Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer o měnové politice ČNB: Bude nejspíš uvolněnější, nástrojů máme celou řadu

Singer o měnové politice ČNB: Bude nejspíš uvolněnější, nástrojů máme celou řadu

18.09.2012 9:01, aktualizováno: 18.9. 10:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Měnová politika České národní banky bude s vyšší pravděpodobností uvolněnější, než očekávala prognóza a centrální banka má k dispozici i další nástroje, než jen snižování sazeb, uvedl guvernér Miroslav Singer v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

„Od naší prognózy, která předpokládá další uvolňování měnové politiky, se realita liší nepříliš významně, ale spíše protiinflačním směrem. Domácí poptávka je o něco níže, cenové tlaky zvnějšku vzácné, inflace níže, HDP horší, zahraniční obchod pozitivnější. Pravděpodobnost toho, že sazby a měnová politika budou uvolněnější, než prognóza očekávala, vidím jako vyšší,“ uvedl guvernér ČNB v rozhovoru otištěném v dnešním vydání MfDnes.

K vyhlídkám před dalším jednáním ČNB naplánovaném na příští čtvrtek Singer řekl, že s hlavní sazbou na 0,5 procenta se bankovní rada nemůže vyhnout debatám o tom, co by "potenciálně bylo dál". Na jiném místě rozhovoru ale naznačil, že budoucí rozhodování českých centrálních bankéřů nemusí být jen o pohybu sazeb. "Jsme téměř na konci s jedním nástrojem, ale máme jich celou řadu," řekl Singer pro Mladou frontu Dnes. ČNB naposledy pohnula s klíčovou úrokovou reposazbou na konci června, kdy ji snížila o čtvrt procentního bodu na historické dno 0,50 procenta.


Možnost využití nestandardních nástrojů ČNB pro změnu nastavení měnové politiky naznačil již před měsícem i viceguvernér Vladimír Tomšík. Zmínil tehdy možnou kombinaci pohybu sazeb s dalšími nástroji a zacílení na dlouhý konec výnosové křivky, přičemž by ale nemělo jít o kvantitativní nástroje. Z jeho komentáře však nebylo jasné, jak by taková akce vypadala.

Největší nevýhoda nízkých úrokových sazeb nyní podle guvernéra ČNB tkví v tom, že si investoři uvědomují, že centrální bankéři tolik dalších nástrojů nemají a jsou všichni v podobné situaci. "To považuji za nebezpečné. U nás je největší problém nedostatek domácí poptávky především soukromých subjektů. Český konzervativní spotřebitel přestává poměrně rychle utrácet. Možná také chybí důvěra, která by umožnila jít třeba do nových projektů s bydlením. Ekonomice nechybí ani likvidita, ani ochota úvěrovat," řekl v rozhovoru pro deník.

Jednou z cest, jak změnit smýšlení spotřebitelů by mohl být ve světě již využívaný veřejný závazek centrální banky (např. Fed) nezvyšovat sazby po dlouhou dobu a ignorovat i rizika vyšší inflace. „To je prostředek, který může fungovat,“ uvedl k tomuto nástroji Singer. 

A jak by podle Miroslava Singera mohl vypadat další vývoj kurzu koruny? "Cokoli řeknete, vývoj koruny otočí proti vám. Když řeknete, že poroste, tak dříve nebo později klesne, a když řeknete, že klesne, pak poroste. A říct, že bude stabilní, to je úplný nesmysl," odpověděl guvernér ČNB v dnešním rozhovoru a dodal, že centrální banka vychází z toho, že se nevyčerpala trajektorie posilování.

Při dnešním vystoupení na jednání dolní komory parlamentu Singer na téma síly domácí měny ještě dodal, že odchylky pohybu koruny od tohoto trendu v nedávné minulosti byly způsobeny vnějšími vlivy. Česká měna, která minulý týden atakovala úrovně pod 24,40 CZK/EUR dnes relativně výrazně oslabuje až k hladině 24,70 CZK/EUR a k dolaru je u 18,90 CZK/USD.

