Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konec trhu s povolenkami se vzdaluje. Brusel našel nové kličky

Konec trhu s povolenkami se vzdaluje. Brusel našel nové kličky

06.03.2013 18:39, aktualizováno: 6.3. 19:03

Aktualizováno

Před pěti týdny se cena emisních povolenek propadla na historické dno a trh ztrácel víru v přežití celého systému, europoslanci ale svůj boj  zdaleka nevzdali. V lednu průmyslovým výborem Evropského parlamentu zavržený návrh na omezení objemu emisních povolenek nabízených v aukcích příliš šancí na úspěch stále nemá. Úředníci v Bruselu ale našli další způsoby, kterými mohou obchodování s emisemi oxidu uhličitého oživit ještě výrazněji. To by byla dobrá zpráva pro energetiky včetně skupiny ČEZ (612 CZK, 0,66%). 

Již příští týden budou poslanci Evropského parlamentu hlasovat o zprávě vytyčující hlavní rysy energetické koncepce Evropské unie do roku 2050 (Energy Roadmap 2050). Součástí tohoto nezávazného dokumentu mají být právě i opatření směrující k omezení nabídkové strany evropského trhu s emisemi (ETS). Jedná se o snížení ročních přídělů emisních povolenek a zpřísnění celkového cíle pro snižování emisí CO2 do roku 2020.

„Opravdu potřebujeme vyjádřit pevný postoj, a opět tak činíme,“ uvedla Judith Merkies zastupující v Evropském parlamentu Nizozemsko. „Ačkoliv jsou ceny emisních povolenek velmi nízko, stále musíme postupovat směrem k nulovým emisím,“ dodala.

Snížení ročního stropu

Pokračující převis nabídky povolenek na trhu s emisemi Evropské unie stlačil ceny na úrovně, které již velké průmyslové znečišťovatele nijak nenutí investovat do provozů, které by méně zatěžovaly životní prostředí. První z možných kroků vedoucí k nápravě této situace je návrh nové evropské legislativy, v jejímž důsledku by došlo ke snížení objemu každoročně přidělovaných emisních povolenek.

Aktuální návrh počítá s tím, že by snížení počtu povolenek distribuovaných členským zemí EU měl v období do roku 2020 poklesnout o 1,74 procenta. Výsledkem tohoto kroku by bylo snížení objemu emisí CO2 do roku 2050 o 70 procent. To je však stále pod cílem Evropské komise usilující v rámci dlouhodobé strategie řízení emisí o pokles do intervalu 80 až 95 procent úrovní z roku 1990. Je zde proto prostor pro ještě radikálnější seškrtání každoročního přídělu emisních povolenek.

Je s podivem, že takto výrazné snížení objemu emisních povolenek v důsledku lineárního snižování objemu alokovaných povolenek již dostalo zelenou od průmyslového výboru Evropského parlamentu. Toho samého výboru, který na konci ledna na chvíli srazil ceny emisních povolenek o 40 procent až na nové historické dno 2,81 EUR/t, když vydal zamítavé stanovisko proti bezzubějšímu návrhu Evropské komise na odsun/zrušení aukčního prodeje až 900 milionů povolenek platných do roku 2020.

Ambicióznější cíle a dlouhodobý výhled

K větší ambicióznosti evropské politiky vybízejí zástupci evropských energetik, na jejichž ziskovost na přelomu roku velmi silně dolehl propad cen elektřiny na německé burze až na nové historické dno. Cena emisních povolenek je totiž jednou ze složek celkové velkoobchodní ceny elektřiny na burze.

Generální sekretář asociace Eurelectric sdružující evropské producenty elektřiny Hans ten Berge na konci minulého týdne vyzvala Brusel, aby zajistil dlouhodobé fungování evropského trhu s emisemi a navrhl zrychlení tempa snižování objemu alokovaných povolenek rovnou na 2,3 procenta ročně. Dodal, že nutné se může ukázat i trvalé stažení části povolenek z trhu.

Evropská komise minulý týden navrhla vydat se v rámci dlouhodobé strategie cestou rasantnějších cílů pro snižování emisí. V rámci strukturální studie trhu s emisními povolenkami totiž doporučila navýšit cíl pro snižování emise skleníkových plynu do roku 2020 z dosavadních 20 procent až na 30 procent.

Zatímco energetici skrze sdružení Eurelectric označili tento krok za „tu správnou myšlenku ve správnou chvíli“. U politiků podpora zůstává sporadická. „Ať jsem se snažil nutit vás ke zvednutí rukou sebevíc, hlasů pro bylo jen velmi málo,“ přiznal na konci minulého týdne Artur Runge-Metzger sedící v čele výboru pro klima v rámci Evropské komise.

