Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Levice chce přiznání u hotovosti nad milion i u celkového majetku

Levice chce přiznání u hotovosti nad milion i u celkového majetku

05.09.2013 16:28, aktualizováno: 5.9. 16:30
Autor: ČTK

Aktualizováno

Majetková přiznání u hotovosti nad milion korun nebo prokazování původu veškerého majetku v hodnotě nad 20 milionů korun u jednotlivců a nad 50 milionů korun u firem. I tak vypadají představy sociálních demokratů a komunistů, které by se v případě očekávaného volebního úspěchu levice mohly od roku 2015 stát skutečností. Doložení původu majetku a jeho zabavení v případě, že se tak nestane, požaduje také Strana práv občanů - zemanovců (SPOZ). Pravice to dosud odmítala. 

Sociální demokracie chce zavést majetková přiznání ve dvou podobách - jednak u hotovosti, a pak také v případě nesrovnalostí u celkového majetku. 

V prvním případě ČSSD požaduje povinné přiznání hotovosti nebo například zlatých cihel, jejichž hodnota překročí určitou hranici. "Jestli by to byl milion, nebo dva miliony korun, nebo by to bylo 800.000, to je samozřejmě na debatu, ale to, co je důležité, je, aby někdo nemohl tvrdit, že sice neměl příjmy, ale měl skutečně doma v šuplíku deset milionů korun v hotovosti a dalších 15 milionů korun ve zlatě," říká stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. 

Zákon, který by umožnil neprokázanou hotovost zabavit, by podle něj neměl mít dopad na 95 až 98 procent občanů. "V zásadě by ho měli zaznamenat jen ti, kteří jsou nepoctiví, a neměl by se dotknout běžného člověka," je přesvědčen Tejc, podle něhož by se nařízení netýkalo například lidí, kteří nedůvěřují bankám, a proto mají doma hotovost v řádu statisíců korun

Ve druhém případě by lidé i firmy museli doložit, jak nabyli majetek, pokud by finanční úřad zjistil nesrovnalosti mezi ním a příjmy. Jako příklad uvádí Tejc člověka, který má vilu za 50 milionů, ale jeho legální příjmy za posledních dvacet let dosahují výše 15 milionů. V takovém případě ho finanční úřad vyzve, aby doložil původ majetku. Když tak neučiní, bude mu nedoložený majetek zdaněn 100 procenty, tedy zabaven. 

 Podle stínového ministra vnitra by se řízení mohlo zahajovat například při rozdílu mezi majetkem a příjmy ve výši přes pět milionů korun. Vše by prý mělo fungovat v zásadě automatizovaně, díky tomu, že nemovitosti nebo vozidla jsou zapsány v jednotlivých registrech a doklady o příjmech mají zase finanční úřady. 

Prokázání původu majetku podobným způsobem požadují také zemanovci. Pevnou částku zatím nestanovili, hovoří ale o tom, že by jeho původ museli dokládat lidé, u nichž finanční úřad zjistí "propastný rozdíl" mezi příjmy a majetkem. "Pokud vím, že ten člověk prokazatelně má tři domy, šest jachet a osm mercedesů, a přitom má zaměstnání, ve kterém vydělává 15.000 korun měsíčně, tak je něco v nepořádku," říká místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš, podle něhož by se prokazování týkalo jak fyzických, tak právnických osob. 

Poněkud jiný přístup k věci mají komunisté, kteří podobně jako zemanovci chtějí občanům k podpisu předložit petici za majetková přiznání. Strana, která by v případě volebního úspěchu mohla podpořit jednobarevnou vládu sociálních demokratů, navrhuje, aby přiznání podávali všichni, jejichž majetek přesáhne deset nebo 20 milionů korun. U firem by hranice byla na 50 milionech. 

"Není to žádná buzerace občanů, pouze bič na nepoctivce," je přesvědčena KSČM, která požaduje, aby bohatí majetkové přiznání podávali každé tři roky. Také komunisté, kteří jsou toho názoru, že by agenda spojená s touto povinností nebyla přehnaně vysoká, chtějí sporně nabytý majetek zabavit. Kromě odstrašující funkce opatření zdůrazňují i možný výnos pro státní rozpočet.


