Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aktivita v čínském průmyslu je na dvouletém maximu

Aktivita v čínském průmyslu je na dvouletém maximu

24.01.2013 8:26, aktualizováno: 24.1. 10:12
Autor: ČTK

Aktualizováno

Aktivita v čínském průmyslu během ledna pokračuje v růstu a vystoupila na dvouleté maximum. Ukázal to index, který sestavuje globální banka HSBC a jehož předběžná hodnota se zvýšila na 51,9 bodu a předčila tak konsensus 51,7 bodu. Tamní firmy dostávaly více zakázek z Číny i ze zahraničí, což svědčí o tom, že čínská ekonomika zrychluje růst. 

„Navzdory stále vlažné poptávce zvenčí lze očekávat, že proces opětovné tvorby zásob pravděpodobně v příštích měsících dodá sílu pokračujícímu oživení čínské ekonomiky,“ uvedl k výsledkům průzkumu Qu Hongbin, hlavní ekonom pro Čínu u HSBC. Dnešní data podle něho naznačují, že by ekonomický růst za první kvartál letošního roku mohl nejen dorovnat, ale i předčít 7,9% růst za poslední kvartál loňského roku.

Průmysl je pro čínskou ekonomiku naprosto klíčový, výroba se totiž na růstu hrubého domácího produktu stále podílí mnohem větší měrou než služby. V tom se Čína liší od vyspělých zemí, na jejichž hospodářský růst má vliv především sektor služeb. 

Index nákupních manažerů, který aktivitu v průmyslu měří, je teď nejvýše od ledna 2011 a zároveň je nad hranicí 50 bodů. Právě ta je předělem mezi růstem a poklesem. Pokud je index nad 50 body, aktivita se zvyšuje, pokud je pod 50 body, znamená to útlum aktivity. 

"Navzdory přetrvávající vlažné zahraniční poptávce postupné oživení čínské ekonomiky v nadcházejících měsících pravděpodobně podpoří proces doplňování zásob," myslí si hlavní ekonom HSBC Čchü Chung-pin. Poptávka po čínském zboží se v lednu zvýšila pouze nepatrně a zatím není jasné, zda se růst udrží. 

Investoři jsou ale se statistikou spokojeni. Index MSCI pro oblast Asie a Tichomoří mimo Japonsko tak nechal stranou nervozitu kvůli výsledkům společnosti Apple a mírně zpevnil. Podobně burza v Austrálii smazala ranní ztráty a dostala se na úroveň, kde o den dříve končila. 

Během ledna se zvýšily hodnoty dílčích indikátory, které tvoří asi tři čtvrtiny hlavního indexu aktivity. Vzrostl tedy index výroby, index nových zakázek, stejně jako index zaměstnanosti. Zatímco index výroby je nejvýše od března 2011, index zaměstnanosti se vyšplhal na maximum od května téhož roku. 

Vývoj aktivity v průmyslu je letos prvním důležitým indikátorem, který naznačuje, jak si tamní ekonomika vede. Čína má druhou největší ekonomiku na světě a z velkých zemí se na růstu globální ekonomiky podílí zdaleka nejvíce. 

Mezinárodní měnový fond ve středu předpověděl, že čínská ekonomika letos zrychlí růst na 8,2 procenta z loňských 7,8 procenta. Na příští rok měnový fond počítá s dalším zrychlením na 8,5 procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m