Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké zbrojovky miláčkem investorů

Americké zbrojovky miláčkem investorů

22.07.2013 18:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americkým zbrojovkám se daří a bude dařit i nadále, alespoň v očích investorů. Obranný sektor se zatím nadmíru dobře vypořádává se škrty v rozpočtu ministerstva obrany, který se po víc než 12 letech válečných dobrodružství v Afghánistánu a na Blízkém východě musí začít výrazně uskromňovat. Není ale jisté, jestli klesající odbyt zbrojního hardwaru budou firmy schopny kompenzovat růstem prodejů civilnímu sektoru či exportem.

Akcionáři prozatím příliš nehledí na desítky miliard dolarů, o něž bude muset americký vojenský rozpočet ročně zeštíhlet. Zbrojovky vykazují solidní zisky, rozdávají štědré dividendy a na burze stoupají na nová maxima.

Akcie Boeingu, Teledyne Technologies, Northrop Grumman i United Technologies se vyšplhaly na rekordní hodnoty. Lockheed Martin, General Dynamics a Rockwell Collins se pohybují 10 % od historických maxim. Analytici dobrou výkonnost odvětví připisují několika faktorům.

Řada zbrojovek si během tučných let Bushovy administrativy v předtušte budoucího půstu nashromáždila velké hotovostní rezervy. Ty mohou být teď použity na dividendovou záplavu a velkorysé programy odkupu vlastních akcií. V současném prostředí nízkých úrokových sazeb se investorům těžko nabízí lepší příležitost k dosažení stabilních výnosů, než jakou dávají zbrojní společnosti.

„Tyto tituly poskytují akcionářům dobrý hotovostní výnos za rozumnou cenu v době, kdy jiné skupiny aktiv s vyšším výnosem jsou k mání podstatně dráž,“ tvrdí Carter Copeland, specialista na obranný sektor v bance Barclays.

Další silnou stránkou zbrojovek je schopnost diverzifikovat portfolio zákazníků. Klesající nákupy Pentagonu jsou pomalu nahrazovány rostoucím počtem kontraktů s komerčními odběrateli. Trend je dobře patrný v leteckém průmyslu, kde po finanční krizi začíná růst apetit aeroliniím, což se projevuje ve zvýšení počtu objednávek strojů pro osobní přepravu. Poptávku navíc posiluje snaha ušetřit na drahém palivu, což urychluje proces nahrazování starých letadel novými. Boeing odhaduje, že v následujících dvou dekádách bude vyrobeno přes 35 tisíc nových letadel, což by znamenalo rekordní produkci.

Poptávka po nových letadlech, a strojích a elektronice potřebných k jejich výrobě, pomáhá zvyšovat podíl civilních objednávek výrobců stíhaček a bombardérů. V roce 2010 tvořily zakázky pro vojáky 60 % jejich tržeb. Loni to bylo 54 %.

Dopad přechodu na mírovou úroveň zbrojních výdajů také zmírňuje obrovský počet zakázek, které zatím vězí nevyřízené v objednávkových knihách. Ty loni podle studie Deloitte zaznamenaly 6% růst na 2,3 bilionu USD. Barclays vypočítává, že jen General Dynamics, Lockheed Martin a Northrop Grumman měly v 1Q13 nevyřízené objednávky za 165 mld. USD, což odpovídá tržbám této trojky za 18 měsíců.

Některé zbrojovky se také začínají víc spoléhat na vývoz, avšak zahraniční trhy nenabízí takový růstový potenciál, aby byly schopny kompenzovat rozsáhlé škrty federálních obranných výdajů. Ty by do roku 2021 Pentagonu měly ušetřit 487 mld. USD. Něco přes 42 mld. USD musely armáda, letectvo a námořnictvo oželet už letos.

Stále existuje naděje na to, že v Kongresu budou úsporná opatření zmírněna, ale podle analytiků by se na to investoři neměli spoléhat. Copeland z Barclays se domnívá, že velké množství nevyřízených objednávek a nashromážděná hotovost pomohou nejlépe připraveným firmám škrty přestát. Další očekávají vlnu konsolidace, která provázela i předchozí velké redukce obranných výdajů. Vlna slučování se kodrcavě rozjíždí v Evropě, jejíž zbrojovky jsou na tom z hlediska výhledu do budoucna podstatně hůř.

(Zdroje: Reuters, CNBC, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university