Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záhada nízkých reálných sazeb?

Záhada nízkých reálných sazeb?

17.04.2013 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Ken Rogoff přichází s úvahou na téma „záhadných nízkých sazeb“. Poukazuje na to, že v roce 2005 Ben Bernanke vysvětloval neobvykle nízké reálné sazby nadměrnými globálními úsporami (tyto sazby byly nízké relativně k historickým standardům). Bernanke tehdy vyvracel rozšířený názor, že tyto sazby odrážejí politiku centrálních bank. Rogoff uvedený postoj sdílí s tím, že centrální banky nastavují krátkodobé sazby, mají ale jen malý vliv na dlouhodobé reálné sazby. Ty ovlivňují pouze prostřednictvím nepříliš výrazného portfolio efektu při politice typu kvantitativního uvolňování.

Sazby bychom měli vnímat jako cenu, která čistí trhy, kde se setkává nabídka fondů (úspor) s poptávkou po nich. Pokud dojde k posunu v této nabídce, sazby klesnou. V letech 1998 – 2005 k tomu došlo na základě důsledků asijské krize, politiky zemí těžících ropu a rostoucích úspor Německa a Japonska. Co se stalo po roce 2005? Sazby se na několik let stabilizovaly, po krizi ale přišel další pokles reálných sazeb, a to až k nule, nebo dokonce do záporných čísel.

Ken Rogoff tvrdí, že jde o záhadu, protože vývoj na straně investic a úspor takový pohyb vysvětlit nemůže. Tím si ale nejsem jistý. Je totiž pravděpodobné, že ekonomické zpomalení sazby snižuje. Ano, Čína dále silně investuje, vysoko jsou ale i její úspory. A ve vyspělých ekonomikách došlo ke kolapsu investic soukromého sektoru, ve stejnou dobu výrazně vzrostly úspory. Po krizi byl tento pohyb částečně vyvážen vyššími vládními výdaji, nyní k tomu ale už kvůli úsporným opatřením nedochází. Sešly se tedy všechny podmínky potřebné k tomu, aby v letech 2008 – 2013 došlo k dalšímu poklesu sazeb.

Za pozornost stojí vývoj v rozvíjejících se ekonomikách. Rogoff poukazuje na skutečnost, že jejich obyvatelé nejsou schopni diverzifikovat rizika, která jsou nevyhnutelně spojena s rychle rostoucí ekonomikou. A hlavně se cítí být zranitelní, protože neexistuje dostatečně silná záchranná sociální síť. Výsledkem jsou pak vysoké úspory. Rogoff ale dodává, že za masivními úsporami stojí zejména centrální banky a státní investiční fondy, ne obyčejní lidé. A vlády nemají stejnou motivaci jako občané.

Pravda je ale taková, že centrální banky rozvíjejících se zemí či jejich státní investiční fondy nemohou samy o sobě spořit. Mohou jen spravovat úspory generované soukromým či vládním sektorem. Vezměme si extrémní případ země s přebytkem běžného účtu, kde občané nemohou kupovat zahraniční aktiva. Soukromé úspory se v takovém prostředí projeví růstem devizových rezerv centrální banky. Lidé totiž budou u centrální banky měnit zahraniční měnu získanou exporty za měnu domácí. Centrální banka sama nespoří, jen se u ní hromadí všechny příjmy v zahraniční měně, které nebyly utraceny. Tento příklad sedí dobře na Čínu a další rozvíjející se ekonomiky. Podobné jako s centrálními bankami to je i se státními investičními fondy.

Reálné sazby v posledních letech pravděpodobně ovlivnilo ještě více faktorů. Počínaje krizí a útěkem investorů do bezpečí až po vliv kvantitativního uvolňování na investiční portfolia. Podle mého názoru se ale základní posun, který nastal už po roce 1998, dá lehce vysvětlit tím, jak se měnila nabídka a poptávka po fondech. Jinak řečeno tím, jak se měnily globální úspory a investice.

(Zdroj: Blog Antonia Fatáse, profesora ekonomie na INSEAD)


Váš názor
  •  
    17.04.2013 12:35

    OK, chcete nám tedy říct, že po 5 letech pořád hlavní ekonomové západu nemají páru o tom co se děle?
    maart
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data