Za průchodnější Runge-Metzger nyní označil kroky směrující k odebrání částí „přebytečných“ povolenek z trhu a hlubší revizi limitů pro emise největších průmyslových znečišťovatelů.

Povolenky a ČEZ

Cena emisních povolenek je důležitým determinantem ceny elektřiny, která na začátku roku vytyčila nová historická minima a donutila tak elektrárny k drastickým odpisům a prodejům aktiv. Největší česká energetika ČEZ byl propadem cen elektřiny také silně zasažena. Vztah k povolenkám má však složitější, protože jejich cena pro ni neznamená jen nákladovou položku.

Vývoj cen povolenek na rok 2013

000 povolenky

Česká republika je jednou ze zemí, která získala výjimku opravňující ji k bezplatné distribuci části emisních povolenek ještě v období 2013 až 2020. ČR rozdělí mezi lety 2013 až 2020 třetinu potřebných emisních povolenek „zdarma“. Dle půl roku starých odhadů se očekává se, že ČEZ v tomto období obdrží 75,2 mil. volných povolenek, výměnou za investice do modernizací a čistých technologií. Pro energetickou skupinu ČEZ proto klesající ceny povolenek znamená také klesající konkurenční výhodu proti západním energetikám, které si musejí povolenky odpovídající jejich emisím nakupovat na trhu.

„Věříme, že se přesunutí části povolenek do dalších let třetího období projeví ve stabilizaci jejich hodnoty a celý systém tak dostane znovu impuls k tomu, aby plnil svou úlohu, tedy vedl výrobce elektřiny k investicím do technologií s nízkými emisemi CO2. Dojde tím de facto k odstranění umělého přebytku povolenek CO2, který vznikl nikoliv modernizací a ekologizací výrobních zdrojů, ale především nižší výrobou danou výrazným ekonomickým zpomalením,“ uvedl minulý týden v online rozhovoru na Patria.cz Martin Novák, finanční ředitel ČEZ. Následně ale přiznal, že zůstává nejisté, zda se nakonec podaří prosadit toto opatření.

Jaké další kroky v nejbližší době sledovat?

- duben 2013: EU má vydat Zelenou zprávu určující cíle pro ochranu klimatu do roku 2030,
- duben 2013: Plenární hlasování Evropského parlamentu o reformě trhu s emisemi CO2.

(Zdroj: EK, Euractive, Reuters, BusinessGreen)


Čtěte více:

Cena povolenek padá až o 40 % po zamítnutí opravy trhu průmyslovým výborem EP. Blíží se konec obchodu s emisemi?
24.01.2013 14:21
Až na nové historické dno se dnes propadla cena emisních povolenek EU ...
Leden a energetické trhy: Propad povolenek, pokles plynu a elektřiny, ale růst uhlí. Elektrárny šlapou na brzdu…
04.02.2013 11:39
První měsíc roku byl velmi těžkým začátkem nového fiskálu pro evropské...
Novák (ČEZ) na Patria.cz: V energetice nepanuje mnoho optimismu. Dividendovou politiku ale měnit nehodláme
01.03.2013 18:17
„Pokles ceny akcií je bohužel závislý na vývoji cen elektřiny, které v...

Váš názor
  • jak příznačné
    07.03.2013 12:10

    Kličky... opět kličky... a zase kličky... nic jiného totiž byrokratická mašinerie nedovede. Zasajrajtili ekonomiku zhovadilými smernicemi a život společnosti uvrhli do nesnesitelných mantinelů... a jelikož ješitnost eurořvounů je nekonečná, jsou sami nuceni další kličky vymýšlet.
    Jesse
  • blábol
    07.03.2013 10:59

    EK ani EU nemá žádnou novou cestu jak oživit cenu povolenky. Důvod je jednoduchý, pro žádný návrh nezíská dostatek podpory členských států. Zvýšení limitu z 20 na 30% pro rok 2020 už jednou neprošlo. Tento návrh vetovalo Polsko a to bude vetovat obdobné návrhy vždy! Jediná šance je backloading. V polovině dubna se v EP rozhdone zda je vůbec naděje. Později pokud projde EP budou hlasovat členské státy EU. Aktuálně počet hlasů podle vyjádření vlád zemí EU vypadá následovně: PRO 191, PROTI 31, 123 nerozhodnuto (včetně ČR). pro schválení návrhu je nutné získat 256 z 345 hlasů.
    Mike
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů