Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Saúdští i ruští těžaři objevují kouzlo frakování. Chtějí zůstat na špičce

Saúdští i ruští těžaři objevují kouzlo frakování. Chtějí zůstat na špičce

19.03.2013 18:21
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Saúdská Arábie a Rusko, největší světoví těžaři ropy, hodlají využít nových technik frakování a horizontálního vrtání, které způsobily revoluci v americké energetice, na vlastních ložiscích. Chtějí si tak udržet pozici energetických velmocí.

Saúdové, kterým patří první příčka v exportu ropy, letos začnou hloubit první průzkumné vrty ve vlastních břidlicových formacích, které by mohly skrývat velké nekonvenční zásoby plynu. Ty by podle odhadů mohly klasické zásoby (286 bilionů m3) objemově překonat dvojnásobně. Otevírání nových ložisek by spolu s rozvojem obnovitelných zdrojů energie mělo pokrýt rostoucí domácí poptávku po energiích, a zachovat tak nedotčený objem ropy určený na vývoz.

„Nebudeme skrblit,“ komentoval plány na nové těžební projekty ministr pro ropu Alí al-Najímí. Potenciál plynových ložisek je podle něj velký a je třeba ho využít. Možnou překážkou pro Saúdy bude zajištění dostatečného množství vody, která se spolu s chemikáliemi vstřikuje do horninových formací, z nichž se poté uvolňuje plyn či ropa. Al-Najímí počítá i s těžbou nekonvenční ropy, avšak nejdříve bude třeba její ložiska najít.

Díky novým těžebním metodám se Spojené státy v ropné produkci rychle přibližují k předním příčkám. V prosinci loňského roku americká těžba dosáhla 7 mil. barelů denně, zatímco saúdské vrty ve stejném měsíci produkovaly 9,2 mil. barelů denně. Podle odhadů Mezinárodní energetické agentury by američtí těžaři měli Saúdy předehnat do několika let.

Saúdská produkce zemního plynu není příliš velká a zatím nepostačuje na to, aby nahradila ropu jako výchozí surovinu pro plánované petrochemické či elektronergetické projetky. Podle al-Najímího by šíření břidlicové revoluce do zemí jako Čína, Ukrajina či Polsko mohlo globální ekonomice i Saúdské Arábii pomoci, jelikož by pak Saúdové nemuseli za velké peníze udržovat volné produkční kapacity jako pojistku pro výpadky v jiných oblastech. Nová komerčně využitelná ložiska prý přispějí ke stabilitě cen a trhů.

O něco dál jsou s využitím frakování a horizontálních vrtů ruští těžaři, kteří americké technologie importují už několik let. Snaží se tak získat víc ropy z vyčerpávajících se ložisek, otevřených před desítkami let, a také perspektivně získat přístup k těžko dostupným novým ložiskům, jež by mohla skrývat větší množství ropy, než se nachází v konvenčních nalezištích.

TNK-BP, ruská těžařská trojka, hydraulické štěpení a horizontální vrtání využije v téměř polovině vrtů, které letos vyhloubí. Před dvěma lety to nebyla ani desetina. Konkurenční Lukoil (62,75 USD, -1,46%), Rosněfť a Gazprom (9,13 USD, -1,20%) něfť mají podobné plány.

Zatímco štěpení hornin s pomocí chemikálií se na starých sibiřských ložiscích používá léta, vrtání v horizontálním směru je pro těžaře novinkou. „Je to velká změna způsobu, jakým naše společnost přistupuje k produkci a odehrála se během posledních 18 měsíců,“ tvrdí zástupce výkonného ředitele Gazprom něfti.

S pomocí nových technik si Rusko chce udržet první příčku v těžbě a zachovat ji nad úrovní 10 mil. barelů za den. Tak vysoko ji Rusové drží už čtvrtým rokem za sebou a je to zároveň cíl stanovený prezidentem Vladimirem Putinem. Krom státní pokladny, která je z poloviny závislá na odvodech ropných a plynárenských těžařů, nasazení moderních technologií prospěje i jejich dodavatelům, jako jsou například společnosti Schlumberger (74,12 USD, -2,91%), Weatherford International a C.A.T. Oil AG.

