Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar a obavy z amerického krachu

Dolar a obavy z amerického krachu

25.09.2013 18:18
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Navyšování amerického dluhového stropu už nějaký čas není samozřejmostí a naopak se stává předmětem politických bitev v Kongresu, když ani jedna ze stran nemá navrch v obou komorách. Nyní je tu čas, kdy bude třeba limit pro dluh opět zvednout. Ve vyjednáváních jde do tuhého a nervozita se začíná přenášet i na finanční trhy. Zatím nejde o velký tlak, ale možná s ubývajícím časem a agresivnější rétorikou vyjednávačů naroste.

Co to může přinést americkému dolaru? Prozatím to vypadá, že americkým dluhopisům ani dolaru rostoucí obavy nevadí, spíše naopak. Logika spočívá v tom, že jakýkoli faktor, který zvyšuje napětí, vede investory k nákupům bezpečných aktiv, mezi které dolar patří. Zní to jako paradox: Politické boje mohou v extrémním případě vést k zastavení navyšování dluhu, což by ohrozilo i splácení toho současného. Nedodržení závazků přitom technicky znamená krach. Obavy z amerického krachu by tedy vedly k nákupům amerického dolaru. Jenže je to trochu jinak.

Jde klasicky o hru, kdy nákup dolaru znamená především spekulaci na to, že vyhrocení situace přiměje k nákupům další a další hráče. Spolu s tím ale musí jít pevné přesvědčení kupců, že k žádným problémům se splátkami současného dluhu nedojde. V takovém případě by určitě nekupovali dolar a nic amerického a seděli by zřejmě na zlatě. To se však evidentně neděje - chování trhů ukazuje, že možnost krachu si vlastně nikdo moc nepřipouští. Převládá přesvědčení, že nakonec k nějaké dohodě dojde. Vláda může v nejhorším protlačit nějaké přechodné opatření, které by problém odložilo, zmrazit výdaje apod.

Pokud vezmeme léto 2011 jako vodítko, jak problémy s americkým rozpočtem mohou ovlivnit dolar, dospějeme k tomu, že vlastně docela málo. Silným růstovým faktorem pro eurodolar, který se projevoval hlavně v prvních měsících zmíněného roku, byly rozdíly v měnové politice. ECB i Fed svou rétoriku zpřísňovaly, načež ale ECB sazby skutečně zvýšila, zatímco Fed se rozhodl pokračovat ve svém QE. Na konci dubna, kdy agentura S&P zhoršila výhled amerického ratingu, se dolar pod další tlak nedostal a naopak zhruba v té době své oslabování přerušil.

V průběhu léta, kdy vyjednávání o rozpočtu nabírala na intenzitě, dolar mírně posiloval. Začátkem srpna přišla dohoda o zvýšení dluhového limitu, ale také snížení ratingu USA. Po krátkém nárůstu volatility se kurz nakonec vydal dolů - dolar zrychlil posilování. Tento pohyb ale táhly hlavně problémy periferie eurozóny a signály, že se ECB se zvýšením sazeb ukvapila a že bude muset obrátit. Americké fiskální problémy tak nenarušily silný vliv měnové politiky na trh a hrály i výrazně menší roli než problémy s dluhem na evropské straně.

I letos trh silně ovlivňují faktické a očekávané kroky Fedu, které doplňují sílící náznaky, že by ECB mohla svou politiku dál uvolnit. Dluhová krize v eurozóně už není tématem, které by aktuálně s trhem hýbalo. Také vliv amerického rozpočtu a dluhu by ale měl být menší. Dva roky stará zkušenost mohla jen posílit přesvědčení, že z Kongresu nakonec nějaké řešení vypadne, i když jednoduché to nebude. Navíc ratingové agentury tentokrát s hrozbami nepřicházejí, dvě hlavní nedávno vylepšily výhled pro USA na stabilní, u jedné mají Spojené státy stále negativní výhled.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že i tentokrát se trh trochu zavlní při spekulacích o důsledcích politického boje o rozpočet, ale směr kurzu bude ve finále stejně určovat rozjímání nad tím, zda se Fed odhodlá k omezení QE a kterému Bernankeho prohlášení víc věřit.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m