Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fannie Mae (+500 %): ze zombie dojná kráva

Fannie Mae (+500 %): ze zombie dojná kráva

22.05.2013 13:22
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Když nějaká společnost vykáže čtvrtletní zisk přes 50 mld. USD, což je víc než za celý loňský rok vydělali giganti jako Exxon Mobil či Gazprom, dá se spolehlivě předpokládat, že se kupci jen pohrnou. Přesně to se před pár dny stalo americkému znárodněnému hypotéčnímu ústavu Fannie Mae, který za 1Q13 vykázal ohromující čistý zisk 58 mld. USD. Akcie společnosti od ohlášení výsledků posílily 100 %.

Dobrá koupě, řeklo by se. Jenže i tak přišla trochu pozdě: v tříměsíčním horizontu si titul (na německé burze v eurech) polepšil o 514,29 %. Na to, že od splasknutí realitní bubliny a propuknutí finanční krize je Fannie znárodněná společnost, která převádí všechny zisky americkému ministerstvu financí formou dividend a ostatní akcionáři nedostávají ani cent, se jedná o velmi slušný výkon.

Z teoretického hlediska by akcie Fannie (a její sestřičky Freddie Mac) měly hodnotu pouze tehdy, pokud by Kongres schválil odstátnění a rekapitalizaci. To je podle většiny analytiků docela odvážná sázka.

„Tenhle Kongres chce a potřebuje hodně peněz. Proč by se vzdával tohoto zdroje příjmu, obzvlášť pokud by měl sloužit jen spekulantům na Wall Street?“ ptá se Ed Mills z FBR Capital. Investoři podle něj mají velké oči, ale šťastného konce by se dočkat nemuseli.

Ze začátku se do riskantních nákupů pouštěli individuální investoři, teď se přidávají velké hedgeové fondy jako Paulson či Perry Capital. Počítají snad s tím, že až budou američtí zákonodárci rozhodovat o budoucnosti hypotéčních molochů, nerozhodnou se ani pro jejich rozdělení, ani pro ponechání ve státních rukou, ale pro jejich návrat soukromému sektoru? Poslední jmenovaný scénář se prozatím zdá nepravděpodobný.

Senátor Bob Corker, republikán z Tennessee dohlížející na legislativu o Fannie a Feddie, jasně prohlásil, že v rámci jím navrženého plánu akcionáři nedostanou nic, i když se obě společnosti dostaly do černých čísel. Nejdřív je prý třeba reformovat realitní sektor, aby se „nevrátila doba, kdy zisky šly soukromým investorům a ztráty museli hradit daňoví poplatníci,“ uvádí se Corkerově posledním prohlášení.

„Příběh Fannie/Freddie je nesmírně vzrušující. Letos obě společnosti pravděpodobně vykážou kombinovaný zisk přes 100 mld. USD, což je víc než Apple a Exxon dohromady,“ tvrdí James Fenkner z Kalifornie, který drží akcie obou firem. I když se podle něj zatím nejedná o jistou záležitost, v případě plného zotavení hypotéčních bank by jejich kmenové akcie mohly vzrůst na osminásobek současné hodnoty a preferenční akcie na pětinásobek. „Takové zisky by však předpokládaly pohádkové zakončení příběhu. Pravděpodobnost toho se v asymptotě blíží nule,“ dodává Fenkner.

Úplně beznadějně ale osud Fannie a Freddie nevypadá. Fannie od státu na sanaci dostala 116 mld. USD, z čehož už 95 mld. USD vrátila na dividendách. Investoři lobbují zákonodárce v Kongresu. Jim Millstein, bývalý úředník ministerstva financí, zodpovědný za restrukturalizaci a rekapitalizaci pojišťovny AIG, nakoupil akcie Fannie.

Svoji investici se pokusil podpořit i v Kongresu. Ve svém svědectví pro sněmovní výbor pro finanční služby Millstein prohlásil, že po pokrytí ztrát by ministerstvo financí mělo své preferenční akcie (s nárokem na dividendu) přeměnit na kmenové, aby se zajistilo, že peníze daňových poplatníků se vrátí. Obě společnosti by pak měly být prodány soukromým investorům, kteří převezmou i manažerskou kontrolu.

Ať už to s Freddie a Fannie dopadne jakkoli, samotné spekulace o jejich budoucnosti dávají dostatečný prostor pro zajímavé obchody. Stačí vědět, kdy vystoupit.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university