Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosněfť mírně zaostává za plánem těžby. Bude mít dost ropy pro všechny zákazníky?

Rosněfť mírně zaostává za plánem těžby. Bude mít dost ropy pro všechny zákazníky?

25.10.2013 17:06
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ambiciózní plány ruské státní Rosněfti, která v uplynulém roce uzavřela sérii velkých kontraktů na dlouhodobé dodávky ropy, by mohly narazit na nižší než očekávanou výkonnost jejích ložisek. Analytici zatím důvod k obavám nevidí.

Těžařská společnost, která po pohlcení významného konkurenta zodpovídá téměř za polovinu ruské ropné produkce, má podle informací agentury Reuters problémy s plněním těžebních cílů u velkého východosibiřského pole Vankor, jehož produkce je hlavním zdrojem dodávek do Číny. Vyplývá to prý z prognózy Krasnojarského kraje, kde se ložisko nachází.

Z jednoho z největších polí otevřených v novodobé historii měla Rosněfť v plánu letos získat 25 mil. tun ropy. Teď to ale vypadá, že skutečný výstup na konci roku bude jen 21,3 mil. tun. Společnost zprávu Reuters komentovat nechce. Informovaný zdroj deníku Kommersant označil zveřejněné údaje za „nepřesné“, vlastní čísla však uvést nechtěl.

Těžba na východosibiřském Vankoru začala teprve v roce 2009. Jeho zásoby činí 520 mil. tun ropy a 105 mld. m3 plynu. Loni z něj Rosněfť dostala 18,3 mil. tun ropy. Letos měla těžba dosáhnout maximální úrovně.

Všechna vankorská produkce jde na export, konkrétně do Číny. Od roku 2011 začalo přes odbočku z nově postaveného ropovodu ESPO k čínským rafineriím proudit 15 mil. tun ropy ročně. Letos v létě se Rosněfť s čínským státním koncernem CNPC dohodla na zdvojnásobení dodávek, což znamená dalších 360 mil. tun ropy v průběhu 25 let. V rámci aktualizace kontraktu ruská strana jako zálohu vyinkasovala 60 mld. USD. Krom toho se Rosněfť smluvně zavázala k dodávkám 10 mil. tun ropy ročně společnosti Sinopec, dalšímu čínskému ropnému koncernu. Podle dosavadních kontraktů by nejvyšší celkový objem dodávek měl vycházet na rok 2018, kdy Rosněfť bude muset do Číny poslat 58 mil. tun.

Významné závazky má ruský těžař také vůči obchodníkům Glencore, Vitol a Trafigura, kterým v následujících pěti letech slíbil celkem 77,11 mil. tun ropy. Dalších 18 mil. tun bude muset dodat během tří let polskému koncernu PKN Orlen. Část suroviny půjde i do tuzemských rafinerií v Litvínově a Kralupech.

V Rusku a zemích SNS Rosněfť disponuje rafinérskou kapacitou 103 mil. tun ročně. Do Evropy každý rok exportuje zhruba 40 mil. tun. Přitom má podle kalkulací Kommersantu v roce 2018 v rámci dlouhodobých kontraktů zákazníkům dodat 210 mil. tun. Loni společnost vytěžila 211 mil. tun, letos hodlá dobýt 215 mil. tun.

Ruský moloch má navíc plány na expanzi vlastních zpracovatelských kapacit. Nová rafinerie, kterou spolu s čínskými partnery chystá stavět na Dálném východě, by měla v roce 2020 pojmout 12 mil. tun ropy. Později by mohla být její kapacita rozšířena na 30 mil. tun ročně. Rosněfť by se také ráda stala exkluzivním dodavatelem ropy do Běloruska, které pro své velké rafinerie ročně odebírá kolem 20 mil. tun suroviny.

Lidé z Rosněfti tvrdí, že ropy bude dostatek. „Jsem o tom přesvědčen; existuje plán těžby do roku 2033, podle něhož by produkce měla růst po celou dobu díky postupnému otevírání nových ložisek na východě Sibiře a na poloostrově Jamal,“ tvrdí nejmenovaný představitel společnosti. Management má prý i spočítáno, kolik ropy bude muset vytěžit a poslat východním směrem, aby zároveň zbylo dost i na Evropu.

Během následujících pěti let Rosněfť hodlá spustit několik skupin vrtů na Jamale, východní Sibiři a v Tomské oblasti. V kategorii potvrzených a předpokládaných zásob by tato ložiska měla obsahovat 2,6 mld. tun ropy. V polovině října také společnost plně zkonsolidovala Sredněbotuobinské ložisko, které by od příštího roku mělo přinášet 1 mil. tun ropy a do čtyř let zhruba pětinásobek.

Podle ruských analytiků jsou možné nesrovnalosti mezi plánovanou a reálnou těžbou nevýznamné povahy. Nižší než očekávaná produkce Vankoru je prý spíš důsledkem zpoždění vrtných prací než nedoceněním potenciálu ložiska, a navíc nepředstavuje ani 2 % celkové těžby.

(Zdroje: Kommersant, Reuters)


Váš názor
  • Hmmmm, že prý....mírně zaostavá .......
    26.10.2013 5:21

    zaostáváni z 25mil tun na PŘEDPOKLÁDDNÝCH 21.3 tun je skoro 15%. A to je tam ještě to oblíbené slůvko "předpokládaných". Každý kdo zná ruská media přece ví jak všechno zkreslují. Oznámení takové prognozy by bylo všude jinde katastrofální. Ale u Rozněfu je to zase "mírné" Každý vime co se stane s akciemi na americké burze když firma oznámí jen 2 nebo 3 centy nesplnění očekávaných pozitivních výsledků. Oznámení propadu o 15% by znamenalo propad akcii o 50% ovšem v případě Rozněfu je to propad mírný. Děkujeme Patrije za nepodjaté ocenění situace.
    xxx
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m