Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dividendové tituly: Jak na nich vydělat a nenaletět

Dividendové tituly: Jak na nich vydělat a nenaletět

31.08.2011 12:13

V současném prostředí zvýšené nejistoty a volatility neudiví, že se investoři stále častěji zajímají o tituly, které přináší stabilní dividendový výnos. A čísla začínají nahrávat tomu, že by tato strategie právě nyní mohla přinést své ovoce.

Investor, který by chtěl držet například americké akcie po dobu pěti nebo deseti let, může nyní očekávat 2,3% dividendový výnos (tj. výše dividend vyjádřená jako procento ceny akcie) akcií indexu S&P 500, což je poměrně lákavé, vezmeme-li v úvahu, že výnos amerických desetiletých vládních dluhopisů činí 2,19 %, což je po odečtení inflace přinejlepším 0 %, a pětileté bondy pak přináší 0,94% výnos.

Současná ekonomická situace navíc napovídá, že dividendy mohou do budoucna tvořit větší část z celkových výnosů z investic. Pomalý ekonomický růst totiž vede ke zpomalení růstu korporátních hospodářských výsledků, hlavního motoru růstu ceny akcií, uvádí hlavní investiční stratég Strategas Research Partners LLC Jason Trennert s tím, že to činí dividendy ještě lákavější.

V 80. a 90. letech minulého století investoři dávali přednost rychleji rostoucím akciím a dividendové tituly upadly spíše v nemilost. Server SmartMoney.com uvádí, že v 80. letech tvořily dividendy jen asi 25 % všech příjmů z akcií a tento podíl klesl v 90. letech ještě pod 20 %. Firmy necítily tlak na zvyšování dividend a dividendové výnosy tak klesaly. Výsledkem bylo, že pouhý 1,8% roční výnos mezi lety 2000 a 2009 nestačil na to, aby pokryl 2,7% roční kapitálovou ztrátu, uvádí server.

Nyní to však vypadá, že investoři opět začínají společnosti, které vyplácí slušné dividendy, vyhledávat. Podle společnosti Strategas Research Partners LLC během posledních 14 měsíců totiž akcie 25 společností, které vyplácí nejvyšší dividendy (počítáno jako procento jejich tržní hodnoty) překonaly index S&P 500 o 8,9 procentního bodu, naproti tomu 25 firmám, které nejvíce navýšily hotovost ve svých rozvahách, vzrostly akcie v porovnání s uvedeným indexem o 8,4 procentního bodu méně.

Dividendové tituly však nemusí být vždy zaručenou výhrou. Dividendový výnos titulů v indexu S&P 500 v posledních letech sice mírně rostl, nicméně jeho současná úroveň tvoří ani ne polovinu 4,2% průměru od roku 1929. Dividendy jsou nyní tak nízko, že výhradně z nich nezbohatnete, konstatoval ředitel asset allocation správce majetku GMO LLC Ben Inker.

Obecně navíc platí, že dividendové tituly se v dobách velkých rally opožďují za vývojem trhu a jsou méně volatilní. Při náhlých výkyvech trhu směrem vzhůru se tyto akcie zpravidla drží více při zemi. Důvodem je skutečnost, že dividendy obvykle nevyplácí dva typy firem: Ty, u kterých se očekávají lepší růstové možnosti a investují své volné peněžní prostředky raději do vlastního rozvoje, než aby je věnovaly svým akcionářům. Druhým typem společnosti, která zpravidla nevyplácí dividendy, je firma, která je v úzkých a dividendy si prostě nemůže dovolit. Oba typy společností podle Roba Arnotta z Research Affiliates překonávají trh v dobách, kdy se investoři přiklání k riziku.

Nakoupit dobré akcie s vysokou dividendou a nechat je deset let jen tak ležet, aniž bychom se dívali na pohyb jejich kursu či na to, co se děje v dané společnosti, to chce navíc velkou dávku štěstí a trpělivosti.

Navíc je třeba nenechat se lapit do “dividendové pasti”, jak lze nazvat případ problémové společnosti, která vyplácí tučné dividendy jen proto, aby si udržela investory, což je riskantní a obvykle dlouhodobě neudržitelná praxe. Před zjednodušeným viděním varuje např. Ben Inker, ředitel týmu alokace aktiv bostonského správce majetku GMI LLC: “To, že titul přináší dividendu, neznamená, že si nemusíte dělat starosti o zbytek společnosti.” Jak ale poznat, zda je daná dividenda udržitelná?

První indicií je výplatní poměr společnosti, tj. vyplacená dividenda na akcii vydělená ziskem společnosti na akcii. Obecné pravidlo říká, že když je výsledek vyšší než 50 %, dividenda je možná příliš velká, zejména u společností, jejichž hospodářské výsledky fluktuují v závislosti na pohybu ekonomiky. Ve stabilních sektorech, jako jsou utility a telekomunikace, nemusí vysoký výplatní poměr signalizovat problém, protože zisky těchto společností nejsou tolik závislé na změnách ekonomického prostředí.