Americký Schlumberger má v Rusku celkem 12 frakovacích souprav. Rakouský C.A.T. prý disponuje 15 soupravami a s 31 % podílem je lídrem trhu. Boom horizontálního vrtání podle Renaissance Capital do konce dekády zvýší počet vyhloubených metrů o 40 %.

Pozornost se soustředí zejména na západní Sibiř, která je s těžbou 6,5 milionů barelů denně nepostradatelným regionem pro ruskou i světovou ekonomiku. Ačkoliv zde těžba probíhá od roku 1964, provincie má stále velké zásoby. Leží zde osm z deseti největších ropných polí v zemi, včetně ložiska Priobskoje (Rosněfť, Gazprom něfť) a Samotlor (TNK-BP), které patří mezi světové giganty a pochází z nich 15 % veškeré ruské produkce.

Řada polí v západní Sibiři je již za zenitem a jejich produkce klesá (v případě Samotloru o 7 % ročně). I když se jedná o nezvratný proces, s pomocí správných technik managementu polí a pokročilé vrtné technologie může být vyčerpávání značně zpomaleno. U Samotloru se do roku 2016 počítá s redukcí poklesu těžby na 1 % ročně. Lukoilu se díky tzv. víceúrovňovému hydraulickému štěpení údajně podařilo zastavit pokles těžby na několika polích. Od roku 2011 společnost s novými soupravami vyhloubila 215 vrtů, čímž produkci zvýšila o 19 mil. barelů. Během dalších tří let hodlá vyhloubit dalších 450 horizontálních vrtů. V provincii jsou navíc stále otevírána nová naleziště. TNK-BP se chystá rozjet těžbu na poli Uvat v Ťumenském regionu, která by se do několika let měla vyšplhat na 220 tisíc barelů denně.

V případě nekonvenčních ložisek se analytici soustředí hlavně na Baženovovou formaci, zhruba 50 metrů tlustou vrstva špatně porózní a těžko rozrušitelné horniny o rozloze Francie, která se táhne tisíce kilometrů od Omska na sever přes Surgut až ke Karskému moři v hloubce 2,5 kilometrů pod zemí. Podle ruských odhadů by mohla skrývat neuvěřitelných 25-50 miliard tun ropy, což je dvojnásobek současných potvrzených zásob Ruska. Těžba těžko dostupné ropy by se s pomocí horizontálního vrtání a hydraulického štěpení mohla do konce dekády dostat ze současných 400 tisíc barelů za den až na 2 miliony barelů denně.

Formaci hodlají prozkoumat Rosněfť spolu s americkým koncernem Exxon (88,17 USD, -0,68%) Mobil. Společný podnik, v němž státní Rosněfti připadne 51 %, vypracuje studie proveditelnosti na 23 licenčních blocích o celkové rozloze 10 tisíc km2. První průzkumné vrty by měly být vyhloubeny letos. Pokud budou výsledky pozitivní, s komerční produkcí by se mohlo začít v roce 2015. Gazprom něfť se ve snaze o přístup k ropě z Baženovovy formace spojila s nizozemsko-britským koncernem Royal Dutch Shell (25,42 EUR, 0,38%). Během následujících tří let hodlají na průzkumné vrty vydat 200 mil. USD.

Jednou z příčin zvýšeného zájmu ruských i zahraničních těžařů o těžko dostupnou ropu jsou daňové úlevy, které začaly platit letos. Na ropu z Baženovovy formace bude uvalena nulová sazba daně z těžby. Běžná sazba bude činit 446 rublů za tunu.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Platts, Moscow Times)


Váš názor
  • Fracking
    19.03.2013 20:59

    zase sto let za Amikama :o))
    saki
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.