Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komoditní rally v roce 2013? Fondy mají zainvestováno, Goldman a Morgan přizvukují, ale Citi varuje

Komoditní rally v roce 2013? Fondy mají zainvestováno, Goldman a Morgan přizvukují, ale Citi varuje

18.12.2012 13:37

Letošní rok komoditám nevyšel a poprvé od roku 2008 nejspíš investorům přinesou ztrátou. Je to jen přestávka v dlouhodobém růstovém trendu? Významné hedge fondy po celém světě věří, že ano. Letos tak své investice do komodit ještě „přisladily“ o dalších 21,6 miliardy dolarů, tedy o celých 92 procent více než v roce 2011. Podobně vyznívají aktuální výhledové zprávy analytiků bank Goldman Sachs (123,49 USD, 3,46%) a Morgan Stanley (18,53 USD, 2,66%). Citi ale před komoditními trhy vykresluje černější budoucnost.

Zatímco v posledních letech komodity často platily za nejschopnější multiplikátory hodnoty vložených prostředků mezi všemi kategoriemi aktiv, letos zatím přinesly investorům spekulujícím na jejich růst jen ztráty. Index Standard & Poor’s GSCI shrnující vývoj spotových cen hlavních komodit od začátku roku ztratil 1,24 procenta. Na poklesu indexu se přitom nejvíce podepsala klesající cena ropy a nafty, jelikož energetické komodity mají v indexu Standard & Poor’s GSCI asi 70% váhu. 

Vývoj komoditního indexu Standard & Poor’s GSCI za 15 let

2012 komodity
 
(zdroj: Bloomberg)

Stejně nad „výdělkem“ splakal také ten, kdo po loňském Silvestru vsadil na posílení dolaru proti koši šesti hlavních měn (EUR, JPY, GBP, CAD, CHF a SEK). Měřeno dolarovým indexem totiž přišel o 0,8 procenta vložených peněz. Investice do akcií, měřeno celosvětovým indexem MSCI All-Country World Index, oproti tomu nabídla za dosavadní průběh letošního roku 13% zisk. Americké vládní dluhopisy jsou podle indexu dat Bank of America (11 USD, 3,97%) druhým dosavadním vítězem, když YTD vynesly zhodnocení investice o 2,3 procenta.

Nesuďte 2013 podle 2012

„Komodity směřují k první celoroční ztrátě od roku 2008,“ komentuje situaci na trhu nedávná zpráva Morgan Stanley, investiční divize Bank of America. „Děje se tak kvůli slabšímu globálnímu ekonomickému růstu a silnější nabídkové straně, které mají dohromady za následek převis nabídky na trhu s cukrem, hliníkem, mědí a zinkem,“ vysvětluje Morgan Stanley a očekává, že poptávka letos zaostane za nabídkou i u bavlny, niklu a olova.

Příští rok však bude všechno úplně jinak, shodují se analytici bank Morgan Stanley a Goldman Sachs a jako společný jmenovatel svých investičních tezí nacházejí vírů v posun globální ekonomiky do vyšších růstových obrátek v druhé polovině příštího roku. „Rostoucí spotřeba ztenčí dostupné zásoby komodit a povzbudí tak ceny krátkodobých kontraktů,“ píše Jeffrey Currie v prosincové zprávě Goldman Sachs a slibuje investorům 7% výnos ze současných investic do komodit.

Morgan Stanley sází na to, že centrální banky nebudou mít v příštím roce jinou možnost, než opět sáhnout k další stimulaci ekonomik, což skrze nárůst poptávky všech sektorů pozitivní ovlivní ceny komodity. K vyhlídkám jednotlivých komodit potom Peter Richardson, analytik Morgan Stanley říká: „Poptávka po elektřině a obilovinách bude nezdolná a zpoždění sklizně v Jižní Americe omezí zásoby kukuřice a sójových bobů.“

Opětovná snaha investorů zajistit své prostředky proti zubu inflace v důsledku dalšího tištění peněz centrálními bankami podle Morgan Stanley v příštím roce vyžene zlato na průměrných 1 853 dolaru za troyskou unci. Goldman Sachs ale neradí příliš dlouhé sázky na zlato, jelikož soudí, že návrat americké ekonomiky k vyšším tempům růstu v průběhu příštího roku bude znamenat konec investičního výsluní pro zlato.

Vybírejte pečlivě

Optimismus výše zmíněné dvojice významných investičních domů ale nesdílí Citigroup (39,15 USD, 4,12%). Tato třetí největší banka ve Spojených státech před pár týdny ústy svého hlavní analytik komodit bankovní skupiny Citigroup Edward L. Morse doporučila investorům, aby raději zapomněli na předkrizové výnosy komodit. „Strategie čistě dlouhých pozici již v prostředí komodit nebudou vynášet tolik, kolik to bylo v letech 2002 až 2008,“ uvedl v listopadové zprávě hlavní komoditní analytik Citi.

Důvodem hlavního komoditního experta Citi přeřazení čínské ekonomiky na nižší rychlostní stupe a rostoucí zásoby na straně producentů komodit. Pozitivní vyhlídky přitom neslibuje ani v delším výhledu. „V blízké době se také nevrátí podmínky podobné těm, které pomáhaly komoditám k vysoké výnosnosti v uplynulé dekádě,“ upozornil Edward L. Morse. A dodal, že výnosy na komoditních trzích budou nyní více „diferenciovány“ dle jednotlivých typů komodit a jejich vývoj bude nyní úžeji svázán s (ne)rovnováhou nabídky a poptávky, dodal Morse.

Nejlépe tak možná situaci na přelomu roku zhodnocuje následující komentář hlavního investičního stratéga společnosti Wells Capital Management. „Nebude to přímá čára vzhůru, ale velmi dobré podhoubí pro růst mají,“ řekl James Paulsen, zodpovědný za investiční tipy pro fond s aktivy v hodnotě přes 325 miliard dolarů, ke startovní pozici komodit pro rok 2013 po letošním poklesu. „Obecně ceny v následujících několika letech budou mířit vzhůru, ale je zde nemalý prostor pro selektivitu,“ dodává.

(Zdroj: Bloomberg, Citi, Morgan Stanley, Goldman Sachs, EPFR Global)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data