Pokud je však i v těchto případech dividenda příliš vysoká, je třeba mít oči na stopkách. Příkladem může být společnost Frontier Communications, která v loňském roce musela sáhnout hluboko do svého volného cash flow, aby udržela svou dividendu na 75 centech na akcii, což je více než čtyřnásobek jejího zisku. Pokud tento trend bude pokračovat, nemá šanci svůj 1% dividendový výnos udržet. Mluvčí společnosti Brigid Smith ujišťovala investory, že “na základě směrnice pro volné cash flow pro investory na rok 2001, očekáváme, že náš výplatní poměr bude přibližně 65 %. To je poměr, který v současné době vidíme jako přiměřený a udržitelný.” S tím však nesouhlasí vedoucí finančního plánování společnosti Sanders Financial Management, Emily Sanders, která již nedoporučuje tyto akcie kupovat a raději místo nich upřednostňuje Verizon, PepsiCo a Abbott Laboratories. “Dospěli jsme k názoru, že stabilita dividendy titulu nebyla zajištěna tak, aby bylo vhodné jej dále kupovat,” uvedla.

Další indicií, která napoví, zda je společnost s vysokým dividendovým výnosem bezpečná, je cena, jakou musí firma zaplatit za pojištění svých dluhů proti defaultu na trhu credit default swaps, a její srovnání s cenou státních dluhopisů. Například cena pojištění dluhopisů firmy McDonald´s v hodnotě 100 000 USD stála minulý čtvrtek 38 USD, zatímco u stejné částky v amerických Treasurys to bylo 47 USD.

Takových společností existuje na americkém trhu podle serveru SmartMoney.com celkem 50. Patří mezi ně jak firmy s vysokým dividendovým výnosem, jako je Duke Energy (5,3%), Bristol-Myers Squibb (4,6%) a Lockheed Martin (4,2%), i rychleji rostoucí tituly s menším dividendovým výnosem, jako je Google (bez dividendy), IBM (1,8%) a Walt Disney (1,25%). Celkové portfolio má dividendový výnos kolem 2,96% a průměrnou betu 0,89 (viz dále).

Odborníci však nedoporučují investovat pouze kvůli dividendám. Investorům, kteří se poohlížejí po akciích nesoucích pěkné dividendy, experti doporučují nenahlížet na dividendy jako na cíl sám o sobě, ale spíše jako na prostředek k dosažení jiných cílů, jako je omezení dopadu volatility či posílení výnosů z investice. Při správném výběru mohou dividendové tituly generovat výnosy odpovídající výkonnosti trhu s tím, že navíc přináší bonus ve formě dividendy.

“Zaměření se na strategie dividendového výnosu je důležitý investiční nástroj,” říká například Rob Arnott, hlavní money manager kalifornské společnosti Research Affiliates, která spravuje 80 mld. USD, ale podotýká, že dividendové výnosy “jsou dnes přeceňovány”.

Klíčem k dividendovému investování je podle expertů selektivní přístup. To znamená vyhýbat se těm nejvyšším dividendám a soustředit se místo toho na společnosti s rostoucím dividendovým výnosem a potenciálem, že tyto výnosy budou vypláceny i nadále. Není proto radno automaticky zatracovat společnost s nízkým výplatním poměrem, ale podívat se na to, očekává-li se do budoucna jeho nárůst. “Upřednostňujeme ty [tituly], které mají nižší výplatní poměry, ale vyšší míry růstu dividend,” odhaluje svou strategii Richard Helm, správce majetku Cohen & Steers Dividend Value Fund, jehož fond letos zatím ztratil 6,7 % své hodnoty, což je lepší, než 7,8% pokles S&P 500 (stav k 25.8.). Zároveň jmenuje i svůj oblíbený titul - UnitedHealth Group. Tato firma svým akcionářům ještě předloni přinášela jen 1,2% výnos, v loňském roce však zvýšila dividendy ze tří centů na akcii na 50 centů a letos v květnu dokonce ještě na 65.


Výběr “toho správného” dividendového titulu je třeba také zasadit do celkové investiční strategie. Chci stabilitu, vysoký dividendový výnos, růst kursu, nebo nějakou kombinaci všech tří?

Pokud investor hledá vysokou úroveň dividendového výnosu s méně dramatickými cenovými výkyvy, měl by se zaměřit na tituly s vysokým výnosem a nízkou “betou”, tj. citlivostí pohybu akcie na pohyb celého trhu. Například akcie, jejíž beta je rovná 1,0, by měla vykazovat stejnou volatilitu jako odpovídající akciový index. Akcie s betou rovnou 1,5 by měla být o 50% volatilnější než index a naopak titul s betou na úrovni 0,5 by měl mít poloviční volatilitu.