(Zdroj: MfDnes, Bloomberg)


Čtěte více:

Koruna je zralá na prodej, shodují se Barclays a HSBC (+prognóza Patrie)
18.09.2012 13:32
„Prodávejte korunu vůči euru s cílem 25,80 CZK/EUR,“ zní dnešní tip h...
Hampl je proti nekonvenční měnové politice a ukazuje rozpory v ČNB. Aukce českých dluhopisů nesplnila cíle
19.09.2012 12:35
Zatímco guvernér České národní banky Miroslav Singer i viceguvernér Vl...

Váš názor
  • Martiku
    18.09.2012 17:23

    kofolu nepiji, golf nehraji, vysvětlit od tebe nic nepotřebuji - všem jsi nám to tu již vysvětlil - tvé povolání tě asi negativně poznamenalo, pokud jsi vyučoval své studenty systémem třískáním "něčím do hlavy ", jak tu několikrát prezentuješ , tak je vidět, že jsi byl kvalitní učitel a proto jsi dopadl, tak jak jsi dopadl a mnozí si tě jistě pamatují......
    AMN
    • Re: Martiku
      18.09.2012 23:45

      Mila AMN kofolu nepijes nebot si blba, golf nehrajes nebot si blba a leva na obe ruce, vysvetlit ti nic nemohu nebot si blba. Me byvale povolani jsem bral jako poslani studenti vs kdysi neco umeli :-) triskat jsem je nemusel nekterym nesahas ani po kotniky muheeeehe. Ucitel jsem byl kvalitni to se neboj a dopadl jsem bajecne zivot rentiera je fajn s pozdravem z Greenlandu Tvuj Martik
      martík
      • tvuj Martik
        19.09.2012 13:47

        proboha jen to né......tvé vyjadřovací schopnosti a úroven projevu jsou dostatečným projevem tvé vysoké epatie ke komunikaci.Necht si každý přítomný udělá vlastní úsudek. Do nynější minuty - se neprojevil nikdo z tvých obdivovatelů nebo zastánců tvého projevu a nebo souhlasného stanoviska s tvým. Až se někdo takový objeví začnu se nad sebou zamýšlet .S pozdravem ne tvá milá, ale také rentiérka
        AMN
        • Re: tvuj Martik
          19.09.2012 16:40

          Co pro mě hovoří ? Historie :-) Proto jsem Legendarní Martík co předpověděl pád ORCA a bankrot ECM ty tlučhubko :-) ty jsi akorát Blbá ale rentierka nejsi :-) toliko k Tobě :-) Co jsi předpověděla ty kolik u vás doma bude telat ? 3 -T y tvoje matka a tvůj otec .........
          martík
          • Martík primitiv a hulvát
            19.09.2012 18:04

            takový chytrolín fakt nejsi,protože kdyby jsi byl , tak by jsi věděl, že již v roce 2008 jsem zde psala o pletichách Mr.Ch , který potom za velmi "zajímavých "podmínek nechal vytunelovat vlastní firmu, kterou prodal Mr.O a Mrs. Katherin, kteří jsi koupili vlastni dluhy z ivestic do této akcie. Ona zmiňovaná dáma v roce 2009 po vyzhlášení konkursu zařídila , že na firmu AQ atd.byl konkurs stažen do doby než se stačilo vše uklidit a po té byl konkurs opět vyhlášen.Už nic nezbylo. Vše v souladu s firmou a pro blaho buryovního titulu. Takže o pádu tohoto titulu jsem tu psala dříve než ty. O firmě s ambicí" asijského developera "se nebudu rozepisovat, jelikož Mr,.majitel nemá nalétáno tolik km mezi trasou Praha -China jako já a tudiž o jeho kvalitách vedení této firmy v čr / když se zamiloval do businessu v chině/ bylo rozhodnuto. Neměl tolik kvalitních lidi okolo sebe, aby to mohl ustát. Sedet na dvou židlích a uhlídat to, bylo nad jeho síly. A to jsem tu psala také.Dohledej si to .A klidně si tu natřasej svoje "dlouhé " ego, ale ty víš , kde máš své slabiny , že ? Tve vyjadřování je tě hodno a tvému hodnocení mé osoby se jen umívám :-))))
            AMN
            • Re: Martík genius a legenda AMN pořás stejná blbka a kvoká a kvoká
              20.09.2012 16:05

