Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaká je pravděpodobnost, že budeme úspěšní?

Jaká je pravděpodobnost, že budeme úspěšní?

04.01.2012 18:11

Oproti dnešku bývalo kdysi investování hračkou. Většina ekonomů, analytiků i investorů se zhruba shodovala na nejpravděpodobnějším scénáři vývoje – dejme tomu 3 % růstu HDP a 2 % inflaci. Bylo to také „plus mínus autobus“, šlo ale spíše jen o ten malý, co vozí turisty po městě. Diverzifikované portfolio, sem tam nějaká sázka na firmu, která se nám líbila více než zbytku. K tomu pár extrémistů, kteří sloužili k pobavení, když popisovali přicházející krize a krachy.

Dnes se nám situace v základu změnila tak, že v podstatě se stejnou pravděpodobností tu máme několik scénářů, jejichž rozpětí je vskutku extrémní. V eurozóně můžeme například s 25 % pravděpodobností předpokládat naprosto chaotický rozpad eurozóny (tj. druhou a globální Velkou depresi), organizovanou restrukturalizaci a možná odchod nějakých zemí z unie (tj. možné rychlé vzpamatování se ekonomiky a trhů po prvním šoku), pomalé prokousávání se vpřed se šafránovým dávkováním pomoci ze strany ECB, či zmrtvýchvstání dobré nálady, která sebenaplňujícím se proroctvím přinese rally.

Co je na tomto příkladu krásné je to, že můžeme přeskakovat z jednoho očekávaného scénáře na druhý (všechny mají 25 % pravděpodobnost), akcie mohou tu prudce posilovat, tu oslabovat, a přitom se neděje nic nelogického. A navíc je tu to sebenaplňující se proroctví, fungující zejména v extrémech. Pokud například přijde ona dobrá nálada, klesnou spready vládních dluhopisů, ožije mezibankovní trh, akcie porostou, banky se budou moci financovat z trhu ... Čím déle tedy na nějakých 25 % sedíme, tím více rostou.

To, že se nám pravděpodobnostní rozložení výrazně zploštilo, je myslím evidentní. Situace je ale samozřejmě složitější než uvedený příklad – jak co se týče odhadovaných scénářů, tak jejich pravděpodobností. Zajímavé je v této souvislosti pozorovat různé polarizace. Příkladem jsou „investoři vs. ekonomové“.

Stratég Nomury před časem uvažoval o rozdílech mezi scénáři ekonomů a tím co říkají trhy. Ty jsou podle něho způsobeny i tím, že ekonomové berou za základ střední - nejpravděpodobnější scénář, zatímco trhy vážený průměr. Pokud tedy máme například dva scénáře: 2 % růst s 60 % pravděpodobností a 2 % pokles se 40 % pravděpodobností, ekonomové budou hovořit o tom prvním. Trhy ale budou oceněny jen na 0,4 % růst.

Mě ale na uvažování ekonomů vs. investorů zaujalo zejména téma inflace (od kterého se odvíjí velká část všeho ostatního). Situace byla a v menším měřítku je taková, že zatímco snad většina investorů varovala před hyperinflací, ekonomové se drželi mnohem více při zdi a i přes nízké sazby a QE varovali před deflací. Vývoj zatím dává za pravdu těm druhým. Tedy těm, kteří neoperovali jen se selektivní pamětí, ale i s proměnnými jako je obrat peněz v ekonomice a peněžní multiplikátor. Že by ty modely přece jen na něco byly? Uvidíme, kdo se bude smát naposled.

Když už jsme u těch pravděpodobností (a 25 %), zkuste si následující hříčku. Otázka na tabuli (tuším, že od G. Mankiwa) zní: Pokud vyberete odpověď na tuto otázku náhodným způsobem, jaká je pravděpodobnost, že budete úspěšní?

01

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Dovolím si oponovat
    06.01.2012 13:24

    Investování nebylo nikdy hračkou. Naopak - dříve bylo mnohem složitější, informace byly drahé, makléři si pohráli s vaší objednávkou, než ji vyplnili, vše bylo pomalé, většinou vše přes telefon, atd. Vy to zřejmě vidíte idylicky zpětně, ale Fordů a Microsoftů a McDonald's bylo tisíce a o těch 90%, co nepřežilo, už nikdo neví. Nikdo nedovede předpovídat budoucnost, ale dlouhodobé trendy zde jsou a na tom nezmění nic žádný politik ani centrální banky. EU a euro je tady a zůstane tady, žádné výrazné geopolitické změny nejsou ani na obzoru. Zlaté časy pro investory i spekulanty.
    Dan
  • Výsledek?
    05.01.2012 11:45

    Zlato je největší podvod od roku 2008, kdy byl největším podvodem trh s nemovitostmi v roce 2008. Jeho cena nebyla hnána ani obavami z inflace, ani poptávkou CB jako zajištění proti poklesu hodnoty devizových rezerv, ale obyčejnou reklamou a propagací mincoven, těžařů a zlatníků a ochotných lidí (veřejnosti) jim skočit na špek. Zlato je bublina, která praskne. Pravdu mají ekonomové - čeká nás deflace a zlato půjde stejně jako všechna ostatní riziková aktiva dolů. Mimochodem, ten příklad jsem asi nepochopil, má to být 40 %, jako průměr těch pravděpodobností? :)
    paf
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university