Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rubl se po intervenci nařízené Medveděvem stabilizoval u tříletého minima. Levná měna pomůže ropným těžařům

Rubl se po intervenci nařízené Medveděvem stabilizoval u tříletého minima. Levná měna pomůže ropným těžařům

04.06.2012 12:34
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský premiér Dmitrij Medveděv o víkendu nařídil šéfovi centrální banky Sergeji Ignatěvovi zesílit intervence na měnovém trhu ve snaze zastavit dramatické oslabování rublu. Ten se během páteční seance vůči koši eura a dolaru propadl na tříleté minimum. Ze čtvrtečních 33,48 rublů za dolar se v pátek měna sesunula ke 34 rublům za dolar, než ji intervence centrální banky vrátily na 33,73 rublu za dolar, kde se obchoduje i dnes. Za květen vůči koši ruská měna odepsala 14 % hodnoty.

Hlavně kvůli setrvalému poklesu cen ropy, hlavního ruského vývozního artiklu, ale i dluhové krizi eurozóny a zpomalující Číně se ruská měna v posledních dnech dostala pod největší tlak od finanční krize z let 2008-2009. Tehdy centrální banka na zmírněné, postupné vyklesávání rublu v průběhu několika měsíců vynaložila přes 100 mld. USD.

Cena ropného koše kartelu OPEC dnes klesla pod úroveň 100 USD/barel a končí tak předchozí sérii růstů. Severomořský Brent v pátek poprvé od loňského října propadl pod hranici 100 USD za barel.

Podle analytiků pokles rublu vůči dolaru minulý týden zhoršila vysoká domácí poptávka, ke které by mohly přispívat přípravy ruské ropné firmy Rosněfť na plánovaný zpětný odkup akcií. Rosněfť ve středu oznámila, že plánuje od minoritních akcionářů koupit akcie za 2 mld. USD. "U rublu došlo k obrovskému pohybu, který byl výsledkem nákupu dolarů jednou ruskou bankou - nevíme proč, ale myslíme si, že to bylo spojené se zpětným odkupem akcií Rosněfti," uvedl jeden z obchodníků západní banky. Podle dalších obchodníků za nákupy stála Gazprombank.

Šéf centrální banky Ignatěv vidí hlavní příčinu poklesu rublu v neschopnosti politiků EU vypracovat jasný program na překonání dluhové krize. "To, co se nyní děje, má jednu příčinu, a tou je situace v Evropě," uvedl. Dodal, že vlivem situace v EU trhy čekají změny k horšímu, což se odráží i na poklesu cen ropy a na slábnutí rublu. "Pokud cena ropy bude dále klesat, je možné, že kurz rublu bude dále slábnout," upozornil.

Centrální banka již třetím rokem udržuje plovoucí kurz rublů vůči koši složenému z dolaru (55%) a eura (45 %) v rozmezí od 32,15 až po 38,15. V pátek se rubl přiblížil k metě 37,30, čímž začal testovat horní hranici pásma. Rozsah páteční intervence podle Ignatěva činil 200 mil. USD. Banka prý bude nyní na měnovém trhu zasahovat „mnohem aktivněji“.

Ruská ekonomika nyní roste slušným tempem kolem 4 % ročně a v porovnání s eurozónou stát operuje s velmi nízkým rozpočtovým schodkem. Investorům však dělá starosti nedostatek náznaků, že by země od letošních voleb směřovala k politickým a ekonomickým reformám. Rusko je tak stále více než v minulosti závislé na vývoji cen ropy. "Myslím, že obecně panuje pocit zklamání z voleb, nového kabinetu a nedostatku významných změn, ať už jde o osobnosti nebo obecněji o politiku," prohlásil ekonom RBS Timothy Ash. Za první tři měsíce roku ze země odteklo 35 mld. USD. Vloni čistý únik kapitálu dosáhl 85 mld. USD.

