Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Levný dolar příliš prostoru k dalšímu poklesu nedává. Zafunguje jako bezpečný přístav?

Levný dolar příliš prostoru k dalšímu poklesu nedává. Zafunguje jako bezpečný přístav?

29.08.2011 17:28

Americký dolar po pátečním projevu Bena Bernankeho, který bez zmínky o možnosti dalšího kola uvolňování likvidity do systému (tedy QE3) většinu investorů spíše zklamal, pokračuje v oslabování. Dnes se americká měna po krátkém posílení až na 1,4464 USD/EUR vrací zpět nad 1,45 při denním minimu 1,4548. Vzhledem ke slábnoucí poptávce po rizikovějších měnách má však dolar šanci vyhoupnout se zpět do sedla a začít posilovat. Zvlášť když další dvě „safe heaven“ měny – švýcarský frank a japonský jen - jsou bedlivě sledovány tamními centrálními bankami, které nechtějí připustit jejich další posílení.

„Že Bernanke nezmínil inflační rizika, pomohlo akciovým trhům a vystavilo dolar tlaku. Moc prostoru k jeho dalšímu poklesu ale není,“ domnívá se měnový stratég UBS Manuel Oliveri, podle něhož je již pozornost trhu upřena na jednání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC) a zprávu z amerického trhu práce. „Dolar signalizuje příležitost k nákupu až do konce třetího čtvrtletí,“ uvádí šéf měnové strategie Wells Fargo Nick Bennenbroek, který je podle statistik Bloomberg třetím nejlepším prognostikem za poslední rok a půl. „Jen a švýcarský frank jsou velmi drahé a dolar je velmi levný, navíc je (Fed) jedinou centrální bankou, která nestojí v cestě silnější měně,“ dodává.

Švýcarský frank a japonský jen, které jsou investory vyhledávány především v časech rizikových z hlediska ekonomiky či politiky, v posledních týdnech posílily na nové rekordy, proti čemuž se ohradily obě místní měnové autority. Švýcarská centrální banka SNB v průběhu srpna uvedla, že frank zůstává masivně nadhodnocen a SNB tak vystupňuje kroky za jeho oslabení v podobě navýšení dodávek likvidity a odkupů jí vydaných poukázek. Japonský jen tento měsíc posílil nejvíce od druhé světové války, na což japonská vláda reagovala návrhem série opatření k utlumení negativních dopadů silné měny na domácí ekonomiku. Mimo jiné schválila plán půjček v objemu 100 mld. USD, které mají pomoci domácím firmám.

Světová poptávka po amerických aktivech, navzdory závazku Fedu podržet úrokové sazby takřka na nule nejméně až do poloviny roku 2013 a downgradu USA ze strany Standard & Poor’s, roste. Americký dolar během srpna posílil vůči koši devíti nejobchodovanějších měn vyspělého světa o 1,2 procenta, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Navzdory tomu je dolar z hlediska parity kupní síly výrazně podhodnocen. Na základě indexu sestavovaného ekonomy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), který vychází z hodnocení měn na základě srovnání cen ekvivalentního zboží a služeb ve dvou zemích, je americká měna podhodnocena vůči švýcarskému franku o 47 procent a vůči japonskému jenu o více než 30 procent.

„Dolar je levný relativně k měnám zemí, jako je Austrálie, Kanada, Nový Zéland, Švédsko, Norsko, Švýcarsko, a také vůči japonskému jenu. Pokud bude pokračovat neklid na trhu s komoditami a výprodej na akciích, dolar je v krátkém období k nákupu,“ říká měnový stratég Citigroup Greg Anderson. Index OECD indikuje současný kurz amerického dolaru 37 procent pod férovou cenou vůči australskému dolaru a 20procentní podhodnocení vůči kanadskému dolaru.

Hlavní ránu v uplynulém roce dolaru zasadil zřejmě Federální rezervní systém, když na výroční konferenci v Jackson Hole loni oznámil chystaný stimulus v podobě QE2, tedy nákup amerických dluhopisů v období od listopadu 2010 do letošního června v objemu 600 miliard dolarů. Letos na stejném místě Bernanke „pouze“ řekl, že centrální banka má stále páky, jimiž může ekonomiku v případě potřeby stimulovat, avšak bez jakýchkoli detailů.

Podle průměrného mínění stratégů oslovených agenturou Bloomberg by dolar neměl do konce roku nijak výrazně kolísat. Na jedné straně je sice stále považován za bezpečný přístav investorů, v opozici však stojí argument slabého fundamentu. „Dokud nebude dolar schopen projevit nezávislou sílu, založenou na pozitivních datech, která by byla důvodem k růstu sazeb, neočekáváme nijak zářný růst dolaru,“ říká šéf devizové strategie britské Royal Bank of Scotland. Jeho tým předpokládá, že dolar bude do konce třetího kvartálu obchodovat vůči euru zhruba na úrovni 1,45.

Dolar představuje podle MMF téměř 61 procent světových devizových rezerv, druhou největší rezervní měnou je euro (necelých 27 procent).

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university