Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč banky drží tolik „nevyužitých“ přebytečných rezerv?

Proč banky drží tolik „nevyužitých“ přebytečných rezerv?

04.09.2012 11:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Po roce 2008 prudce vzrostl objem peněz, které banky drží u Fedu. Většinu těchto peněz tvoří přebytečné rezervy, tedy fondy, které banky u Fedu drží nad rámec toho, co je od nich požadováno. Podle některých by Fed měl snížit sazbu, kterou platí bankám z těchto rezerv, a podpořit tak banky ve snižování rezerv a jejich použití pro úvěrování. Nesmíme ale zapomínat na to, co určuje celkový objem rezerv. Ty jsou závazkem Fedu. Další významnou položku jeho pasiv tvoří hotovost. Tyto dvě položky dohromady pak představují monetární bázi, která je základním ukazatelem nabídky peněz v ekonomice. Rozložení báze na zmíněné dvě položky je z velké části dáno tím, kolik oběživa používají domácnosti a firmy v USA i v zahraničí.

Co určuje velikost báze? Vlastní kapitál Fedu a jeho závazky se musí rovnat aktivům Fedu, která tvoří zejména vládní dluhopisy a další cenné papíry. Jinak řečeno, velikost báze je dána tím, kolik aktiv Fed drží. To určuje FOMC v rámci monetární politiky. Nyní je jasné, že změna sazby placené z rezerv neovlivní velikost aktiv v rozvaze Fedu a neovlivní tedy ani velikost monetární báze. Navíc snížení této sazby pravděpodobně ani nezmění chování bank, firem a domácností ohledně poptávky po oběživu, a proto nebude mít ani velký vliv na depozita bank u Fedu.

Média ale o tomto tématu často informují nepřesně a z toho plyne následné zmatení. O přebytečných rezervách se tak většinou hovoří jako o nevyužitých penězích, které jsou „zaparkovány“ u Fedu. To je pravda u jednotlivých bank, které se rozhodují o tom, kolik nadměrných rezerv držet na základě úvěrových příležitostí a dalších faktorů. Výše popsaná logika ale ukazuje, že celkový objem rezerv na rozhodnutí jednotlivých bank nezávisí.

Jak je ale možné, že to, co platí pro jednotlivé banky, neplatí pro celý bankovní systém? Je to tím, že pokud se jedna banka zbaví daného objemu financí, tyto zdroje nakonec nutně skončí u banky jiné. Celkově tedy nadměrné rezervy nepředstavují nevyužité zdroje, které bankovní systém není ochoten půjčovat. Můžeme dokonce říci, že celkový objem nadměrných rezerv neříká nic o tom, jak moc banky půjčují. Ukazuje jen, kolik aktiv Fed nakoupil.

Peter Stella ze Stellar Consulting, který dříve působil v MMF, popisuje problematiku nadbytečných rezerv následovně:

Jsem frustrován z toho, že nejsem schopen vysvětlit „sofistikovaným“ lidem, že v moderním monetárním systému nepanuje absolutně žádná korelace mezi bankovními rezervami a úvěrováním a že banky nepůjčují „rezervy“. Tyto rezervy vzrostly, protože je centrální banky vložily do systému, ze kterého nemohou uniknout. Komerční banky (3800 CZK, 0,00%) je mohou tisíckrát za den vzájemně půjčit na mezibankovním trhu, celkový objem rezerv u centrální banky bude ale nakonec zase stejný.

Není možné, aby bankovní systém jako celek změnil velikost rezerv tím, že si jednotlivé banky budou přesouvat rezervy mezi sebou. Změnit objem rezerv může jen centrální banka. Je pravda, že banky by mohly své rezervy vyměnit za hotovost a tu pak půjčovat zákazníkům. Když jsme pracoval v Argentině, banky prováděly vzájemné vypořádání tím, že převážely obrovské dolarové částky v ozbrojených autech. Doufejme ale, že tento systém je daleko od toho našeho. V něm rezervy nemohou opustit rozvahu centrální banky.

(Zdroj: Libertystreeteconomics.newyorkfed, FTAlphaville)


Váš názor
  • Oni tuší co přijde
    04.09.2012 13:57

    proto si drží maximální možné rezervy. Oni znají svoji matematiku: Pokud by si bankster A od bankstera B v době Jéžiše Krista půjčil 1 denár nebo 1 tolar nebo 1 unci zlata, prostě jakoukoliv jednu peněžní jednotku za úrokovou sazbu 6% p.a., tak dnes by na splacení této jedné peněžní jednotky potřeboval bankster B celkem 409.006.800.988.117.517.492.424.544.625.510.000.000.000.000.000.000,- peněžních jednotek. Banksteři v úzkém kruhu vědí, že výše uvedené je prakticky nezvládnutelné. Médiím se celá staletí dařilo úspěšně výše uvedený fakt tajit před prostými občany. Banksteři ale vědí, že jednou se to zákonitě zlomí. Z tohoto prostého důvodu si drží velké rezervy. Kdo má velké rezervy, zbankrotuje o několik týdnů/měsíců později.
    Detective
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university