnuto, že pokud Řecko nebude problémy zvládat, ostatní členové eurozóny mu pomohou. Taková pomoc by ale byla tou poslední možností a svým dílem by k pomoci přispěl i měnový fond. V úterý se objevily informace, že se Řecko snaží podmínky dohodnuté na summitu změnit, aby mohlo obejít MMF, řečtí činitelé to ale popřeli. Mluvčí Evropské komise dnes řekl, že nemá o žádných takových záměrech Řecka informace.

Od počátku roku se akcie bank propadly o 20 procent, zatímco index aténské burzy oslabil o devět procent. Řecké banky opakovaně ujišťují, že nemají problém s likviditou, některé však těžko získávají peníze na trhu a musí si půjčovat od Evropské centrální banky. Nervozitu trhů ohledně zdraví řeckých bank minulý týden prohloubil krok ratingové agentury Moody's, která snížila úvěrová hodnocení pěti největších bank v zemi.

Řecko mělo v loňském roce (podle dosud platných dat) deficit rozpočtu 12,7 procenta hrubého domácího produktu. To je asi dvakrát tolik, než dříve uvádělo, a více než čtyřnásobek toho, co povolují pravidla Evropské unie. Atény slibují, že v letošním roce deficit srazí na 8,7 procenta HDP.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, BBC, CNBC)


Váš názor
  • Parchanti !
    07.04.2010 16:56

    Kouzelníci se státními penězi !! http://www.reformy.cz/zpravy/uz-je-to-tady-pujcujeme-26-miliard-recku/
    Peté13
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data