Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schäuble: Nová řecká vláda by měla přestat žádat o další pomoc a pustit se do práce. Trojka odkládá návrat do Atén

Schäuble: Nová řecká vláda by měla přestat žádat o další pomoc a pustit se do práce. Trojka odkládá návrat do Atén

25.06.2012 8:57, aktualizováno: 25.6. 11:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nová řecká vláda by měla přestat žádat o další pomoc a místo toho se rychle snažit přijmout reformy dohodnuté výměnou za předchozí pomoc od svých evropských partnerů. Uvedl to v rozhovoru pro list Bild am Sonntag německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Schäuble v rozhovoru mluví neobvykle otevřeně. Podle něj Řecko ztratilo velkou část důvěry Evropy během dluhové krize. Ukazují to i průzkumy veřejného mínění ze čtyř největších ekonomik eurozóny zveřejněné v listu.

"Nejdůležitějším úkolem, který má před sebou nový premiér (Antonis) Samaras je schválit dohodnutý program rychle a bez dalšího prodlení místo toho, aby se ptal, co dalšího mohou ostatní udělat pro Řecko," prohlásil Schäuble, který je blízkým spojencem kancléřky Angely Merkelové a nejvlivnějším ministrem financí v Evropě. "Míč je nyní na straně Řecka," uvedl Schäuble. "Mají to ve svých rukách, získat zpět důvěru lidí z Evropy. Toho dosáhnou jen konkrétními činy a skutky." 

V sobotu představený oficiální program nové řecké vlády hodlá zrušit některé daně, pomoci chudým a nezaměstnaným, zastavit propouštění státních zaměstnanců. "Obecným cílem je zastavit další snižování platů a penzí a již nezvyšovat daně," uvádí prohlášení vlády, která vznikla po volbách před týdnem. Vláda rovněž nemíní již propouštět další státní zaměstnance a prodloužit podporu v nezaměstnanosti.

Vláda také oficiálně potvrdila, že bude požadovat aspoň o dva roky více na zavedení tvrdých rozpočtových reforem, které vyžadují podmínky mezinárodní záchranného úvěru za 130 miliard eur. Řecko chce mimo jiné prodloužit o dva roky termín pro snížení rozpočtového schodku na 2,1 procenta hrubého domácího produkt z 9,3 procenta v roce 2011. Současný termín je rok 2014. Prodloužení termínu by si ale vyžádalo dalších 16 až 20 miliard eur. "Konečný fiskální cíl tak může být dosažen bez dalšího snižování platů a penzí...ale omezováním plýtvání a cíleným bojem s korupcí a s neplacením daní," uvádí prohlášení. Podle nynějších podmínek by Řekové měli požadované změny zavést do poloviny roku 2014.

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc se Řecko zavázalo k hlubokým škrtům a ke zvyšování daní. Po nich následoval další propad ekonomiky a růst nezaměstnanosti a zadlužení. S nezaměstnaností ve výši 22 procent a s prudkým zhoršením životních podmínek získaly na podpoře strany, které zahraniční záchranné balíky odmítaly úplně. Ve volbách nicméně těsně prohrály.

Rychlému posunu v jednáních o podmínkách záchranného úvěru pro Řecko ale brání hospitalizace dvou velmi důležitých členů nové řecké vlády. Trojka se měla setkat s premiérem Antonisem Samarasem a budoucím ministrem financí Vasilisem Rapanosem již tento týden, návštěvu ale kvůli jejich zdravotnímu stavu odložila. Nový premiér podstoupil v sobotu operaci oční sítnice a ministr financí v pátek skončil v nemocnici poté, co se mu udělalo nevolno. Nový termín návštěvy komisařů trojky zatím nebyl stanoven.

"Návštěva trojky byla odložena o několik dní," uvedl úředník EU, který si nepřál být jmenován. "Nový termín bude oznámen v příštích dnech," dodal. Podle agentury DPA by trojka mohla přijet do Atén 2. července.

