Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nad trhy zlověstně krouží Hindenburg. Varovných signálů přibývá

Nad trhy zlověstně krouží Hindenburg. Varovných signálů přibývá

03.06.2013 12:57
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ani ne po roce je zpátky - Hindenburg. Znamení pojmenované po vzducholodi, jejíž spektakulární výbuch a pád z roku 1937 má pro finanční trhy velkou symboličnost, v pátek zakroužilo nad burzami na Wall Street a řádně vystrašilo investory. Výprodej v posledních dvou hodinách seance zasáhl index S&P 500 (-1,43 %) i Dow Jones Industrial Average (-1,36 %).

Naposledy byl Hindenburg na amerických trzích potvrzen loni v létě, kdy se S&P 500 na úrovni přes 1350 bodů šplhal ke čtyřletým maximům. Široce rozšířené medvědí prognózy se tehdy však nenaplnily. Index sice mírně zaškobrtl v září a říjnu, kdy klesl zhruba o 100 bodů, po ohlášení třetího kola kvantitativního uvolňování americké centrální banky se ale vydal na téměř nepřerušenou půlroční rally, v jejímž rámci posílil o 300 bodů a vymezil nová historická maxima. Jen letos si připsal 16 %. Nyní je Hindenburg zpět a s ním přibyla varování. Jedno přišlo o víkendu od basilejské Banky pro mezinárodní platby (BIS), podle níž se trhy nechaly omámit levnými penězi stimulujících centrálních bank a dostaly se mimo ekonomickou realitu. Signály konce nadměrného optimismu přichází také z trhu nejrizikovějších dluhopisů. 

 
Koncept znamení Hindenburg byl vyvinut investičním stratégem Normanem Fosbackem, který spoluzaložil Institut ekonometrického výzkumu v roce 1971. Teorie zjednodušeně předpokládá, že pokud trh dosahuje nových maxim, počet titulů na 52týdenních maximech má převažovat nad počtem 52týdenních minim. Opačně v případě nových tržních minim.

Za varující jsou považovány tři technické vzkazy. První: počet nových 52týdenních maxim NYSE musí být vyšší, než 2,8 % růstů plus poklesů daného dne (jinak vymezeno také maxim i minim jako více než 2,2 % obchodovaných titulů daného dne - v absolutních číslech by to dnes znamenalo 73 maxim a 73 minim). Druhý: počet nových maxim nemá překročit dvojnásobek nových minim. Třetí: burza musí obchodovat nad 50denním klouzavým průměrem.

V pátek vypadala situace podle údajů Thomson Reuters následovně: 1) Bylo vymezeno 156 nových minim a 90 nových maxim. 2) Počet nových maxim nepřekročil dvojnásobek nových minim. 3) 50denní klouzavý průměr se drží poblíž 1600 bodů, S&P 500 uzavřel na 1630 bodech. 

Vývoj indexu S&P 500 od začátku roku
S&P 500 ytd
 
Po naplnění kritérií začíná běžet 30denní perioda „opatrnosti“. Pohled do historie říká, že v případě takto potvrzeného znamení došlo v 77 procentech případů během 40 následujících dnů k propadu cen akcií o 5 či více procent. Pravděpodobnost panických výprodejů je zhruba 40%, kolapsu trhu zhruba čtvrtinová. V přibližně jednom ze sedmi případů bylo znamení falešné a žádný propad nenásledoval. Vymezení požadovaných faktorů se s časem mírně odlišuje.

Ve svém jádru Hindenburg odráží vývoj tržní volatility. Prudké pohyby oběma směry jsou všeobecně považovány za signály nejistoty. Rozkolísanost a strach z budoucnosti odráží i pohyby peněz v rámci fondů. Podle Thomson Reuters se minulý týden přítok prostředků do akciových i dluhopisových fondů dostal na letošní minima. Fondy bezpečnějšího peněžního trhu zato přilákaly rekordních 13,1 mld. USD.

Podobná situace panuje na trzích rizikových korporátních dluhopisů bez investičního ratingu, tedy v kategorii junk. S emisemi „odpadkových“ dluhopisů s vysokým výnosem, jejichž vývoj má tendenci kopírovat akciový trh, se letos roztrhl pytel: od začátku roku vydaný objem meziročně vzrostl o 53 %.

