Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roach (Morgan Stanley): Asijské ekonomiky se musí vyrovnat se zombie generací amerického spotřebitele

Roach (Morgan Stanley): Asijské ekonomiky se musí vyrovnat se zombie generací amerického spotřebitele

21.06.2011 16:11, aktualizováno: 21.6. 18:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Americký spotřebitel se od finanční krize a následné ekonomické recese snaží vypotácet ze situace vysokého zadlužení a vysoké nezaměstnanosti a tento proces bude trvat ještě nejméně tři až pět let. To je zásadní změna pro asijské ekonomiky, které se budou muset vyrovnat s touto situací, kterou pro její trvání Stephen Roach, šéf asijských operací Morgan Stanley, nazývá generací „American Zombies“.

„Ano, finanční recese a hospodářská krize udělala z amerického spotřebitele, na kterém visí 70 procent tamního hrubého domácího produktu, de facto zoombie. V posledních třinácti čtvrtletích počínaje tím prvním roku 2008 spotřebitelské výdaje v americké ekonomice rostou průměrným tempem půl procenta ročně. To je něco, čeho jsme nebyli svědky nikdy v minulosti, aby spotřebitel byl tak slabý a tak dlouho. Je to obrovský symptom pokrizového období a proto jej nazývám zoombie generací,“ uvedl Roach.

Na 3,5 miliardách asijských spotřebitelů leží podle Roache nyní tíha vyrovnat tento propad poptávky ze strany Spojených států pro asijské ekonomiky, které se dosud opíraly především o export. Dopady změny jsou podle něj markantní. „Ve srovnání s 55 procenty roku 2002 poklesla domácí spotřeba vůči HDP o 10 procent zpět ke 45 procentům domácího produktu. V Číně je situace ještě horší, propad se přiblížil úrovni pouhých 35 procent,“ upozorňuje Roach na efekt exportní poptávky v předchozích letech.

Asii v tomto směru dle Roache čeká potřebná „tektonická“ změna. Podle jeho mínění se kontinent odpoutá od pozice dosud vysícího na (zejména ale nejen) americkém konzumentovi a do roku 2015 očekává posílení domácí poptávky na celkovém HDP nejméně o 5 procent. Roach sází na pětiletý plán čínské vlády. Ten podle něj zahrnuje klíčová opatření růst zaměstnanosti, mezd a zejména vybudování sociální sítě, která má zajistit celkově lepší životní úroveň Číňanů, tedy domácích spotřebitelů. „To bude zásadní pro menší asijské ekonomiky typu Jižní Koreji, Taiwanu, ale i Japonska, pro které je a ještě zesílí Čína v roli exportní destinace,“ míní Roach.

Čína problémy svých exportních destinací ale využije také k posílení vlastního světového vlivu. „Čína již podnikla řadu kroků z posílení vzájemné spolupráce s Evropou, mimo jiné skrze nákupy evropských dluhopisů,“ připomíná mluvčí čínského ministerstva zahraničí u příležitosti cesty premiéra Jiabaa v tomto týdnu po Maďarsku, Velké Británii a Německu. „Budeme pokračovat v podpoře růstu a stabilní spolupráci s relevantními zeměmi Evropy,“ dodal mluvčí bez dalších podrobností. Cesta naváže na dříve podanou pomocnou ruku Francii, Portugalsku či Španělsku. Již v dubnu dala Čína najevo, že bude nakupovat více evropského dluhu, zejména slabých zemí. Ekonomové odhadují, že ze svých zahraničních rezerv v objemu více než 3 bilionů amerických dolarů by Čína na tyto účely mohla obětovat více než čtvrtinu.

Odliv těchto peněz z dosavadní přízně si uvědomují Spojené státy. "Fed a Čína byly největšími kupci amerického vládního dluhu, to se nyní mění," uvádí americký ekonom David Stockmann. Stockmann mimo jiné upozorňuje, že situaci Spojených států (ale i obrázek vážnosti evropské dluhové krize) zásadním způsobem zkresluje superuvolněná měnová politika, která extrémně nízkými úrokovými sazbami pokřivuje reálné náklady vládního dluhu a nechává politiky si myslet, že je levnější, než ve skutečnosti je. "Politici proto stále nejsou dostatečně ochotni podstupovat bolestné kroky k nápravě fiskální situace a nejsou ochotni podniknout kroky nezbytné k navrácení jejich vývoje pod kontrolu," míní Stockman. Procitnutí podle něj přijde právě s odlivem čínských peněz a ukončením QE(X) v podání Fedu.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
  • To Němeček
    21.06.2011 21:47

    Dost dobrý postřehy, není liž pravda. Ale tak jako se nepíše tydýt s měkkými i, tak ani slovo viseti (na něčem) není ve vyjmenovaných slovech po vé (třeba jako výr a pod.)
    tydýt
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.