Oba výše zmínění vrcholní představitelé řecké politické scény tento týden rovněž nepojedou na důležitý summit EU do Bruselu. Evropští lídři se budou na dvoudenním summitu Evropské unie, který se bude konat ve čtvrtek a v pátek, zabývat pravděpodobně nejen hospodářským růstem a nezaměstnaností, ale zaměří se také na situaci krizí postiženého Řecka, Španělska a Itálie. Řecký premiér se již nechal slyšet, že chce jednat s věřiteli o zmírnění podmínek pomoci a summit měl být důležitým testem, zda bude mít vláda šanci se svým požadavkem uspět.

Klimatu před jednáními nepomohla víkendová zpráva řeckého týdeníku To Vima, že Řecko v letech 2010 a 2011 zaměstnalo přibližně 70.000 nových státních zaměstnanců a porušilo tak dřívější dohodu s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o poskytnutí finanční pomoci výměnou za úsporná opatření. Nejvíce zaměstnanců prý přibylo v místních samosprávách, ve zdravotnictví, v policii a v kultuře. 

List se odvolává na první interní zprávu mezinárodních věřitelů zadluženého Řecka, tedy EU, MMF a Evropské centrální banky, a na údaje ministra financí bývalé řecké prozatímní vlády Jorgose Zanniase. Podle Zanniasovy zprávy má země oficiálně nadále 692.000 státních zaměstnanců, ačkoli do důchodu jich v roce 2010 odešlo 53.000. Většina uvolněných míst prý byla okamžitě obsazena. Podobně v roce 2011 ze státní sféry odešlo 40.000 lidí, čisté snížení pracovních úvazků však bylo pouze 24.000. 

Řecko přitom v rámci poskytnutí prvního balíku mezinárodní finanční pomoci slíbilo, že za každých pět lidí, kteří odejdou ze státního sektoru, přijme jen jednoho zaměstnance. Místo povolených 8000 nových státních zaměstnanců jich však byl přijat asi dvojnásobek, uvedla To Vima.

(Zdroj: ČTK, AP, DPA, To Vima)


Váš názor
  • Ministr financí
    25.06.2012 11:31

    Ministru se udělalo zle,když uviděl prazdnou kasu a hory žádostí o podpory,ten tam dlouho nebude,možná se i odstěhuje z Řecka pokud zahlédl surovou skutečnost
    prorok
  • hahaha
    25.06.2012 9:24

    si dělají kozy z celé unie a ta je tak blbá, že to trpí. jsem zvědav, jestli se najde někdo, kdo tomuto učiní přítrž - oni se vlastně jako stát chovají jako jisté etnikum u nás.
    keris
    • Re: hahaha
      25.06.2012 9:42

      ...nebo jako bílí, alespoň...:-)
      Duck
      •  
        25.06.2012 9:56

        ...a ty hned barvu pleti do toho....nejsi nějaký rasista?
        keris
    • Re: hahaha
      25.06.2012 9:35

      Ono to ani vlastně nijak nejde. Neznám lidskou (podnikatelskou) činnost, ze které by byl kdokoliv schopen splatit tento astronomický dluh. I kdyby začali všichni řekové včetně armády politiků makat jako černí :-))
      Jesse
      •  
        25.06.2012 9:53

        ....jasně že to nesplatí ani kdyby chtěli - o čemž se dá úspěšně pochybovat -, tady jde o to, kdy si to přechytré vedení unie uvědomí a přestane je dotovat, de facto z prostředků nás všech, jejich reformy nereformy, za ten marasmus bohužel musí trpět, a až jim bude nejhůř, potom by se dalo mluvit o nějaké solidárně humanitní pomoci, ale zatím je výsledek takový, že doslova prožrali neuvěřitené peníze, které nebyly jejich......a efekt žádný, ještě se snaží podvádět a kličkovat. např. proč mají tak velkou armádu? , aby němci měli kam prodávat nepotřebnou výzbroj? bože můj, to je bordel, to nemůže dobře dopadnout.
        keris
        •  
          26.06.2012 0:49