A nyní konkrétně - které akcie se mohou ocitnout v hledáčku investora, který upřednostňuje strategii vysokého výnosu a nízké bety? Jsou to například potravinářská firma General Mills, jejíž dividendový výnos činí 3,3 % a má tříletou betu na úrovni 0,2 %. Vedle General Mills zmiňme ještě další potravinářské společnosti s jedinečnou kombinací růstu zisku nad úrovní trhu (s výhledem na další růst dividend), jistotou dividend, budoucího růstu a dlouhodobého zhodnocování ceny akcie. Jsou jimi Campbell Soup Company s dividendovým výnosem 3,90 %, ConAgra Foods s výnosem ve výši 4 %, H.J.Heinz Co. s výnosem 3,7 % a výrobce snídaňových cereálií Kellogg Company s 3,3 %.

Ze sektoru utilit jmenujme například americkou PG&E s dividendovým výnosem 4,4 % a betou 0,2 % či francouzský Total SA s 6,8% dividendovým výnosem. Dále neopomeňme pět velkých nadnárodních ropných společností, jež nabízí investorům zdravý dividendový výnos: Royal Dutch Shell s dividendovým výnosem 5,2 %, BP p.l.c. s 4,4 %, Chevron Corp. s 3,2 %, Conoco Phillips se 4 % a Exxon Mobil s 2,6 %.

V sektoru zdravotnictví pak najdeme například Abbott Laboratories s výnosem 3,8 % a betou 0,3 %. A nakonec je třeba připomenout rovněž telekomunikace, kde se tradičně nízká beta snoubí s rovněž velmi zajímavými dividendovými výnosy: France Telecom (8,1 %), Vodafone (7,3 %), Portugal Telecom (11,5 %), Telefonica (8,8 %) a Telecom Italia (5,4 %).

Dividendové tituly je pak možné využít také jako “bezpečnou” část svého portfolia, která investorovi umožní více riskovat se zbývající částí. Hlavní investiční poradce newyorské společnosti Constellation Wealth Advisors LLC Sam Katzman doporučuje většině investorů, aby tituly vyplácející dividendy tvořily 50 až 60 % jimi držených domácích i zahraničních akcií. “Potřebujete něco, díky čemuž se na své akcie díváte jinak,” říká Katzman. Nyní se poohlíží po přidání rizika nákupem akcií společností s malou tržní kapitalizací, které letos ztratily 14 %, tj. o šest procentních bodů více než S&P 500 a měly by v průběhu rally růst rychleji.

Jestliže investor upřednostňuje růstový potenciál a vysoký dividendový výnos současně, je vhodnou strategií vytvořit si porfolio, které generuje vysoké dividendy, ale kopíruje pohyb indexu. Pokud se zaměří na akcie s nadprůměrným dividendovým výnosem, ale vyšší betou, může dosáhnout stejných zisků jako index, ale překonat jej na úrovni výnosů.

Takovým investorům doporučuje Joe Wolfe, ředitel kvantitativního výzkumu Northern Trust, například akcie firmy Microsoft, které mají dividendový výnos na úrovni 2,6 % a betu 0,98, nebo akcie společnosti Intel s dividendovým výnosem 4,3 % a betou 1,1 %. “V budoucnu budou dividendy tvořit velkou část výnosu, ale my chceme současně i expozici vůči trhu,” říká Wolfe.

Jeff Layman, hlavní investiční poradce BKD Wealth Advisors, akumuluje z dividendových titulů s vysokou betou pro své klienty akcie ConocoPhillips (dividendový výnos 4 % a beta 1,2) a Aflac (dividendový výnos 3,4 % a beta 2,0).
 
(Zdroj: Smart Money, Bloomberg, Handelsblatt)


Váš názor
  • divi
    31.08.2011 12:34

    a o tom to je co jsem psal již dřive divi nejméně 10% jinak je akcie drahá Tak proto si myslím ,že bychom se mohli podívat niže z krize nejsme vůbec venku jen ji FED oddaluje tiskem peněz .
    Deny:-)
    • Re: divi
      01.09.2011 10:30

      Mě stačí P/E pod 10 a 5% divi výnos. Několik málo titulů na těchto hodnotách už je. Ale to hujerství při P/E 20 a divi kolem 2% nechápu. Prostě proto, že tam nevidím odměnu za riziko krachu.
      vecnejLoser
      •  
        01.09.2011 10:36

        jake tituly to splnuji? Co bys doporucil?
        energetik
        • napr
          01.09.2011 10:54

          AZN, NGG, EWA, SDRL, NLY, CEL z mýho pf, ... z DJIA to nesplňuje ani jeden titul, nejvíc se tomu blíží INTC a CVX.
          db
          • Re: napr
            01.09.2011 11:18

            CEL a AZN vypadaj velmi dobře.. zkouknu rozvahy a výsledovky a možná bych nabral
            miram1
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.