Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharský generální prokurátor prý požádá o odnětí licence ČEZ (+komentář)

Bulharský generální prokurátor prý požádá o odnětí licence ČEZ (+komentář)

18.03.2013 8:14, aktualizováno: 18.3. 13:46
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bulharský generální prokurátor Sotir Tsatsarov pro televizi bTV prohlásil, že na základě vyšetřování prokuratorou požádá o odnětí licence české energetické společnosti ČEZ. Ta je na západě Bulharska výhradním distributorem elektřiny. Kontrola podle prokurátora prokázala "masivní porušování" pravidel firmou. ČEZ opětovně uvedl, že v Bulharsku dodržuje veškeré tamní i unijní zákony. Ministerstvo financí, které v energetickém podniku vykonává akcionářská práva, situaci nechtělo dál komentovat. Mluvčí prokuratury následně slova prokurátora mírní.

ČEZ a Nečas: Žádnou oficiální informaci nemáme

Premiér Petr Nečas uvedl, že nemá žádné informace o údajném porušování pravidel firmou ČEZ. "Považuji však za velmi důležité, že jsem byl v pátek ujištěn bulharským prezidentem (Rosenem) Plevnelievem, že problémy kolem ČEZ budou vyřešeny tak, aby neutrpěla pověst Bulharska v Evropě. A že budou řešeny v souladu s evropským právem," tlumočil premiérovu reakci mluvčí vlády Michal Schuster. 

ČEZ uvedl, že "žádné oficiální uvědomění o jakémkoli pochybení" od bulharské prokuratury dosud neobdržel a že výsledky kontroly by měly být známy teprve během několika dní. "Byli jsme extrémně překvapeni slovy bulharského prokurátora o požadavku odejmout ČEZ licenci. Mohu pouze opakovat, že ČEZ postupuje plně v souladu s bulharskými zákony i legislativou EU a nevidí jakýkoli základ pro odnětí licence v zemi," uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Ministerstvo průmyslu a obchodu doplnilo, že jde z bulharské strany opět spíše o politické prohlášení. 

Prokuratura slova mírní

Stovky Bulharů necelý týden po nástupu přechodné úřednické vlády o víkendu znovu vyšly do ulic řady měst s požadavkem levnější energie z jádra a přijetí kroků proti monopolnímu postavení distributorů elektřiny, tepla z dálkových zdrojů a vody. Demonstranti opět požadovali zestátnění distributorů elektřiny, tedy regionálních struktur rakouské firmy EVN a českých společností ČEZ a Energo-Pro. To původní i současná přechodná vláda země jasně odmítly. Bulharský regulátor již dříve oznámil, že o licenci české energetické firmy rozhodne 16. dubna. Do té doby ČEZ dostal čas, aby napravil nedostatky, které mu vytkl a zaslal energetický regulátor DKEVR. 

"Probíhající vyšetřování aktivit ČEZ odhalilo masivní porušování pravidel při vystavování faktur za elektřinu zákazníkům," uvedl prokurátor Tsatsarov pro bTV. "V důsledku zjištění vrchní správní prokuratura požádala o zrušení licence ČEZ," byl dále citován lokálním tiskem. 

Mluvčí prokuratury Nikolai Markov za prokuraturu oficiálně potvrdil, že ona sama nemá pravomoc rozhodnout o odnětí licence, pouze může definovat případná porušení pravidel a na základě zjištěných porušení pravidel požadovat po regulátorovi DKEVR uvalení pokut či odnětí licence.  Následně i dementoval zprávy v médiích, že prokurátor požaduje odnětí licence ČEZu. Kompletní závěry z vyšetřování ČEZ (i EVN a Energo-Pro) bulharská prokuratura zveřejní až tento pátek 22. března. Podle dřívějších vyjádření vyšetřování prokuratury mířilo zejména na smlouvy bulharského ČEZu.