              Tvé vyjadřovaní husičky s botičkama a šatičkama která lítá mezi ČÍnou a Prahou přeložím mezi hajzlíkem a kuchyni každý tomu říká jinak .-) Tvůj mozeček obsahuje asi jednu jedinou buňku jinak si nedovedu vysvětlit že si vůbeš dovoliš tvoji osobu porovnávat s mou je to asi jako porovnávat jestli je brontosaurus silnější než mraveneček a ty jsi ten mraveneček ,když ty jsi něco předpověděla tak já za to měl diplom, když ty si přestala chcát do plínek já už měl za sebou X obchodů na burze --------- Celý tvůj příspěvek je že píšeš o panu X a panu Y nic konkretního jenok kváky a kváky nic vic v tvém případě mě to nepřekvapuje...... Znovu opakuju dojet na Greenland dostaneš krýglem mezi oči a třeba se ti v Tvé kebuli plné šatiček a botiček rozbliká žarovička......
              martík
    • Re: Martiku
      18.09.2012 17:57

      To, ze by Marmelada byl ucitelem je tedy pro me po tech letech novinka. Predpokladam, ze to je nejaky omyl a nepochopeni Mistra.
      bramborový knedlík
      •  
        18.09.2012 23:47

        knedliku myslis si ze legenda by mohla mit jen zvlastni skolu jako dojebavaci a jejich pricmrndavaci no to neeeeeeee legenda musi mit vystron a taky glejt a ne jeden :-)))
        martík
      • knedlík
        18.09.2012 18:22

        pochopitelně jsme všichni pochopili, že on je nepochopitelný - doporučuji pročíst celé vlákno - také umíš pouze do 10 ? .... nebo zvládneš i do 11 :-)
        AMN
        • Re: knedlík
          18.09.2012 23:49

          mila AMN ty neumis ani cist ani psat ani pocitat aspon do 5 a ja vim cim to je nez te rodice udelali pili moc okeny a hulili travu muuuheeeeeeehehe
          martík
  • kdá*kal
    18.09.2012 17:04

    mele z podsledních zásob své (ne)invence...
    Kalka.
  • *
    18.09.2012 16:33

    Odkdy si píšeš sám sobě - že pšoukáš, mě při tvém preferovaném oslovení neudivuje. Ale mého nicka si nepřisvojuj, tyču*áčku (uprav si to podle svého - proti gustu žádný disputát ;-)
    Kalka.
    • Re: *
      18.09.2012 21:34

      ...no tohle - taková vzdělaná dáma,..... ale ne, ona jistě myslela dosadit písmenko m na něžné čumáčku.....holt co se škádlívá to se rádo má.
      keris
    • Re: *
      18.09.2012 21:34

      ...no tohle - taková vzdělaná dáma,..... ale ne, ona jistě myslela dosadit písmenko m na něžné čumáčku.....holt co se škádlívá to se rádo má.
      keris
  • Martíku
    18.09.2012 16:26

    a kdo by podle tebe - kvalifikovaného investora, odborníka na finance, asertivního, pohledného slušně se vyjadřujícího člověka - jakým jsi ty , měl vykonávat tuto funkci ? Nechceš se přihlásit do konkursu ? Ty , který svým vtipným muhehe umí počítat do 15 ?
    AMN
    • Re: Martíku
      18.09.2012 16:28

      vzdělaný odborník jenže ty aby v téhle zemi pohledal :-) já se nehlasím nemám proč ale ty se přihlaš AMN všecko víš a všecko znáš a maáš na to botičky a šatičky :-) muuuuheheh kdyby blbost nadnášela tak bys nepotřebovala ani plínku v bazenu.....
      martík
      •  
        18.09.2012 16:48

        jestli to dobře chápu - tak v celém tomto vlákně na toto téma nikdo z nás podle tebe neumí počítat do 10 a jediné ty tu máš pravdu. Nikdo se tvého pojetí chápání problému nezastal.A pravdu máš v tom, že vím vše,o tom, co potřebuji k tomu, abych odlišila zrno od plev a zakoplexovaného chudáka od člověka smířeného s tím, kde žije a proč a umí si s tím poradit. Což ty evidentně nejsi !!!
        AMN
        •  
          19.09.2012 0:06

