Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Všechno je jinak

Všechno je jinak

19.09.2013 17:46
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

„Já vám něco řeknu. Všechno je jinak.“ Tato slova použil v roce 1972 ve filmu Homolka a Tobolka při řešení zamotané situace kolem ubytování Stanislav Dytrich, coby vedoucí zotavovny ve Špindlerově Mlýně. Spojení „všechno je jinak“ dokonale popisuje výsledek včerejšího zasedání amerického Fedu. Fed včera totiž zaskočil většinu odborníků tím, že neodstartoval postupné snižování svého programu nákupu aktiv. Místo očekávaného snížení tohoto programu zhruba o 10 mld. USD se Fed rozhodl svou měnovou politiku nijak nekorigovat. Kroky Fedu a následný projev Bernankeho sice okamžitě zvýšily investiční apetit, když na zprávy z Fedu pozitivně reagují akcie, komodity a dokonce i dluhopisy, ale tato nečinnost centrálních bankéřů zároveň přináší mnoho otazníků. Mimo jiné si investoři pokládají tyto otázky: Kde se stala chyba při komunikaci Fedu? Je největší světová ekonomika skutečně tak slabá, že by neunesla ani snížení objemu nákupu aktiv o 10 mld. USD ze současných 85 mld. USD měsíčně? Pokud se Fed tolik o ekonomiku bojí, proč zůstávají investoři optimisty? Jaké aktivum může případně ze současné situace vytěžit nejvíc?

Na komunikaci šéfa Fedu, Bena Bernankeho, směrem k investorům si někteří účastníci na trhu stěžovali již v minulosti, a i proto přišel v prosinci 2012 Bernanke s pověšením úrokových sazeb na konkrétní úrovně nezaměstnanosti a inflace. Fed tehdy přislíbil, že úrokové sazby ponechá na historických minimech, dokud nezaměstnanost nedosáhne 6,5 % a nevznikne reálná hrozba růstu inflace nad 2,5 %. Program nákupu aktiv tzv. QE3 ale Fed ukotvil pouze vágně na sílu či slabost makrodat s tím, že při pokračujícím zlepšujícím trendu u makroekonomických čísel, začne na závěr roku postupně QE3 redukovat. A právě v tom zřejmě vězí hlavní důvod, proč většina analytiků a investorů věřila, že Fed odstartuje tento cyklus snižování objemu QE3 již v září. Problém lze hledat především na trhu práce, kde přišlo zklamání v podobě slabého růstu nových pracovních míst za srpen. Většina investorů se ale domnívala, že daná čísla byla sice slabší, ale pro Fed budou dostatečná. V neposlední řadě je důležité upozornit na komentář Bernankeho, který odložení startu redukce QE3 přiřadil především rostoucím tržním úrokovým sazbám a nejistotě kolem blížícího se jednání amerických zákonodárců ohledně navýšení dluhového stropu. 

 
Obavy Fedu z vývoje ekonomiky se promítly i do snížení jeho odhadu růstu pro letošní rok na 2 – 2,3 % z červnových 2,3 – 2,6 % a pro příští rok snížil Fed odhad růstu na 2,9 – 3,1 % z 3,0 – 3,5 %. I proto může leckoho překvapit silně optimistická reakce trhu a posun Wall Street na nová historická maxima. Zdá se, že v současné chvíli nemůže rozběhnuté akciové býky nic zastavit, když rostoucí ekonomika v USA, zotavující se Evropa, rostoucí korporátní zisky nadnárodních firem, zastavení zpomalování růstu v Číně a ultrauvolněné měnové politiky světových centrálních bank v čele s Fedem stále zůstávají dostatečně silnými argumenty pro další růst akciových trhů. Na Wall Street se tak po určité době opět oprašuje pravidlo „Don´t fight the Fed“ neboli nebojujte s Fedem, což je zřejmě hlavním motem stojícím za současnou globální akciovou rally.

Nyní už zbývá jen odpovědět na otázku ideálního aktiva po nečekaném kroku Fedu. Zde se bez velkého přemýšlení nabízí zlato, které po komentářích Bernankeho poskočilo již o více než 4 % na 1370 USD/tr.unci. Ani po této rally by však potenciál u tohoto vzácného kovu nemusel být vyčerpán, když snižování QE3 byl jedním z hlavních argumentů předešlých propadů. Dalším faktorem, který tlačil zlato dolů, byl i růst úrokových sazeb, když výnos u amerických vládních desetiletých dluhopisů se ještě minulý týden pohyboval na hranici 3 %. Po včerejším zasedání Fedu se ale tento výnos vrátil na mnohem přijatelnějších 2,7 %. Argumentem pro pokles ceny zlata je akcelerující růst globální ekonomiky, který však má v poslední době trhliny, když k obavám ze zpomalování Brazílie a Indie se nyní přidávají i již zmiňované obavy Fedu z americké ekonomiky. Jediným silným protiargumentem tak zůstává absence inflace, které se investoři v předešlých letech výrazně obávali. Technicky by zlato mělo narážet na rezistenci kolem 1380 - 1390 USD a po překonání této úrovně by mohla být další zastávka až na 1430 USD. Pro proražení této úrovně by však zlato potřebovalo další impulsy v podobě horších makrodat, vyšší inflace nebo dalších holubičích komentářů Fedu.

Mokos


Čtěte více:

Fed překvapivě nesnižuje nákupy dluhopisů, akcie rostou, dolar padá
18.09.2013 20:14
Americká centrální banka Fed poměrem hlasů 9 ku 1 rozhodla, že nezmění...
QE pokračuje beze změny, sazby porostou pomalu - Fed vysílá silný holubičí signál (komentář)
19.09.2013 10:14
Utahování americké měnové politiky se odkládá. Fed na svém včerejším j...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m