Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lízal (ČNB): V ekonomice převažují protiinflační rizika, při rozhodování o sazbách přihlédnu k slabé poptávce i koruně

Lízal (ČNB): V ekonomice převažují protiinflační rizika, při rozhodování o sazbách přihlédnu k slabé poptávce i koruně

12.06.2012 12:25, aktualizováno: 12.6. 12:50

Aktualizováno

Česká ekonomika si vede hůře proti očekávání a v důsledku klesající domácí poptávky v ní převažují protiinflační rizika, řekl člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Oslabování koruny přitom podle něj změkčuje měnové podmínky.

„Ekonomika je na tom proti odhadům hůře a celková situace vede k oslabování koruny. Poslední prognóza sice počítala s poklesem úrokových sazeb, byla však založená na předpokladu jiného, silnějšího směnného kurzu,“ uvedl Lízal, který spolu s dalšími třemi kolegy hlasoval na květnovém zasedání bankovní rady pro ponechání hlavní úrokové sazby beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Pro snížení sazby o čtvrt procentního bodu zvedli ruku guvernér Miroslav Singer a viceguvernér Vladimír Tomšík. Naopak pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovala členka bankovní rady Eva Zamrazilová.

Květnová prognóza předpovídá pro zbytek letošního roku pokles tržních úrokových sazeb, což naznačuje uvolnění měnové politiky. Bankovní rada ČNB bude o jejím nastavení rozhodovat opět 28. června. Od zveřejnění aktuální předpovědi ČNB vyšla nižší čísla o HDP, zatímco inflace je více méně v souladu s očekáváním a dost významně oslabuje koruna, která tak uvolňuje měnové podmínky, míní Lízal. Při rozhodování o nastavení sazeb na červnové schůzi vezme podle svých slov v úvahu slabší poptávku a kurz koruny. Rizika pro dosavadní prognózu jsou podle něj spíše na protiinflační straně, právě kvůli slabé poptávce, což naznačuje, že by se mohl klonit k nižším sazbám. 

Slabou tuzemskou poptávku zmínil ve svém pátečním komentáři i viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík, který také řekl, že potvrzení recese v české ekonomice nemění nic na jeho názoru na vývoj sazeb; nevyloučil přitom žádné změny měnové politiky. 


Páteční revize dat HDP ukázala o něco lepší výsledky české ekonomiky než první oficiální odhad. Došlo ke zmírnění mezikvartálního poklesu z 1,0 na 0,8 procenta, meziroční propad byl zmírněn z 1,0 na 0,7 procenta. ČNB revizi dat komentovala tím, že představují riziko směrem dolů pro její poslední makroekonomickou prognózu. V té centrální banka počítá se stagnací ekonomiky letos a růstem o 1,9 procenta v příštím roce v souvislosti s oživením zahraniční poptávky.

Maloobchodní tržby v dubnu klesly o 4,1 procenta, nejvíce za dva roky, a index nákupních manažerů ve výrobě klesl v květnu nejníže za posledních 33 měsíců. Inflace v květnu (měřena indexem spotřebitelských cen) zpomalila meziroční tempo na 3,2 procenta z 3,5 procenta v dubnu a byla nejnižší od začátku roku. Indikátor inflace relevantní z hlediska měnové politiky (růst cenové hladiny očištěný o prvotní dopad změn v nepřímých daních) zpomalila v květnu na 2 % a dosáhla tak cíle ČNB. Podle jejího odhadu by měla dále klesnout na 1,5 % ve 2Q13.

„Předpokládám, že dojde k další změně daňových sazeb, obzvlášť daně z přidané hodnoty, což i v příštím roce zachová určitou diferenci mezi hlavním ukazatelem inflace a tím pro měnovou politiku. Co považuji za důležité je, jak tato vyšší inflace ovlivní vyjednávání o mzdách,“ uvedl Lízal.

Dopady vládou plánovaných rozpočtových opatření a důsledky dluhové krize v eurozóně na českou ekonomiku postihuje alternativní scénář prognózy. S přihlédnutím k dodatečné rozpočtové konsolidaci odhaduje centrální banka růst ekonomiky v příštím roce na 1,1 procenta. „Investoři mají tendenci hodnotit jakákoli evropská aktiva hůře a sentiment je v současnosti nakloněn spíše slabší, než silnější koruně. Data o vývoji HDP byla také negativním signálem a budou pravděpodobně faktorem slabšího kurzu koruny, než s jakým počítá náš odhad,“ podotkl Lubomír Lízal.


(Zdroj: Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

Tomšík (ČNB): Dnešní data o HDP můj názor na sazby nemění. Žádný krok ale není vyloučen
08.06.2012 16:35
Dnešní revize vývoje české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university