Čtěte více:

Sobotka: ČSSD může vytvořit vládu s podporou komunistů. Chceme vyšší daně zvláště pro dominantní energetiky a telekomy
20.08.2013 16:59
Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby jsou jediným řešením nynější pol...
Je evropská levice reformovatelná? Nyní je na pivo a klobásy příliš brzy...
21.08.2013 15:12
V sobotu se v Berlíně konala velká párty. Asi 300 000 příznivců německ...

Váš názor
  • krásný předvolební trik komunistů
    09.09.2013 9:44

    Takhle se získávají hlasy od nemakačenků a českých závistivých ovčanů. Stejný řeči je vysadily do sedla v únoru 48, tak to zkoušeji znovu. Těch co to zažili už moc není a ty ostatní se zase oblbnou sliby a pivem s buřtem. Český národ je nepoučitelný. A ti co něco umí a pracují budou zase houfně emigrovat. Jejich majetky se zabaví a zase bude chvíli z čeho vyžívat. Komunisti budou dále dokazovat jak se nezměnili. Ale to už budou mít v rukou soudy, policii, armádu a hlavně advokáty. Pak si jděte stěžovat na nádraží. Volte komunisty a emigrujte.
    Lin Hieu Sun
  •  
    06.09.2013 14:49

    No praví soudruzi nás okradou asi víc než Kalousek s Nečasem a Topolánkem. Jestli to tak bude, ukáže až čas.
    Homo
  • nebojte se jich
    06.09.2013 14:29

    a chopme se samopalů. To máme za to, že jsme místo munice vytáhli klíče a cinkali. Ještě nikdy v žádné zemi na světě režim neprohrál jen proto, že lidé cinkali. Jsou tady pořád a budou nás vysírat, dokud . . . a to si piště, že bývalí soudruzi z ODS a TOP za nás nehnou ani prstem.
    Jesse
  • Pepa z depa
    06.09.2013 14:26

    A nakonec to dopadne tak, že všichni budou mít na vše půjčeno... Od strejdů s igelitkami...
    Fosil
  •  
    06.09.2013 13:37

    Koukam, ze to tady kazdyho poradne poburuje. Mne zas tak moc ne. Kdo z vas co nedelate v bance na prepazce kdy melo v ruce v poslednich 5 letech milion v hotovosti. Platby nad pul mega jsou stejne nelegalni. milion cash ve slamniku maj dneska jen posuci. A k tomu priznani majetku nad 20 mega asi tolik. Kazdej ma nejaky majetek a kazdy svepravny by mel vedet, jak k nemu prisel. Zamestnanci to maj naveky archivovany v CSSZ a podnikatele taky musi ucetnictvi archivovat min. 10 let. Jo a nejsem komunista.
    ..
    •  
      06.09.2013 14:11

      No právě to je na tom to nejhorší, že stát má vše evidované a nejednou to budeme dokládat znovu? Ptám se proč? Každý rok znovu nebo každé pondělí!!!!!
      _Buter
  • je to protizákonné
    06.09.2013 12:27

    už dnes, protože je to podněcování k třídní nenávisti takže stejné jako rasismum, je vidět, že tato repre je skutečně dementní no jo holt jaký volič takový reprezentant
    Mike -Green D. is killing Europe
  • komunisticky svine
    06.09.2013 12:05

    howgh
    bramborový knedlík
    • Re: komunisticky svine
      06.09.2013 14:26

      s titulkem naprosto souhlasím
      Jesse
  •  
    06.09.2013 11:54

    ono by stačilo majetkové přiznání politiků. byla by menší agenda a hlídali by se všichni, u kterých je vysoké riziko korupce.
    martintruhlik
  • debilové-to jsem zvědav
    06.09.2013 0:19

    jak ty hovada budou nechávat ty majetky oceňovat.To si bude muset každej člověk nechat udělat odhad??...navíc jak ohodnotí barák,ktrej si někdo postavil třeba v r.1995 svépomocí za 3 míče z tehdy poctivě zdaněných peněz a dnes má hodnotu třeba 10mil??
    střelec_
    • Re: debilové-to jsem zvědav
      06.09.2013 0:35

      Jj. I zlaté cihly chtějí zmapovat, sby je mohli když tak znárodnit. O)
      Velkamedvědice
  •  
    05.09.2013 22:14

