Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nemohoucí obři: ropná produkce Exxonu i Chevronu klesá navzdory břidlicové revoluci

Nemohoucí obři: ropná produkce Exxonu i Chevronu klesá navzdory břidlicové revoluci

01.08.2013 11:43
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Těžba ropy a plynu ve Spojených státech zažívá nebývalý rozkvět díky novým technologiím a využití nekonvenčních ložisek. Ani břidlicová revoluce však nedokázala zastavit pokles výstupu největších amerických těžařských gigantů Exxonu a Chevronu.

Navzdory miliardám dolarů investovaných do průzkumných a těžařských aktivit v tvrdších podložích, ve větších hloubkách a dál od pobřeží američtí mološi v posledních třech letech produkují méně a méně plynu i ropy. Trend by měly potvrdit dnešní výsledky Exxonu a zítřejší čísla Chevronu za 2Q13. Všeobecně se očekává další pokles objemů těžby.

Jen za minulý rok kombinovaný výstup Exxonu, donedávna největšího veřejně obchodovatelného těžaře podle produkce, klesl meziročně o 6 % na 4,2 mil. barelů denně. Chevron ve stejném období vykázal 2,6% pokles na 2,6 mil. barelů denně. Místo světové jedničky mezi burzovně obchodovanými ropnými kolosy zaujala po akvizici velkého konkurenta ruská Rosněfť, jejíž očekávaný výstup by měl letos dosáhnout 4,5 mil. barelů denně.

Nemohoucnost amerických obrů ostře kontrastuje s vývojem v odvětví. Podle údajů Energetického informačního úřadu (EIA) celosvětová těžba ropy v posledních deseti letech vzrostla o 12 %. Cena černého zlata rostla ještě rychleji. Od roku 2003 se ztrojnásobila a nyní se už delší dobu pohybuje nad 100 USD za barel. Zdražování by těžaře mělo pobízet k větší aktivitě a pomáhat i jejich cash flow, takže by si pak teoreticky mohli dovolit víc investovat.

Velké ropné koncerny se však potýkají se vzestupem surovinového nacionalismu, který omezuje přístup k slibným ložiskům, a také se stále horší dostupností ropy, což vyžaduje vyšší investice a nákladnější technologické postupy.

Fakt, že všechny snadno dostupné a politicky přístupné zásoby jsou víceméně vyčerpány, podtrhuje statistika nákladů na těžbu jednoho barelu. Ty v případě Exxonu (bez započtení podílů z těžby dceřiných společností) od roku 2010 vzrostly o 23,5 %, u Chevronu dokonce o 41 %.

Rozmach břidlicové těžby obě společnosti přiměl investovat víc prostředků do vrtných aktivit v severní Americe, kde těžbu s pomocí revoluční technologie horizontálního vrtání a hydraulického štěpení úspěšně posunovali vpřed menší hráči. Břidlicová ropa však zatím není schopná kompenzovat pokles produkce v jiných částech světa. Barclays odhaduje, že globální zisk Exxonu z těžby ropy a plynu ve 2Q13 klesl o 17 %, a to navzdory 24% růstu zisku z amerických vrtů. Banka také očekává osmý kvartální pokles těžby Exxonu (v meziročním srovnání).

Ve snaze o zvrat trendu Exxon letos plánuje investice v rozsahu 38 mld. USD. Do roku 2017 hodlá zvýšit produkci o milion barelů denně, což by představovalo 14% nárůst v porovnání s rokem 2012. Chevron, jehož tržby jsou proti Exxonu poloviční, chce letos vydat téměř ty samé peníze (34 mld. USD), aby do čtyř let zvýšil těžbu o 26 %.

Každá ze společností volí trochu jinou strategii. Chevron je vůči břidlicím opatrnější a soustředí se na produkci s vyššími maržemi. Exxon se začal víc spoléhat na plyn, což se mu kvůli poklesu cen krátkodobě vymstilo. Chevron se tak může pochlubit o něco vyšší produkční marží než jeho konkurent. Exxon i tak v zisku na vytěžený barel překonává Royal Dutch Shell.

Na osudu dvou největších amerických těžařů je ale nejzajímavější to, co vypovídá o poměrech v odvětví jako celku a o očekávaném vývoji cen ropy. Náklady produkce rostou stejně rychle jako ceny ropy, ne-li rychleji. Chevron od roku 2010 zvýšil kapitálové investice o 70 % a jeho hotovostní pozice se zhoršuje. Exxon, jehož jednotkové produkční náklady od roku 2003 vzrostly na trojnásobek, měl ke konci 1Q13 na účtech pouhých 6,6 mld. USD, nejmenší objem hotovosti za deset let. Společnost musela poprvé po letech omezit program zpětného odkupu akcií.

Podle květnové zprávy konzultantské firmy Sanford Bernstein, která zkoumala 50 největších energetických koncernů, náklady v odvětví rostou a marže se tenčí. „Takhle to nemůže dál pokračovat. Dokud ceny ropy zůstanou na nezměněné úrovni a náklady budou dál růst, sektor nebude schopen udržet stávající úroveň investic,“ napsali autoři zprávy.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, EIA)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.