Podle expertů za situaci nese částečně odpovědnost i sama centrální banka, která v minulosti reagovala na poklesy rublu živěji. "Rubl neslábne kvůli nějaké panice, ale výlučně kvůli nepřítomnosti centrální banky na trhu," uvedl analytik Vladimir Tichomirov. Ivan Čakarov si klid centrální banky objasňuje tím, že prudké změny kurzu už nepředstavují pro Rusy známku začátku krize a rubl se stále nachází v rámci vymezeného koridoru. V směnárnách, kde kurz klesl až k 34,25 rublům za dolar, poptávka bylo v pátek živěji než obvykle. V některých případech museli být klienti odmítáni s tím, že dolarové rezervy jsou vyprodány. Ale směnárníci ve velkých bankách přičítají zvýšený zájem spíše blížící se sezóně dovolených.

Mnoho Rusů má v živé paměti státní bankrot a totální znehodnocení rublu z roku 1998, kdy přes noc obyvatelstvo přišlo o většinu úspor. „Devalvace z 90. let vyděsila lidi natolik, že pokaždé, když slyšíme o oslabování rublu, všeho necháme a běžíme pro své peníze,“ prohlásil v pátek šéf největší ruské banky Sberbank German Gref. Podle něj je tento reflex hluboce zakořeněn a je třeba se proti němu obrnit.

Propadající se burzovní indexy a měnové kurzy jsou pro jedny špatnou zprávou, avšak jiným skýtají výhody. „Kombinace extrémně slabé domácí měny a relativně solidních cen ropy, pokud bude přetrvávat, výrazně pomůže ziskovosti ruských ropných společností,“ napsala banka VTB v páteční zprávě pro investory. Ruští naftaři si podle VTB užívají nejpříznivějších makroekonomických podmínek v historii.

(Zdroje: Moscow Times, WSJ, ČTK)


Váš názor
  • 34 : 1
    04.06.2012 17:10

    tak tenhle pomer tak asi odpovida realite jaka existuje mezi meerikou a ruskem.
    lenka
Aktuální komentáře
15.05.2024
9:45FRESH živě: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:10Rozbřesk: Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls
8:57Banky poskytly v dubnu hypotéky za 21,9 miliardy korun, meziročně dvojnásobek
8:48Investoři vyhlíží dnešní čísla o americké inflaci, šílenství na meme akciích je zpět a futures jsou zelené  
8:15EBRD zhoršila odhad letošního růstu české ekonomiky na 0,9 procenta
14.05.2024
17:44Americké akcie na konci roku – scénáře Morgan Stanley
17:21Komentář analytika: Akcie Alibaba padají kvůli ztrátě plynoucí z investic do veřejných společností  
17:13PPI potvrzuje napětí investorů, smíšená data s trhy hýbou oběma směry  
15:46Více než stoletý těžař Anglo American chystá změnu strategie, brání se převzetí konkurentem BHP
15:45CNBC: AI začíná vybírat investiční akcie, jmenovala 5 s největším krátkodobým potenciálem  
15:18Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
15:04Německá zbrojovka Rheinmetall zvýšila čtvrtletní zisk o 60 procent
14:16Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává dalších +120 %
14:01Akciovou rally ohrožuje stagflace, varuje Hartnett z BofA
13:37Čtvrtletní zisk čínské firmy Alibaba prudce klesl, tržby však předčily očekávání
12:59Zandi: Silná ekonomika a případné změny inflačního cíle
11:42Důvěra investorů v německou ekonomiku byla v květnu znovu lepší, než se čekalo
11:35Spojené státy zvýší cla u řady zboží z Číny, u elektromobilů na 100 procent
11:32Výsledky ČEZ pohledem analytika: EBITDA silně překonala tržní odhady, tržby mírně zaostaly za očekáváním  
11:29Od Powella se dnes nedá čekat moc. Dostaneme ale malou nápovědu před inflací  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Allianz SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Cisco Systems Inc (04/24 Q3, Aft-mkt)
Commerzbank AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
E.ON SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
RWE AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
thyssenkrupp AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Ubisoft Entertainment SA (03/24 Q4, Aft-mkt)
7:00ABN AMRO Bank NV (03/24 Q1)
7:00Merck KGaA (03/24 Q1)
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Průmyslová výroba, y/y
14:30USA - CPI, y/y
14:30USA - Empire State Manufacturing index
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m