    V roku 1994 som prišiel s manželkou do ČR. Je načase našu firmu ktorá zamestnáva 18 ľudí rozpustiť a presunúť sa ďalej, do Nemecka. Tu počúvame akurát nadávky (ex)komunistov. Však čo, zas bude mať každý svoje Sparty a všetci budú mať rovnaké veľké guľové. Holt komunizmus zažratý v hlavách a úspešne odovzdávaný ďaľšej generácii.
    Lirfo
  • bezny obcan
    05.09.2013 20:39

    Tak uz jen oznameni ze bezny obcan nebude dotcen me naplnila desem. Takze zase bude lepsi pit pivo, zrat bucek a hulit startky, nez se ucit a snazit vic nez ostatni. V dobe kdy moji vrstevnici takhle zili jsem jezdil autobusem do skoly a odpoledne chodil do betonarky rovnat tvarnice na palety abych mel na hadry a ucil se abych mel vysokou s cervenym diplomem, dneska beru 4 nasobek prumerne mzdy a soudruzi mi po volbach budou lustrovat ucty a bezni lide si o tom budou cist v novinach a libovat si jak mi tohle vsechno muzou beztrestne delat? NASRAT NASRAT NASRAT.
    Marduk
  • MUDr.David Rath
    05.09.2013 17:50

    Pěkný populismus a pokrytectví v jednom, ostatně češi mají rádi akce, nejideálnější akce je 1+1 ZDARMA, že. Zajímalo by mě kdyby tato varianta prošla jak by se postupovalo u pana doktora D. Ratha ? Policie v jeho vile našla v podlaze "ulitých" 28 miliónů Kč, jak by straníci řešili tento "prohřešek". Zřejmě velmi jednoduše, nic by se nestalo jelikož by zcela jistě věděl informace na další své kolegy, takže dle Zemanovy už jedné akce Čisté ruce, by si navzájem ony ruce všichni umyli. Jen si dej pozor OBČANE, aby jsi neměl více než náš model / zákon dává možnost !!! Běda Ti, budeš bit, budeš vláčen ulicemi a na hranici Tě upálíme ... běda Ti !!! :/// Jestli si tento model češi vezmou za vlastní a po volbách to dopadne tak jak to předem vypadá, pak běda těm kdo tu budou žít. Nejlepší bude zřejmě poté vyklidit místo a nechat tomu socialismu místo ať se dále rozpíná, však on zase zbankrotuje. Po volbách se nic nezmění, ať jsou sliby před nimi jakékoliv, jen bych měl obavy o zdraví novinářů, kteří začnou psát články na témata, které "panovníkům" nebudou milé. OVČANÉ budou mít takového "panoše" jakého si po právu zaslouží - nakonec si ho vlastně sami zvolí, že. ://
    ……
  • Dobrá tedy.
    05.09.2013 16:40

    Tak to začínám pomalu balit svých pět švestek.
    Marcinescu
    • Re: Dobrá tedy.
      05.09.2013 17:17

      Jo je na čase. To vše nám přišlo se Zemanem a jeho pohůnky...
      Bob
    • Re: Dobrá tedy.
      05.09.2013 17:17

      Tak to nebudeš sám. Pokud takový zákon projde, bude vlastně k ničemu, protože většina schopných lidí z této země odejde. Tito lidé dávají práci dalším lidem, investují tu a utrácejí své peníze. v 89 jsme komunismus vykopli dveřmi a on se plýživě vrací oknem :-(
      rac
      •  
        05.09.2013 23:17

        Hlavně celej takovej zákon je nesmysl. Já nyní nemám podle zákona povinnost uchovávat si žádné doklady ohledně minulých příjmů. Ve chvíli kdy na mě bolševik zaklepe a bude chtít vidět původ, prostě se řekne, že sem to vydělal před 10 lety a doklady už nemám. A nezmůžou nic. Jakejkoliv jinej postup by jim musely soudy shodit ze stolu. Když ne ty obyčejný, tak ústavní. // Zase jen je to předvolební oblbování lidí a hraní na jejich nejnižší pudy. Po volbách bude ticho po pěšině. Vždyť nejvíc mají nakradeno právě politici nebo jejicjh kmotři.
        qwer
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university