„Na povrchu to v segmentu vysokých výnosů vypadá docela dobře. Když ale jdete trochu hlouběji, narazíte na známky potíží,“ uvádí se v analýze Citigroup. Oslabující poptávka se projevuje na sekundárním trhu dluhopisů.

Klesající důvěru v méně spolehlivou část soukromého sektoru lze opět demonstrovat na pohybech prostředků z a do fondů specializujících se na junk segment. Z fondů SPDR Barclays High Yield Bond (JNK) and iShares iBoxx $ High-Yield Corporate Bond (HYG) v minulém týdnu odteklo 660 mil. USD, což byl podle údajů IndexUniverse druhý nejhorší výsledek v rámci všech typů aktiv. Peníze odtékaly i z podílových fondů. Podle Citigroup to vypadá, že se květnu v segmentu vyšších výnosů odehrál největší odliv od listopadu 2008.

S růstem dluhopisových výnosů a poklesem akciových trhů počítá i BIS. Poslední čtvrtletní zpráva basilejské banky hovoří o tom, že kvanta peněz napumpovaných do finančního systému centrálními bankami USA, Velké Británie, Japonska a Švýcarska „pomohla účastníkům trhu ignorovat známky zpomalení globálního růstu.“

(Zdroje: CNBC, Bloomberg, Thomson Reuters, FT, BIS)


Čtěte více:

03.06.2013 11:47
Banka pro mezinárodní vyrovnávání plateb (BIS) představila svůj plán n...

Váš názor
  •  
    03.06.2013 21:38

    U pávů to zase zrovna obšírně rozebírají. Za půl hodiny přide i Roubini ;-)
    Kalka.
  •  
    03.06.2013 14:57

    Bude tornado do nebes
    syndi
  • že
    03.06.2013 13:04

    Vás to baví pořád strašit, jakoby nestačilo to počasí.
    tk69
    • Re: že
      03.06.2013 13:11

      Dobre ze strasi,musi t tak byt-ti co maji slabsi nervy prodavaji a my muzeme levne nakoupit
      D.
      • Hindenburg
        03.06.2013 13:16

        Doporuřuji p.Trejbalovi přečíst knihu od Viktora Niederhoffera,speciálně kapitolu ,,Principy měnících se cyklů,,.Ach jo.....další článek od výše zmíněného autora by mohl být,,sell in May and go away........hahaha.
        paja
        • Re: Hindenburg
          03.06.2013 14:00

          P. Trejbal pouze poracoval hlášky ze směr udávajících zdrojů. Důležité přece není to, jak se věci mají, ale jaké je mínění, jak že se mají. Btw, proč to v zámoří podle tebe v pátek ke konci tak pokleslo?
          Kalka.
          • no a proč?
            03.06.2013 14:14

            Protože, víš prd. Určitě to nebylo kvůli týhle blábolovině. Nic neroste do nebes, jednou musí přijít i nějaký pokles. Jako po poklesech zase někdy musí přijít růst.
            tk69
            • Re: no a proč?
              03.06.2013 14:30

              Zřejmě jsi to nepozoroval v přímém přenosu, ty vševěde. Jen jsem upozornila na to, že pan Trejbal si nic jen tak nevymyslel, pouze cizích jazyků neznalé upozornil na to, co se přetřásalo u koryta.
              Kalka.
              • promluvila
                03.06.2013 16:12

                nejchytřejší, ty jsi asi poradkyně socanů, ne? Já jsem nic nepsal o panu Trejbalovi, psal jsem to na začátku v obecný rovině. Pořád někdo někde v grafech hledá zázraky a nepoužívá vlastní rozum. Jednou vidíme dvojitý dno, pak vlajku, pak Hindenburg....
                tk69
                • Re: promluvila
                  03.06.2013 16:33

                  Haha. Odpovídala jsem na pájovo posmívání Trejbalovi. Tos evidentně nepochopil. Asi proto, že nejsi nejchytřejší...
                  Kalka.
              • Hindenburg
                03.06.2013 15:44

                Pokud si myslíš,že je tento článek přínosný,budiž.Neznalí jazyků mě nezajímají.Jen jsem chtěl naznačit, jaký má tento článek pro mě cenu.Možná by nebylo na škodu dávat překlady hodnotnějších článků.Ale to je fakt, at si to vyhodnotí každý sám.Carpe diem.
                paja
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m