Markov odmítl potvrdil vyjádření prokurátora Tsatsarova. Ten byl citován ve dvou směrech: 1) že prokuratura zašle energetickému regulátorovi DKEVR žádost o uvalení sankcí (pokut) za zjištěné nedostatky 2) že zašle DKEVR návrh na odnětí licence ČEZ.  "My jsme zahájili proceduru odnětí licence ČEZ v únoru a verdikt vyneseme 16. dubna. Důvod slov prokurátora neznám, na naší proceduře se nic nezměnilo," uvedla mluvčí regulátora DKEVR Ralitsa Stojanova.

Dopad odnětí licence na ČEZ

"Jasno ve věci by mělo být již v pátek 22. března. V případě odebrání licence by podle nás v souvislosti se ztrátou kontroly nad tamní distribucí hrozil jednorázový odpis tamních čistých aktiv, který odhadujeme zhruba na 5 mld. Kč (10 Kč na akcii) a pokles zisků EBITDA asi o 1,5 mld. Kč ročně, tedy snížení hodnoty společnosti o dalších 5-10 mld. Kč (10-20 Kč na akcii). Akcie ČEZ by ale v sobě měly mít již zohledněnu minimálně část tohoto nejvíce nepříznivého scénáře," okomentoval situaci Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Prokurátor se pustil do regulátora

Tsatsarov vytkl regulátorovi DKEVR, že zanedbával svou úlohu, když "bez námitek schvaloval četné výdaje ČEZ". Příliš liberální schvalování výdajů podle něj přimělo firmu k účtování údajně přehnaných cen konečným zákazníkům. Nyní již bývalý bulharský ministr energetiky Deljan Dobrev obviňoval ČEZ, že až 80 procent svých zakázek realizoval bez výběrových řízení a bez podepsaných kontraktů. V roce 2011 podle něj ČEZ Bulgaria sjednala zakázky se společnostmi napojenými na mateřskou společnost ČEZ v hodnotě 35 milionů leva (454 milionů korun). Za prohřešky proti zadávání zakázek dostal ČEZ Bulgaria nevelkou pokutu 15.000 leva (kolem 200.000 korun). 

Faktury za elektřinu vedly až k předčasným volbám

Lednové účty za elektřinu, více než dvojnásobné oproti prosincovým kvůli zdražení energie i delšímu zúčtovacímu období než obvykle, rozpoutaly v celé zemi vlnu demonstrací proti chudobě, která se obrátila proti vládě a politickým elitám. Konzervativní vláda pak 20. února podala demisi. K předčasným volbám, které by se měly konat 12. května, zemi povede úřednický kabinet. Ten v sobotu ohlásil, že podnikne mezinárodní audit bulharské energetiky, který by měla ukázat možnosti snížení cen energie. 

Vedle Bulharska se ČEZ dostal do potíží v Albánii. Tamní úřady odebraly firmě licenci k distribuci elektřiny. ČEZ zahájil kroky k arbitráži s albánským státem o náhradě škody za zmařenou investici. Celková ztráta v Albánii se odhaduje na pět miliard korun.

ČEZ působí i v Polsku, Turecku, na Slovensku a v Maďarsku. V Bulharsku v roce 2005 koupil majoritní podíl ve třech distribučních společnostech, které později sloučil do jedné. O rok později ČEZ získal černouhelnou elektrárnu Varna o výkonu 1260 megawattů a loni uvedl do provozu solární elektrárnu Orešec s instalovaným výkonem 4,9 megawattu. Podle analytiků Bulharsko představovalo asi desetinu výnosů celé skupiny ČEZ.


Dění kolem licence ČEZ v Bulharsku sledujte na Patria.cz:

CEZ12.jpg

 

(Zdroj: Novinite, ČEZ, bTV, Reuters, čtk)


Váš názor
  • Milý Péťo,
    19.03.2013 9:43

    zavři už tu svou modrou nevymáchanou hubu.
    mamon
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university