Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Egypt se stal pohřebištěm arabského jara

Egypt se stal pohřebištěm arabského jara

19.08.2013 11:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Egypt je považován za hřbitov arabského jara od chvíle, co egyptská armáda vyhnala z ulic stoupence islamistického Muslimského bratrstva a svrhla prezidenta Muhammada Mursího. Krvavé události v Egyptě mají dopad na celý region, ale v každé zemi se projeví jinak. V Egyptě jde o to, na jakých principech bude země stát, avšak od Sýrie po Jemen a od Libye po Irák jde o existenční boj o přežití, napsala agentura Reuters.

Egyptská revoluce v roce 2011 skoncovala s režimem Husního Mubaraka. Nahradilo ho do té doby zakázané bratrstvo a zvítězilo v prezidentských i parlamentních volbách, avšak do roka zničilo samo sebe. Mursí si znepřátelil kdekoho, protože místo aby se snažil pomoci ochromené ekonomice a zklidňoval politické rozdělení, věnoval veškerou energii upevňování kontroly nad státními institucemi.

"Ten rychlý pád islamistů mne překvapil. Očekával jsem, že Muslimské bratrstvo zůstane dlouho u moci, že vytěží ze zkušenosti islamistů v Turecku," říká tuniský analytik Džamil Arfaví. Turecká proislámská Strana spravedlnosti a rozvoje vyhrála troje volby po sobě. Muslimské bratrstvo nebo také Al-Ichván má teď důvod se obávat, že ho čeká nová ilegalita, protože armáda minulý týden vyhlásila výjimečný stav. Naposledy se to stalo po zavraždění prezidenta Anvara Sadata v roce 1981 a toto opatření zůstalo v platnosti přes 30 let.

Když bylo bratrstvo u moci, nedokázalo spolupracovat s islamistickými spojenci ani sekulárními protivníky. Znepřátelilo si i armádu. Egypt je nyní rozdělný více než kdykoli od vzniku republiky v roce 1953. "Nemají nejmenší ponětí o tom, jak funguje demokratická politika. Je těžké pochopit, jak se může někdo, kdo se dostane k moci, chovat tak hloupě. To je ohromující neschopnost," řekl odborník na oblast severní Afriky z univerzity v Cambridge George Joffe.

"Muslimské bratrstvo spáchalo politickou sebevraždu. Dostat se z toho jim bude trvat několik desetiletí, protože teď jim většina Egypťanů nedůvěřuje. V Egyptě a celé oblasti je nyní Al-Ichván nebezpečnou značkou," tvrdí americký akademik Fawaz Gerges. Bratrstvo ztratilo důvěru lidí také v Tunisku, Jordánsku i v pásmu Gazy. Potěšeni jsou vládci Saúdské Arábie, kteří mají tradičně obavy z konkurenta v islámu, i syrský prezident Bašár Asad. Ten převrat v Egyptě vidí jako ospravedlnění vlastního boje proti islamistům.

Podle autora knihy Egypt on the Brink Tareka Osmana se při střetu v Egyptě rozhoduje o tom, zda se prosadí vlády, které budou vést zemi v duchu sekulárního nacionalismu, anebo zda se bohatá a dávná tradice nechá vměstnat do islamistické svírací kazajky bratrstva. Tento boj o identitu se týká Egypta a Tuniska, zemí se silnými politickými strukturami. Avšak v Libyi a Jemenu, kde chybí fungující instituce a kde mezi sebou bojují jednotlivé kmeny, jde o boj o udržení státu.

V Libyi mocenské vakuum zaplnily ozbrojené milice, v Jemenu mnohá území ovládla Al-Káida a zemi trhá na kousky sektářství a kmenová rivalita. Boje v Sýrii vytvořily prostor pro Al-Káidu s její spojence. Novou krev do žil dostal souboj sunnitů a šíitů v Iráku.

Analytici se shodují, že budoucnost blízkovýchodních zemí jako Irák, Sýrie a Libanon je ohrožena. Těmto zemím vládly po rozpadu osmanské říše Británie s Francií. Obě daly přednost vlastním zájmům a nestaraly se o sektářskou a etnickou celistvost nových států. Tuto slabou stránku dosud kompenzoval arabský stát založený na bezpečnosti. Pád diktátorů, jako byl Saddám Husajn, nebo boj, jemuž čelí Asad, vynesly do popřední islamismus a souboj šíitů se sunnity.

Al-Káida rychle využila napětí v Iráku, mocenské vakuum v Jemenu i občanskou válku v Sýrii. Může sehrát významnou roli i v Egyptě. Tamní ministerstvo zahraničí hromadí důkazy potvrzující svůj výklad událostí a šíří fotografie, na nichž členové Muslimského bratrstva třímají nejenom tyče a střelné zbraně, ale také černý prapor Al-Káidy.

Generálové i noví vládci arabských států si ale musejí uvědomit, že čelí nové generaci, která se nedá zastrašit. Muslimské bratrstvo sice v Egyptě prohrálo, avšak jeho mladí členové nepřestávají proudit do ulic bez ohledu na tanky a odstřelovače. V Egyptě, Tunisku i Sýrii tvoří více než dvě třetiny obyvatel lidé do 30 let. "Mají nejen ekonomické požadavky. Je to první generace Arabů, která ovládá prostředky rychlé komunikace a chce rychlé řešení. Má k dispozici internet a satelitní televizi. Dokáže se rychle domluvit, vyjádřit nespokojenost, šířit svou verzi událostí a napadat jinou. Není ochotná čekat a dávat nezkušeným politikům čas, aby se učili svému řemeslu," soudí Osman. 

 

(Zdroj: Reuters, čtk)


Čtěte více:

Egypt vyhlásil výjimečný stav a mobilizuje armádu
14.08.2013 16:55
V Egyptě byl vyhlášen prozatím s platností na měsíc výjimečný stav. Za...
Proč je pro Egypt představa vojenské vlády tak lákavá?
16.08.2013 9:31
U hlavní silnice vedoucí z mezinárodního letiště v Káhiře do centra mě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m