Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína utahuje opratě zahraničním korporacím

Čína utahuje opratě zahraničním korporacím

05.04.2013 16:50
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zahraniční koncerny jako Apple či Volkswagen se v Číně dostávají pod stále větší tlak. Vzhledem k významu čínského trhu si nemohou dovolit konfrontaci a jsou vystaveny stále větším politickým rizikům vyplývajícím z nepředvídatelného vývoje vnitropolitické situace.

V některých případech cizí společnosti čelí útokům státem provozovaných médií, v jiných se dostávají do křížku s regulačními úřady či je poškozují kampaně, které si na mušku berou rozhazovačnost lokálních byrokratů.

Příkladem prvně zmiňovaného jevu jsou německé automobilky. Čínská média se v poslední době zaměřila na značky BMW (65,83 EUR, -2,58%) a Audi (579,9 EUR, 0,68%) a Mercedes, které podle reportáží mají problémy s převodovkou, či používají k tlumení hluku uvnitř auta a absorpci vibrací materiály produkující zdraví škodlivé výpary. Volkswagen v reakci svolal do servisu 380 tisíc vozů, což by koncern mohlo vyjít až na 618 mil. USD. V pondělí se světoznámý výrobce spotřební elektroniky Apple omluvil za svoje služby zákaznické podpory, do nichž předtím dva týdny tepaly čínské televizní kanály. Čína je pro Apple druhým největším odbytištěm (po Spojených státech), Volkswagen v zemi loni prodal 28 % veškeré globální produkce.

Minulý rok se v centru pozornosti ocitly řetězce rychlého občerstvení Yum a McDonald’s. Ti se museli vyrovnat s výrazným propadem tržeb poté, co o jejich dodavatelích kuřecího masa bylo odvysíláno několik nelichotivých reportáží.

Čína láká zahraniční společnosti na svůj potenciál už léta. Nyní se řada z nich musí vypořádat s velkou výzvou: čínský trh se pro ně stal nejdůležitějším, avšak svojí složitostí se řadí k nejnáročnějším.

Zhruba sedm z deseti aut prodaných v zemi je zahraniční značky. Americká automobilka General Motors (27,37 USD, -1,33%) v Číně prodává 30 % celkového odbytu. Loňské tržby Yum Brands (65,81 USD, -2,83%) ve výši 13,6 mld. USD pocházely víc než z poloviny z Číny. Oproti roku 2010 vzrostly o 36 %. I tuzemská automobilka Škoda prodá nejvíc vozů v Číně.

Důsledkem tlaku na tak důležitém trhu je změna chování nadnárodních korporací vůči čínské vládě a také zákazníkům. Coca-Cola (40,15 USD, -0,96%) se snaží oslovovat státní média a místní představitele, manažeři výrobních závodů jsou zaškolováni v PR. Obchodní řetězec Wal-Mart (75,85 USD, -0,46%) nabírá nové lidi na monitorování sociálních sítí, aby včas podchytil případné kontroverze.

„Jsem si vědom rostoucích obav a diskuzí, které přichází z celé řady odvětví, avšak nalezení okamžitých řešení, která by napomohla nestrannému zacházení, bude prozatím obtížné,“ tvrdí Piper Stover, prezident čínské sekce Americko-čínské obchodní komory.

Zahraniční hráči čelí zvýšené pozornosti čínských úřadů a médií delší dobu. V roce 2010 televize odvysílala reportáž o vadných noteboocích HP (22,05 USD, -1,12%), na něž si stěžovalo mnoho zákazníků. Společnost se omluvila a slíbila okamžitou nápravu.

Vládou sponzorovaný výzkumný ústav zpochybnil kvalitu chytrých telefonů využívajících operační systém Googlu Android. Země se prý na telefonech s Androidem stala příliš závislá. Nový čínský prezident Si Ťin-pching mezitím začal propagovat lokální automobilové značky a doporučil je k nákupu úředníkům i vojákům. Jeho kampaň proti rozhazovačnosti byrokratů se odrazila v poklesu odbytu firem typu Pernod (93,91 EUR, -1,56%) Ricard či Burberry (12,49 GBP, -2,27%).

Řada společností vcelku úspěšně mění taktiku. Coca-Cola posílá manažery svých 40 čínských závodů na setkání se zástupci spotřebitelských sdružení a regulačních úřadů, zve na návštěvy do svých provozů a investuje do lokálních projektů. Potíže ji sice tu a tam provázejí dál, jako například když byla v jihozápadní provincii Yunnan obviněna z nelegálního využívání GPS dat ke sbírání důvěrných informací, státní televize CCTV nicméně v lednu společnosti pomohla vyvrátit pomluvy, podle nichž měly její nápoje obsahovat fungicidy.

Pondělní omluva Applu přišla po týdnu ostré kritiky ze strany významného listu People´s Daily. Americký výrobce tabletů a smarthponů navrch nabídl kompletní výměnu vadných iPhonů 4 (místo opravy), a navíc přidal roční záruku na vyměněné telefony. Ve Spojených státech na opravené či vyměněné telefony poskytuje pouze 90denní garanci, pokud tato doba překračuje původní dvouletou záruku. Státní agentura Xinhua omluvu přivítala. „Měla přijít dříve, ale na obnovení důvěry spotřebitelů ještě není pozdě,“ uvádí se v agenturním komentáři.

Čína zkrátka není Maďarsko.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Xinhua, CCTV)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.