Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Draghi: Rizika pro ekonomiku rostou, ECB se zaměří na udržení stabilních cen

Draghi: Rizika pro ekonomiku rostou, ECB se zaměří na udržení stabilních cen

01.12.2011 11:19, aktualizováno: 1.12. 16:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rizika ohrožující růst ekonomik v Evropě v poslední době narostla, řekl na zasedání Evropského parlamentu prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. Uvedl zároveň, že ECB se zaměří především na zajištění stabilní cenové hladiny. Podle analytiků tak finančním trhům naznačil, že jeho instituce je připravena podniknout v měnové politice další kroky proti dopadům dluhové krize, přičemž je pravděpodobné, že příští týden přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb.

Evropská měnová autorita zajistí, že inflace nepodstřelí ani nepřekročí cílovou úroveň, kterou si banka stanovila, uvedl Ital Draghi. Předmětem sledování podle něj jsou také komerční banky.

"Měnovou politiku ECB neustále vede snaha udržet v zemích eurozóny ve střednědobém výhledu cenovou stabilitu. A to se vztahuje na cenovou stabilitu v obou směrech," řekl Draghi, když představoval výroční zprávu své instituce.

Euro po slovech šéfa ECB vůči dolaru oslabilo na denní minima na zhruba 1,3417 USD. Před Draghiho vystoupením se kurz pohyboval kolem 1,3450 USD, aktuálně je vůči dolaru opět silnější až na 1,3485. Vzhůru se naopak vydaly ceny německých dluhopisů. Finanční trhy slova šéfa ECB vnímají jako upozornění na další snížení úrokových sazeb, které by mohlo přijít již na měnovém zasedání příští týden. V eurozóně je teď základní úrok na 1,25 procenta po jeho listopadovém snížení o čtvrt procentního bodu.

"Riziko zpomalení hospodářského růstu se zvýšilo," poznamenal zároveň Draghi, a naznačil tak, že problém nemusí být jen v příliš rychlém růstu cen, ale i v jejich poklesu. Rychlý odhad Eurostatu ve středu ukázal, že meziroční růst spotřebitelských cen (HICP) v eurozóně v listopadu setrval třetí měsíc v řadě a v souladu s odhady trhu na 3,0 procenta. Tyto údaje by hovořily spíše pro odklad snížení úrokových sazeb ECB.
 


Nový šéf ECB krátce po svém nástupu a prvním snížení úroků nevyloučil, že eurozóna by se mohla v brzké době dostat do nové recese, a ekonomický pokles počátkem příštího roku už očekává většina ekonomů. "Jeho vyjádření skutečně otevírají šanci na snížení sazby," uvedl analytik CIBC Wordl Markets Jeremy Stretch. "Příští týden vyjdou nové ekonomické prognózy ECB, které určitě výrazně sníží odhady růstu a inflace. To vše vede k očekávání, že ECB sníží úroky a prodlouží nestandardní opatření," dodal Stretch.

Draghi znovu dodal, že rozsah programu na nákup státních dluhopisů je „pouze omezený“, za lepší cestu k zastavení dluhové krize regionu označil „kompaktní fiskální řešení". Zatímco intervence na dluhopisových trzích může sloužit pouze ke zlepšení funkce transmisních mechanismů, jednotná opatření na fiskální straně by podle šéfa ECB byla tím nejdůležitějším signálem pro budoucnost eurozóny.

„Věřím, že ekonomická a měnová unie potřebuje nové celistvé fiskální řešení - novou formulaci elementárních fiskálních pravidel v kombinaci se společnými fiskálními závazky, které si vlády eurozóny stanovily,“ řekl Draghi s tím, že takto definovaný krok je jednoznačně nejdůležitější prvkem vedoucím ke znovuobnovení evropské kredibility. Šéf ECB tak naznačil, že banka by v případě dohody na větší fiskální integraci mohla udělat více pro zmírnění dluhové krize.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, AP)


Váš názor
  •  
    01.12.2011 12:25

    Guvernér Bank of England Mervin King říká, že spirála, kterou procházejí banky, se jeví jako systémová krize, dodávání likvidity je pouze krátkodobým řešením...... hej jako fakt obdiv! po trech letech pan zjistuje, ze je chyba v systemu. no to musela byt primo tymova prace, ze to zjistili tak rychle..
    Azb
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data