Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Republikáni se o superúterý utkají o největší kořist primárek, střetnou se v 10 státech USA

Republikáni se o superúterý utkají o největší kořist primárek, střetnou se v 10 státech USA

06.03.2012 12:37
Autor: ČTK

Čtveřice republikánských prezidentských kandidátů se v úterý utká o největší kořist série amerických primárek a volebních shromáždění. O takzvaném superúterý se střetnou hned v deseti státech. V sázce budou hlasy 437 delegátů, kteří na srpnovém nominačním sjezdu rozhodnou o tom, koho strana vyšle do souboje o Bílý dům proti Baracku Obamovi. Dosavadní favorit Mitt Romney přitom bude chtít potvrdit současnou vítěznou vlnu, dvojka klání Rick Santorum se bude snažit zvrátit jeho nástup a bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich bude usilovat o oživení své kampaně.

Pro získání nominace je třeba 1144 delegátů. Hlasy, o něž se bude bojovat v úterý, tak představují zhruba 40 procent nutného počtu. Superúterý proto ještě republikánský nominační souboj nemůže rozhodnout, může ale některé kandidáty výrazně posílit a jiné pohřbít. Největší otazník přitom v současnosti visí nad Santorumem, který je sice pro konzervativní republikány stále největší alternativou vůči Romneymu, v poslední době ale jeho lesk poněkud bledne.

Klíčový souboj obou politiků se v úterý odehraje v Ohiu. Tento stát na středozápadě země se 11,5 milionu obyvatel představuje malý obraz celých Spojených států. Navíc se tu rozděluje druhý největší počet delegátů dne - 66. Vítězství tu tak má jak strategickou, tak symbolickou hodnotu. O více přitom podle některých komentátorů přesto jde právě Santorumovi.

Pokud by zde neuspěl, znamenalo by to podle Karla Rovea - protřelého republikánského volebního stratéga a bývalého poradce předchozího prezidenta George Bushe - v souboji o nominaci do Bílého domu konečnou. Konzervativní Santorum sice v Ohiu podle průzkumů veřejného mínění vede, bývalý massachusettský guvernér Romney se ale na něj po úterním úspěchu v primárkách v Arizoně a Michiganu začal dotahovat. Souboj je tak otevřený.

Romney může v Ohiu ztratit relativně méně než Santorum. Delegáti pro srpnový nominační sjezd strany se v tomto státě rozdělují poměrně, a tak by odtud i v případě prohry neodešel s prázdnou. Bývalý guvernér ale podle amerických médií přesto úspěch v Ohiu potřebuje, protože by si těžko mohl nárokovat titul vítěze superúterý bez úspěchu v tomto státě.

Podle deníku The New York Times přitom Romney má o superúterý šanci získat většinu delegátů a dále upevnit své vedení. Dosud nashromáždil 187 delegátů, druhý Santorum jich má 86. Newyorský deník odhaduje, že bývalý guvernér by mohl dosáhnout na 217 hlasů, zatímco bývalý senátor na 107 hlasů.

Samostatnou kapitolu pak představuje Gingrich. Bývalý předseda sněmovny svou strategii sází na jižanské státy, zejména pak na svou rodnou Georgii. Ve státě se bude rozdělovat nejvíce hlasů celého superúterý, a to 76. Gingrich věří, že úspěch v Georgii by mohl oživit jeho skomírající kampaň a učinit z něj opět vážného uchazeče o Bílý dům. Například britský deník The Guardian ale má za to, že naděje osmašedesátiletého veterána republikánské politiky jsou marné.

Gingrich se vůbec neúčastní primárek ve Virginii, kde se rozděluje hodně delegátů, a vítěz tu navíc bere vše. Santorum nad ním pak vede v průzkumech ve státech Tennessee a Oklahoma, což předpokládané jižanské tažení bývalého šéfa sněmovny dále zpochybňuje. Bývalý senátor navíc Gingriche již dávno vystřídal na pozici konzervativního protipólu Romneymu.

Gingrich by tak podle odhadu deníku The New York Times měl v úterý skončit na třetím místě se ziskem 61 delegátů. Nejméně jich pak zřejmě obdrží libertariánský kongresman Ron Paul, kterého obvykle podporuje stabilní, ale malá základna přívrženců. Newyorský deník očekává, že kongresman o superúterý dostane jen 25 delegátů.

Paul, který se od ostatních kandidátů i většiny strany nejvíce názorově odlišuje, tak sám zřejmě nepočítá s tím, že by mohl získat nominaci strany. Snaží se ale získat co nejvíce delegátů, aby jeho hlas byl na nominační konferenci strany hodně slyšet. Dosud jich nashromáždil 46, což je o deset více, než má Gingrich.

Kromě Ohia, Georgie, Virginie, Oklahomy a Tennessee přinese superúterý ještě souboje na Aljašce, v Idahu, Massachusetts, Severní Dakotě a Vermontu. Původně se mělo hlasovat ještě v Texasu, kvůli soudnímu sporu ohledně nového vyměření volebních okrsků se tu ale uskuteční až na konci května.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university