          AMN znovu nabizim dojed na Greenland dostanes on zakomplexovaneho chudaka krygkem od kofoly do kebule a pak ti mozna blikne svetlo v tom co nosis na krku. Ta vec na krku tam totiz neni proto aby ti neprselo do saticek a boticek tu maj nekteri lidickove na premejsleni :-)))))
          martík
  • Pijme vínečko
    18.09.2012 16:21

    www.bpdr.com/gb/default.asp
    Pound
  • Trumberové ?
    18.09.2012 14:15

    Centr.bankéři jsou trumeberové ale spíš než u nás tak v US a v ECB páč jim nedochází, že kdyby vypisovali nekryté šeky jak dlouho chtějí, nedonutí bohatší lidi vše utratit z jednoho prostého důvodu, těmi tragickými QE xy a podobnými sajrajty jen podkopali totálně důvěru. No a inflace je sviňa, je to sice nemilé jenže ono je lepší mít za 3 roky 80% něčeho než vše dnes vyházet za kraviny a za 3 roky mít to kulo hulo.
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    18.09.2012 12:36

    založ stranu s připojením se k německu , jdu do ní --zkus anketu
    dědek
    •  
      18.09.2012 12:53

      Zajímalo by mě kolik lidí by doopravdy bylo pro .
      Jezdec.
  •  
    18.09.2012 12:22

    Nemůžeme se sloučit s Německem ? vyhlásíme referendum a určitě bude 70 % pro , nesouhlasit budou jen a pouze papaláši. Nebudou moc tolik krást.
    Jezdec.
  • Prosím vysvětelel tomu pitomci co dělá šéfa ČNB že lidi nemají peníze !!!!!
    18.09.2012 11:27

    PROTO NEMAJÍ CO UTRATIT A KDYŽ TO NEVÍ GUVERNÉR NÁRODNÍ BANKY tak je to blb !!!! cituji IDNES.CZ ---------------------------------------------------- Výraznější oživení české ekonomiky očekává guvernér centrální banky v roce 2014. "Situace není zas tak špatná. Nezaměstnanost sice stoupla, což je nepříjemné, ale to už se stalo několikrát. Nikdo se neděsí, že se rozloží finanční soustava. NEROZUMÍM, proč má ekonomika s relativně zdravými základy tak nízký spotřebitelský sentiment, pod úrovní toho, který byl na počátku krize," dodal Singer. Když tomu nerozumí tak mu někdo řekněte at jde do prdele !!!!! A tady na Patrii je to podobné Marek žvaní kraviny že za průměrnou mzdu si Čech koupí 700 litrů benzínu (Hyde park čt24 a pan D. Marek ) 700*38 =26 600 jenže prům mzda je hrubého !!!!! Za čistou si koupí kolik ...... hovno a to by ještě musel stát benzín 38(stojí leckde přes 40) a prům mzda by musela být 26 600 můůůhehehe. Slezte už z těch svých kukaní vylezte mezi lidi a přestantě brát 150 měsíčně leze vám to všem na kebuli LIDI NEMAJÍ PRACHY A BUDE HŮŘE EKONOMIKA POJEDE DOLŮ TAK JAKO SPOTŘEBA DOMACNOSTI kde není co brát ani exekutora smrt nebere..... A pokud to nevíte přijdte se zeptat legendarního invesotora na Greenland práštím vás krýglem a třeba se Vám ve kebulích rozsvití........
    martík
    • Re: Martík
      18.09.2012 13:23

      z tvého vyjádření lze učinit jediný závěr. Že jsi teď konzumoval něco velmi nestravitelného.Vzhledem k oblasti kde se nyní nacházíš se ani nedivím.Každý guvernér má své "máslo " na hlavě.Pouze některému ,vzhledem k jeho fyziognomii ,se ho dokáže rychleji zbavit. Fakt je , že tento guverner ještě v dobách, kdy v letadle potřeboval dvě sedačky , byl tehdá stravitelnější.Jednodenní vklady obyvatel se pohybují na úrovni 1.bil+11milard.Úročené vklady domácností cca 333,9miliard.Pánové z kalkulačkami velmi dobře ví, jak si pro ně "šáhnout " ! Ty neposuzuj situaci pouze z chudé oblasti "tvého " greenlandu ,ale dívej se na svět očima těch,kteří ten pažit úžívají, jak jsi sám uváděl ,osob s černými hřebci na kapotách a v košílích od La Martina.Nebud vulgární a impertinentní k osobám , které jmenuješ - vypadá to, jakoby si jim ti sumy záviděl.Ty máš víc a navíc,né ??? - že !!!
      AMN
      • milej AMN
        18.09.2012 13:47

