Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministerstvo školství upravilo návrh zákona. Profesory už nemá jmenovat prezident

Ministerstvo školství upravilo návrh zákona. Profesory už nemá jmenovat prezident

22.05.2013 9:57
Autor: ČTK

Ministerstvo školství návrh nového vysokoškolského zákona upravilo tak, aby profesory v budoucnu nejmenoval prezident. Uvedla to MfD, podle níž tak ministr Petr Fiala "vyslyšel volání univerzit", které popudilo, že Miloš Zeman nechce jmenovat akademika Martina C. Putnu profesorem. Kvůli kauze kolem nejmenování akademika Martina C. Putny profesorem zvažují někteří kandidáti na profesuru svou účast na jmenování, prezidenta za jeho rozhodnutí nejmenovat Putnu také kritizovala ČSSD a v Brně proti tomuto protestovali studenti.

Dnešní Lidové noviny píší, že to samé chce ve vládě navrhnout vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). O podobě a osudu nového vysokoškolského zákona rozhodne parlament, podle Peake ale to, aby profesory napříště jmenovali přímo rektoři, může být už ve vládní předloze. "Je škoda nechávat to až na sněmovnu," uvedla v LN. Deník dodává, že ministerstvo chce novelu po vypořádání připomínek představit v druhé polovině června.

"Změnu jsme již dali do chystané širší novely vysokoškolského zákona, kterým se bude vláda zabývat v létě," cituje MfD mluvčího ministerstva Marka Zemana. Jmenování profesorů prezidentem je podle něj přežitek. 

 
Prezident má dnes o sporu kolem jmenování Putny jednat jak s ministrem Fialou, tak s Václavem Hamplem, rektorem Univerzity Karlovy, která Putnu navrhla. Zeman své důvody pro nejmenování Putny přímo nesdělil, uvedl ale, že mu vadil Putnův transparent "Katolické buzny zdraví Bátoru" na přehlídce sexuálních menšin Prague Pride. Na podporu Putny se postavila řada akademiků, studentů i politici napříč politickým spektrem, obávají se ohrožení akademických svobod. Pokud by Zeman Putnu nejmenoval, šlo by o první případ, kdy hlava státu nerespektovala kandidáta na profesuru schváleného vědeckou radou univerzity. 

Studentskou výzvu na odmítnutí profesury kvůli kauze Putna podepsalo zatím sedm docentů a adeptů na tento titul. ČTK to sdělila Karolína Chloubová z Iniciativy Za svobodné vysoké školy, která otevřený dopis na podporu Putny v pondělí zveřejnila. Mezi signatáři je například docentka Pavla Doležalová z 1. lékařské fakulty v Praze, která si má jít pro diplom už za tři týdny. "Pokud pan prezident nezmění svůj názor, nebo ho nepodpoří závažnou věcnou argumentací, ať už veřejně, nebo v komunikaci s představiteli univerzity, jsem připravena připojit se k dalším společným protestním krokům akademické komunity, případně i ve formě neúčasti na ceremoniálu či odmítnutí převzít titul," uvedla.

Otevřený dopis na podporu Putny podepsal také kardiolog Miloš Táborský z Univerzity Palackého v Olomouci s tím, že s postojem prezidenta zásadně nesouhlasí. Řada oslovených kandidátů se k celému případu ale nechtěla příliš vyjadřovat, čekají na výsledky jednání mezi rektorem UK a prezidentem. Podporu Putnovi vyjadřují i další akademici, například děkan filozofické fakulty Univerzity Palackého Jiří Lach.

Prezident v pondělí uvedl, že mu nevadí Putnova sexuální orientace, ale to, s jakým transparentem přišel na festival sexuálních menšin Prague Pride. Text transparentu zněl "Katolické buzny zdraví Bátoru". Bývalý předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. a úředník na ministerstvu školství Ladislav Bátora vyvolal před dvěma lety pozornost svým nesouhlasem s přehlídkou homosexuálů.

"Žijeme v jednadvacátém století a politici nemají právo někoho trestat za účast a projev na pravidelném pochodu, který podporuje práva sexuální menšiny. A už vůbec to nemůže souviset s udělováním akademických titulů. Pevně doufám, že zvítězí zdravý rozum a akademická svoboda, načež pan prezident Martina C. Putnu profesorem jmenuje," napsal na svém blogu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle něhož Zeman aférou odvádí pozornost od ekonomických problémů země. Pokud prezident Putnu nejmenuje, stojí také podle Sobotky za úvahu, zda by nebylo lepší, aby profesory jmenovali rektoři.


Čtěte více:

Zeman: Solární dotace jsou tunelem. Dle šéfky ERÚ vznikl fond na pošpinění úřadu
07.05.2013 14:59
Za největší tunel v dějinách české společnosti označil dotace na solár...
Zeman by chtěl v Česku víc ruských investic, i v souvislosti s Temelínem
09.05.2013 16:32
Prezident Miloš Zeman by rád viděl vyšší míru ruských investic v České...
Zeman kritizuje důchodovou reformu, chce změnu valorizace penzí
17.05.2013 13:09
Prezident Miloš Zeman dnes kritizoval vládní důchodovou reformu. Pokud...

Váš názor
  • Našemu ptresidentovi
    22.05.2013 10:09

    bych nechal pouze pravomoc otvírat pivní slavnosti a vinobraní
    oradapoisson
    • Re: Našemu ptresidentovi
      22.05.2013 14:34

      ...pouze pod podmínkou, že bude mít alespoň 3promile, aby u toho bylo hodně veselo...
      marrtt
    • Re: Našemu ptresidentovi
      22.05.2013 12:53

      Tobě bych nenechal otvírat ani kurník .Zeman je rozumný člověk a ví proč rozhodl o nejmenování Putny.AŤ si jmenuje ministr školství své ovečky a bude jen ostudou ministerstva jmenovat na vážné posty lidi kteří se chovají jako debilové.
      obchodnik
      • prosím tě, mohl bys nám taky říct
        23.05.2013 10:27

        kdo ti řekl, že je rozumný člověk ?
        oradapoisson
      • Ty se taky vzpamatuj...
        22.05.2013 14:32

        ...to budeš asi stejnej bolševik jako Zeman, kovanej u vysoký pece. kalenej sedmičkou a vzdělanej v demokracii někde na VUMLu, že jo?? Zeman, nezeman, libovolnej prezident si nemuže uzurpovat pravomoce, který mu nenáležej - návrhy předložený podle zákonů a ústavy prostě podepsat MUSÍ!!! A je uplně jedno, co si o kandidátovi osobně myslí....chápeš???
        marrtt
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data