Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největším rizikem pro ekonomiku se stává Washington, shodují se šéfové firem a experti

Největším rizikem pro ekonomiku se stává Washington, shodují se šéfové firem a experti

17.10.2013 12:16, aktualizováno: 17.10. 12:33
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ve Washingtonu je nyní těžké najít shodu, ale mnoho šéfů firem a ekonomů je zajedno: největším rizikem pro největší světovou ekonomiku mohou být její vlastní zvolení poslanci. V analýze to dnes napsala agentura Reuters. 

Rozpočtové a dluhové krize řešené na poslední chvíli, nevybíravé výdajové škrty a šestnáctidenní uzavření federální administrativy nemusí nutně americkou ekonomiku uvrhnout zpátky do recese. Ale politické přešlapy ve Washingtonu v posledních letech významně zpomalily růst a podle posledních odhadů zabránily asi dvěma milionům lidí v získání práce. 

Velkým důvodem jsou hluboké škrty. Ale někteří ekonomové tvrdí, že vládnutí od krize ke krizi také může vést k tomu, že firmy sedí na hotovosti a nestavějí nové továrny, nekupují nové stroje a nenajímají víc zaměstnanců. "Stále víc si myslím, že naše ekonomika nemůže nabrat větší rychlost kvůli nejistotě vytvořené Washingtonem," řekl Mark Zandi, hlavní ekonom Moody's (71,6 USD, 1,42%) Analytics. 

Kongres ve středu schválil dohodu, která znovu otevírá vládní úřady a zvyšuje dluhový strop, ale nedělá nic pro vyřešení příčin vedoucích ke krizi. Panují tak obavy, že za pár měsíců dojde k dalšímu střetu. Dohoda předpokládá vytvoření komise, která se má snažit o dlouhodobější rozpočtové uspořádání, ale jen málo lidí věří, že bude úspěšná. 

"Máme krizi a pak další a další. Na ekonomiku to má škodlivý dopad," řekl Greg Valliere analytik společnosti Potomac Research Group. "Jak mají firmy v takovém prostředí plánovat?" 

S tím souhlasí přední šéfové korporací. "Většina ředitelů, se kterými v Americe mluvím, tvrdí, že to zpomaluje byznys," řekl Laurence Fink, šéf společnosti spravující aktiva BlackRock (290,47 USD, 2,91%). "Ode všech jsem slyšel, že to má vliv na americké spotřebitele. Takže to má již nyní dopad na ekonomiku a bude to ovlivňovat vytváření pracovních příležitostí v době, kdy potřebujeme víc míst." 


 Všichni ekonomové nesouhlasí s tím, že politický cirkus ve Washingtonu má na ekonomiku větší dopad. Obavy kolem zvýšení dluhového stropu zvýšily náklady na půjčování jen minimálně a burzovní index S&P 500 se blíží rekordní výši. 

Ale tempo oživení od let 2008 až 2009 je nezvykle pomalé. Zatímco celkový americký ekonomický výstup je nyní vyšší než před recesí, úroveň soukromých investic je stále nižší než v roce 2007. Zaměstnavatelé také najímají nové lidi pomaleji než před recesí. 

Po uklidnění finanční krize z Washingtonu přicházel jeden šok za druhým. Demokraté schválili v roce 2010 rozsáhlé reformy zdravotnictví a finančního sektoru, které - ať jsou názory na jejich obsah jakékoli - přinesly hluboké změny ve dvou pilířích amerického postindustriálního hospodářství. Znepokojení veřejnosti nad reformou zdravotnictví pomohlo republikánům při volbách v roce 2010 získat kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a zahájit éru rozdělené vlády, která vedla k opakovaným patům kolem daní a výdajů. 

Na poslední chvíli odvrácené uzavření federální administrativy v dubnu 2011 vedlo do slepé uličky kolem federálního dluhu v červenci a srpnu téhož roku. Tehdy se země ocitla na pokraji platební neschopnost a pat přivodil vůbec první snížení amerického ratingu. 

Stejně jako při právě skončené krizi i tenkrát Kongres odvrátil katastrofu na poslední chvíli. Ale tehdejší tahanice stlačily důvěru spotřebitelů na dno, kde zůstala po měsíce. Index S&P 500 poklesl o 17 procent a trvalo přes půl roku, aby se vrátil na původní úroveň. 

Tehdejší dohoda o zvýšení rozpočtového stropu vyzývala k hlubokým škrtům v obraně, při stavbě dálnic, ve vědeckém výzkumu a v dalších "nepovinných" výdajích, které musí Kongres schvalovat každý rok. Nová rozpočtová dohoda dosažená letos v lednu po dalším kole tahanic zahrnovala zvýšení daní, které mají dále snížit deficit. 

Ani jedna z těchto dohod se nezaměřovala na výdaje na programy zdravotnictví a sociální a důchodové péče, které v dlouhodobém horizontu nejvíce ohrožují rozpočtové zdraví země. Vzhledem k tomu, že nedošlo k dohodě tyto programy omezit nebo najít úspory jinde, vstoupily v březnu v platnost plošné a záměrně škodlivé výdajové škrty. 

Spolu se zlepšující se ekonomikou pomohly snížit rozpočtový deficit z 8,7 procenta hrubého domácího produktu v rozpočtovém roce 2011 na předpokládaných 3,9 procenta za rozpočtový rok, který skončil 30. září. Vyžádalo si to ale vysokou cenu. Výzkumná společnost Macroeconomic Advisers ve zprávě zveřejněné v pondělí odhadla, že kdyby Kongres nechal "nepovinné" výdaje na úrovni roku 2010, mělo by dnes práci o 1,2 milionu lidí víc. Firma také odhaduje, že nevyzpytatelné jednání Washingtonu zvýšilo nezaměstnanost o dalších 900.000 lidí. 

Zandi tvrdí, že rozpočtová přísnost stála 2,25 milionu pracovních míst. Bez těchto opatření by nezaměstnanost byla 6,3 procenta a ne na 7,7 procenta, řekl. 

I mnoho lidí, kteří si nemyslí, že politická nejistota poškodila ekonomiku, souhlasí, že rozpočtové škrty a zvyšování daní měly být zaváděny pomaleji. "Fiskální konsolidace je pro ekonomiku velkou brzdou," řekl Paul Ashworth, ekonom firmy Capital Economics. 

Mezinárodní měnový fond v červnu označil americké snahy o omezení deficitu za "příliš rychlé a špatně navržené". Podle fondu letos sníží americký růst skoro o polovinu. 

I když Washington může mít dopad na mdlý byznys většiny firem, tak zřejmě nemá velký vliv na finanční sektor. "Myslím, že trhy se začínají učit, jak žít s nefunkčním Washingtonem," řekl Valliere.


Čtěte více:

Buffett: Dluhový strop je politickou zbraní hromadného ničení. USA si ale 237 let budovanou pověst nepokazí
16.10.2013 15:13
Spojené státy mají reputaci dlužníka platícího včas a čtvrtý nejbohatš...
Dohoda ve Washingtonu má být „velmi blízko“. Wall Street odpovídá rally
16.10.2013 16:38
Po měsíc politických bojů v americkém Kongresu ohledně výdajů americké...
Dohoda v Kongresu trhům euforii nepřináší - dolar slábne, na akciích se vybírají zisky
17.10.2013 10:15
Americká rozpočtová krize dopadla tak, jak drtivá většina předvídala: ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university