Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Raiffeisen sází v CEE na české akcie i dluhopisy, ekonomika se ale má přiblížit stagnaci

Raiffeisen sází v CEE na české akcie i dluhopisy, ekonomika se ale má přiblížit stagnaci

05.10.2011 17:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Navýšit zastoupení českých akcií i dluhopisů v portfoliích střední a východní Evropy radí investorům analytici banky Raiffeisen (RBI). Zaostávat naopak mají akcie sousedů v Polsku a Maďarsku. Růst tuzemské ekonomiky dle RBI v příštím roce zpomalí na 0,3 procenta, průměrný růst HDP v zemích střední a východní Evropy (CEE) pak zpomalí na 2,3 procenta, region však stále poroste výrazně rychleji než eurozóna.

Doporučení „overweight“ dostaly od analytiků banky jak české akcie, tak i tuzemské dluhopisy, po boku s akciemi chorvatskými a dluhem tureckým. Doporučení „underweight“ s očekáváným zaostáváním se dostalo jak maďarským akciím, tak i dluhopisům, spolu s akciemi polskými a rumunskými. „Kvůli ekonomickému zpomalení, ale především politické nejistotě existuje riziko snížení ratingu Maďarska do pásma junk,“ uvedla RBI. Plán předčasného splacení FX hypoték na pro banky uměle nevýhodných podmínek s vynuceným absorbováním ztrát RBI označila za „nebezpečný precedens“.

Pokud jde o ekonomický výhled, zatímco v letošním roce očekává RBI růst české ekonomiky o 1,9 procenta, v příštím roce by mělo dojít k výraznému zpomalení až na 0,3 procenta. Průměrná roční míra inflace by v České republice letos měla dosáhnout 1,8 procenta a příští rok 2,4 procenta.

Podle aktuální analýzy však na tom bude hůře i celý region střední a východní Evropy. "Současná velmi nejistá situace v eurozóně – kde hlavní ukazatele ukazují na recesi a dluhová krize eskaluje z jednoho příběhu do druhého – má negativní důsledky i pro region střední a východní Evropy," prohlásil hlavní ekonom Raiffeisen Bank International (RBI) Peter Brezinschek.

RBI tak výrazně snížila odhad růstu zemí CEE pro rok 2012 na 2,3 procenta, letos by růst HDP měl dosáhnout 3,2 procenta. Země CEE tak sice výrazně zpomalují, přesto však jejich růst zůstává vyšší než odhady pro eurozónu, kde RBI letos očekává růst o 1,6 procenta a v příštím roce pouze o 0,2 procenta. Region se tak bude dále přibližovat zemím eurozóny, růst HDP by v zemích CEE měl být až do roku 2015 o 1,5 až 2,0 procentního bodu ročně rychlejší.

Dopad potíží eurozóny na země CEE bude podle studie způsoben především velkou závislostí na exportu (až 85 procent všech vývozů ze zemí CEE směřuje do Evropské unie) a úzkým propojením bankovního sektoru. Nejvíce by přitom mělo dojít ke zpomalení u zemí střední Evropy, které jsou s eurozónou nejvíce propojeny.

Růst HDP ve střední Evropě by tak příští rok měl dosáhnout jen 1,4 procenta po letošních 2,9 procenta. Oproti tomu v zemích Společenství nezávislých států by růst měl dosáhnout i v příštím roce tří procent, v zemích jihovýchodní Evropy 1,6 procenta. RBI zároveň zveřejnila i samostatné odhady pro Rakousko, kde očekává v příštím roce stagnaci HDP na 0,4 procenta.

Trendy vedoucí k recesi zároveň oslabí inflační tlaky, a to především v oblasti komodit a energií, cena ropy by například v roce 2012 měla klesnout o 15 procent. "Vzhledem k restrukturalizaci řeckého dluhu se dá očekávat snižování úrokových sazeb v eurozóně k jednomu procentu nebo i níže. To bude mít dopad i na středoevropské centrální banky, ke snížení sazeb by mohlo dojít v Polsku a na historicky nejnižších úrovních zůstanou i nadále sazby v České republice," dodal Brezinschek.

(Zdroj: RBI, Bloomberg, mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university