          Ono nejde ani tak o splacení dluhů - část jim už byla odpouštěna a další asi ještě bude, ale o možnost vyrovnání hospodaření státu: i kdyby platili úroky 0, tak k vyrovnání nesměřují. Moc nezaměstnaných, moc státních úředníků, skoro nic k vývozu, stále ještě moc velké platy, moc velké důchody a dávky vůči HDP a produktivitě...teprve odkládaný odchod z eurozóny to vyřeší rychlou devalvací drachmy. Jiné řešení zjevně není a ani nikdy nebylo - jen jsme si koupili odklad, který měl sloužit k posílení Itálie, Španělska atd. aby ustáli odchod Řecka. Toto posílení se však nepovedlo a jsme na tom zřejmě hůře než na začátku, čili asi nakonec včasný odchod Řecka mohl být menší problém než pozdní...klasická cesta z bláta do louže...
          karel304
        • .. jasně že
          25.06.2012 15:15

          Jasně že se ministrovi udělalo špatně, aby ne. Ten řecký je jen první v řadě (možná ten islandský byl před ním) a postupně to bude každý minfin ve světě, dokud se něco převratného nestane. Dluhy nikdy nesplatí Řecko ani žádný jiný stát, ani Japonci nebo Američané. S EU to nemá co dělat, EU není příčinou problému Řecka, ale snaží se být řešitelem problému řeckého dluhu. Stále dokola se omílá, že Řekové něco projedli. To je pravda. Možná přijali víc státních zaměstnanců než měli, protože si třeba mysleli, že tím udrží sociální smír do voleb. U nás Heger nedělal nic jiného s lékaři. Ale zpět k rozpadu EU. Nerozumím nikomu, kdo žije v Evropě, proč chce rozpad unie. Možná se ušetří, ale krátkodobě. Obecně se hospodářsky země sdružují k posílení ekonomické síly a konkurenceschopnosti. Dotace mají pomáhat udržet migraci lidí v nějakém rámci a ne podle pravidel rugby. Mluví se o protekcionismu v Číně, USA, Rusku a kde všude a EU je přesně ten samý nárazník, který může silný hráč využít. Všechny ekonomické celky si konurují navzájem a ti slabí začnou odpadat. Rozpad EU či eurzóny by znamenal, že se jednotlivé země neubrání nájezdům kapitálu a výprodeji nejen státních majetků, ale i soukromých firem. Společnost je bohužel založena na generování dluhu a systém na tom, aby věřitel zůstával věřitelem s vyšší pákou, kanibalismus napříč krajem, státem, světadílem, světem – level podle tržní kapitalizace. Možná to jednou bude znamenat, že Čech nebo Němec bude platit daň z nemovitosti nikoliv do státního rozpočtu, ale v podstatě jako pachtovné Rotschildům nebo Kellnerům. Japonci nebo Američané to pochopili, vytloukají klín klínem odnepaměti, v jejich mediích si obyvatelstvo čte propagandu a demagogii o EU a o Číně, a taky se upřímně baví tím, jak si Evropané chtějí upřímně vyřešit neřešitelné. Ekonomicky v USA vládne FED, v Japonsku vládne mafie, v EU se nemůžeme dohodnout a všude jinde je třeba nastolit „demokracii a nikdy jinak“ (jinými slovy pryč s Vladimírem, s Hugem aspol., protože právě tyhle zmetky, ty do Davosu věčně zvát nechceme, všeho do času).
          Mudrc
        •  
          25.06.2012 9:57

          Vystihls to dobře. Ještě bych přidal. Bude to fungovat tak dlouho, dokud jim z dluhů bude fungovat kšeft a potečou zisky, bez ohledu na to, co po nich zůstane.
          Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university