        Singer i Tomšík jsou volové.... nic vín nic mín vůbec nemají páru o čem melou JE sicd fajn že vklady se pohybuji na úrovni 1 bilionu a k čemu to je když lidi nic nekupuji ????? Mam si jít zítra koupit další 2 X5 a k čemu to je ale potřebuji aby se zítra zebralo 50 000 otců od rodin a šli si koupit oktávku ahááááááááááááááá ....... 330 miliard na ruočených vkladech jsou ke stejnému hovnu...... Jenom žvaníš a neumíš počítat ani do 10 to se učí v mateřince ty chytráku. Lidi nebudou kupovat nebot nemjaí za co to ví kde kdo jen Kalousek a singer a jiní Chytrolini budou žvanit jak roste penzijko , životko, nebo termínáky...... můůůůůůůůůůůůůůůheheheheheheeh ------ Někdy si na Greenland zajed pustno a prázdno ty bambulo už ani ty byty za 5 mega nikdo nechce ty došli prachy či blbost i těm "movitým" ...... Vadí mi že lid jako singer nebo Tomšík by ve slušném státě pod dozorem někde zametaly nebo řezali dřevo na toliko asi mají intelekt a na jejich místě by byl někdo kdo to má v palici srovnanéa ví o co gouuuuuuuu ...... ASI TAK !
        martík
        • Re: milej Martíku
          18.09.2012 15:05

          1.nosim sukni 2. počítat umím dobře 3.tebe jsem si spočítala okamžitě - získávat money již nedokážeš tak snadno jako dríve a proto kolem sebe šíříš tyto tobě vlastní vlny - snaž se tedy o to, aby jsi to , co jsi nakumuloval výhodně zhodnotil - jelikož do stéjné řeky již nevstoupíš, že ?!
          AMN
          • AMN -Vrat pančelce ze školky prachy :-)
            18.09.2012 15:28

            1 je mi fuk jestli sukni nebo kalhoty 2. počítat neumíš ani do 10 a to je zoufalství :-) 3. mě si těžko spočítáš jenom blabolíš bla bla bla bla zkus používat mozek. Jaké vlny co já šířím já jen říkám že obyčejní lidi střední vrstva která je pro kapitalismus tedy konzum klíčová nemá prachy A kdo to nechápe je blb ve finále se ptám kolik musejí mít lidi doma aut , TV, ledniček, praček, počítačů mobilů ? 2 ? 6 ? 8 ? bohužel je nadvýroba a už ani ty půjčky to nezachrání apropo když Singer má v ČNB nastaveno repo za 0,75 za kolik dotaneš půjčku v bance ty ? Hypo 2-3 procenta , spotřebaák za 12 :-) můůůhehehehe Vrat pančelce ze školky prachy :-)
            martík
            • Re: AMN -Vrat pančelce ze školky prachy :-)
              18.09.2012 15:34

              Ujasni si, zda je problém v tom, že lidi nemají prachy nebo to, že je mají, ale nemají je za co smysluplně utratit. I když možná toho nejsi schopen a vůbec nejlepší by bylo kdybys požádal zřízence aby ti dal opět svěrací kazajku.
              ..
              •  
                18.09.2012 15:50

                jednoduché ti co je mají (elita) mají všechno nebo skoro všechno a když něco koupí s ekonomikou to nepohne a ty co je nemají (středni vrstav a chudina) tak ti by nakupovali ale nemají za co :-)))))) pořád říkám že většina nemela projít mateřinkou či 1.A protože většina 80-90 procent ovčanu a píšu OVČANŮ neumí počítat do 10 ověřeno na VŠ většina studentů nikdy příklad na počítaní do 10 nezvladla to je REALITA !!!!!!
                martík
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m