Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hon za bezpečím a rally na dluhopisech: záporné výnosy přestaly být překážkou

Hon za bezpečím a rally na dluhopisech: záporné výnosy přestaly být překážkou

20.07.2012 18:02

Dluhopisové trhy zažívají v posledních týdnech rally a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco změnit. Investoři upřednostňují bezpečnost nad výnosem a za jistotu investice jsou již ochotni si připlatit. Výnosy na dvouletých dluhopisech Německa, Rakouska, Finska i Holandska během července propadly do záporných hodnot a za možnost poskytnout svou likviditu již investoři platí také vládám Francie, Švýcarska, Dánska nebo fondu EFSF.

Nouze o nejlépe hodnocená aktiva vede k dalšímu snižování jejich nabídky na světových trzích, čímž roste jejich vzácnost, domnívá se Carl Norrey z londýnské JPMorgan Chase. Bank of America Merrill Lynch uvádí, že počet cenných papírů obsažených v indexu nejlépe klasifikovaných investic se již snížil na 3 581 z 3 611 v březnu a z 5 331 v roce 2007. „Nemyslím, že by se prostředí nízkých výnosů mělo v brzké době změnit. Máme velké objemy hotovosti hledající útočiště, přičemž množství takových bezpečných aktiv se ztenčuje. A dokud někdo v Evropě neřekne, jak se dostat z krize, trhy zůstanou zaměřeny na bezpečnost, spíše než na výnosy,“ říká stratég JPMorgan.

„Nacházíme se ve strašlivém světě deflace a snižování dluhu,“ komentuje Peter Allwright z vedení RWC Partners. Poukazuje přitom na to, že obliba německých vládních dluhopisů je úzce spojena s nejvyšší likviditou. Dvouletý výnos Německa klesl během posledních dní na rekordních -0,074 procenta. Spolu s ním si již slušná řádka evropských států může na trhu půjčit za úroky, které jsou nižší než míra inflace. To lze mimo jiné chápat tak, že investoři do těchto dluhopisů jsou ochotni část investovaných peněz obětovat výměnou za záruku, že o své peníze po vypršení splatnosti nepřijdou.

Průměrný výnos vládních dluhopisů nesoucích nejlepší rating klesl ke konci tohoto týdne na 1,32 procenta z 1,81 procenta v úvodu roku, přičemž 1. června stanovil rekordní minimum 1,295 %, uvádí Bloomberg. ECB tento měsíc přestala vyplácet jakýkoli úrok z vkladů komerčních bank a ty tento týden snížily objem overnight depozit u měnové autority na 359,6 mld. EUR z 382 mld. EUR. Průměrný denní objem před snížením depozitní sazby na nulu přitom činil zhruba 800 miliard eur.

Zesílené vnímání rizika vyhnalo spread španělského dluhového papíru vůči německému tento týden o 70 bps na 601 bps, riziková prémie u italských dluhopisů se pak zvýšila na více než 500 bps a to poprvé od letošního ledna.

Navzdory záporným výnosům nepřicházejí zahraniční investoři o možnost na koupi evropských dluhopisů vydělat, relativně k sazbám na domácím peněžním trhu, pokud používají swapové trhy ke konverzi eurových plateb do svých lokálních měn, uvádí Bloomberg. „Záporné výnosy rozhodně nesníží poptávku po daných cenných papírech. Element forexu umožňuje investorům zajistit si výnosy a ty zajistí poptávku,“ míní dluhopisový stratég Credit Suisse Michael Markovic.

Od 1. června, kdy dvouletý německý výnos poprvé spadl pod nulovou hranici, investoři vydělali na sázkách na bundy se splatností do tří let 0,15 procenta, uvádí index BoA/ML. A zatímco světový akciový index MSCI All-Country World Index za čtvrtletí vzrostl pouze o 0,7 procenta, dluhopisy se známkou AAA posílily za stejné období o 1,3 %. „Výnos je důležitý pro dlouhodobě orientované investory, ovšem v tomto prostředí doporučujeme spíše sázku na jistotu. Přednější je o peníze nepřijít,“ uvedl výkonný ředitel London Pension Fund Authority Mike Taylor, který spravuje vládní penzijní fondy a operuje s více než 4 miliardami liber.

Úprk do „bezpečných přístavů“ se projevuje také na devizových trzích, kde je eurodolar stále méně vnímán jako klíčový indikátor. Ačkoli euro ve střednědobém horizontu vůči dolaru ztrácí a je „tím nejošklivějším ze všech“, americký dolar mu těsně sekunduje, říká šéf devizové strategie HSBC David Bloom. „Investoři utíkají z eura i dolaru. Soustředíme se na eurodolar jako hlavní pár, ale pokud se podíváte na vývoj dolaru vůči ostatním měnám, například australskému dolaru nebo jihoafrickému randu, ve skutečnosti oslabuje,“ uvedl. Zatímco euro má v očích investorů k bezpečnému útočišti již daleko, o tuto nálepku přichází i dolar kvůli blížícím se prezidentským volbám i nejistotě spojené s tzv. fiskálním útesem, dodává Bloom.

Z dnešní šlamastyky na trzích se podle něj rodí nové bezpečné přístavy, v čele se severskými měnami. Vyzdvihuje přitom švédskou korunu, která se vůči euru dostala na 10leté maximum. „Trhy se již této změně pravidel přizpůsobují, ale domníváme se, že je stále dobré tuto měnu kupovat.“ Bloom tak stojí proti názoru analytiků Nomury, podle nichž SEK již příliš posílila a nyní je čas prodávat.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data