Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blížící se „doba teplá“

Blížící se „doba teplá“

05.12.2013 21:48

V posledních zhruba 100 000 letech zažila naše planeta dobu ledovou a několik minidob ledových. Když však nyní Země směřuje k tomu, aby se do roku 2100 oteplila o čtyři stupně Celsia, rýsuje se před námi všemi „doba teplá“.

To není účelové strašení. Podle Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) můžeme do roku 2100 očekávat střední zvýšení povrchové teploty o 3,7oC, přičemž pravděpodobné pásmo se bude pohybovat mezi 2,6 a 4,8 stupni Celsia. Teplejší svět vyvolá masovou migraci z postižených oblastí a zhorší již existující propasti bohatství mezi státy. Blížící se doba teplá bude slovy Davida Victora z Kalifornské univerzity v San Diegu „ošklivá, brutální a horká“.

Očekává se, že emise skleníkových plynů dosáhnou v letošním roce rekordního objemu 36 miliard tun. Toto číslo se má podle předpokladů dramaticky zvyšovat, neboť boom rozvíjejících se ekonomik, který v posledních desetiletích vytáhl z chudoby miliardy lidí a zvýšil životní úroveň po celém světě, vyvíjí stále vyšší tlak na globální životní prostředí a zdroje. Do roku 2030 se na stoupající emisní zátěži začnou podílet tři miliardy nových spotřebitelů patřících ke střední třídě – většinou z Asie.

O dalekosáhlých důsledcích klimatických změn si můžeme udělat představu už dnes. V roce 2010 poškodilo velké sucho ve východní Číně úrodu pšenice a přinutilo zemi spolehnout se na dovoz. V kombinaci s rozsáhlými požáry v pšeničných pěstitelských oblastech Ruska to napomohlo k zdvojnásobení průměrných cen potravin na globálních trzích.

V arabském světě musí mnoho lidí utrácet za potraviny přibližně polovinu svých příjmů, oproti pouhým 5-10% v Evropě nebo ve Spojených státech. Není tedy překvapivé, že prudké zvýšení cen potravin přispělo k občanským nepokojům, jimiž započalo arabské jaro.

Jak dokládá tato vazba mezi globálními cenami potravin a politickou nestabilitou, žijeme v globálně propojeném světě, v němž nedokážeme správným způsobem vyrábět ani vytvářet správné ekonomické podněty, abychom mohli řešit vážné ekologické hrozby. Jak prohlásil prezident Světové banky Jim Yong Kim, klimatické změny jsou velkým problémem s malými řešeními.

Co tedy můžeme dělat, abychom našli velká řešení? Na nedávném summitu Světového ekonomického fóra o globální agendě, který se konal v Abú Zabí, jsem přednesla tři návrhy, jak by se dalo s klimatickými změnami bojovat.

Za prvé musíme vytvořit novou „koalici ochotných“ – zahrnující firmy, nevládní organizace, politiky jednotlivých států i místní vlády –, která se sjednotí kolem základních pravidel a principů, aby do roku 2020 stanovila emisní strop a do roku 2100 omezila globální oteplování na 2oC (za tímto zlomovým bodem už by byly nebezpečné klimatické změny nezadržitelné). Tato koalice by měla koncipovat rámec, který budou moci jednotlivé země přijmout, a představit ho na klimatickém summitu Organizace spojených národů na podzim roku 2014.

Za druhé musíme zajistit, aby existovaly odpovídající ekonomické pobídky pro ty země, které se k tomuto rámci přihlásí – a negativní pobídky pro ty, které to neudělají. Mezi taková opatření by mohl patřit například globální mechanismus financování zelené energie, jenž by byl dostupný pouze členským státům.

A konečně by se státy neměly spoléhat na OSN jako na jednací fórum, ale měly by se sdružovat kolem konkrétních iniciativ, od obnovitelné energie po trvale udržitelné zemědělství. Domnívám se, že tato sdružení budou činorodější a akceschopnější než jediná zastřešující struktura.

Mezi další myšlenky, které byly předloženy, patří například nabídka daňových úlev pro firmy, jež se zavážou ke snížení emisí, využití behaviorálních věd a otevřených dat ke zlepšení komunikace s veřejností v oblasti klimatických změn nebo vytvoření pozitivnější interpretace, která bude klást důraz na přínosnost multilaterálního úsilí o omezení emisí skleníkových plynů pro všechny země.

A protože mají být v roce 2015 přijaty další cíle navazující na Rozvojové cíle tisíciletí OSN, vede se vážná diskuse i o tom, jak učinit ze snahy o boj proti klimatickým změnám nedílnou součást celosvětového úsilí o vykořenění chudoby a zajištění důstojnějšího života pro lidi. Nové Trvale udržitelné rozvojové cíle by měly být výslovně navázány na ekologické otázky; hlad koneckonců nelze odstranit bez toho, že se zohlední složitá interakce mezi zemědělstvím, vodou a extrémním počasím.

Vzhledem k tomu, že největším světovým emitentem skleníkových plynů je v současnosti Čína, musí nepoměrně významnou roli sehrát právě tato země. Je nezbytné, aby úspěšně realizovala zásadní přechod od silné závislosti na uhlí k čisté energii. Musí také přestat s dotacemi fosilních paliv, přihlásit se ke koncepci elektromobilů a začít řešit hustá mračna městského znečištění, která jsou pohromou pro místní obyvatele a kaňkou na mezinárodní pověsti země.

V oblasti životního prostředí a čisté energie už Čína udělala několik významných kroků. A její dvanáctá pětiletka vytyčuje jednoznačný směr státní politiky v otázkách úspor energie, snižování emisí a průmyslového rozvoje. Nyní má čínská vláda za úkol přetavit tyto plány v demonstraci skutečného vedení, čímž napomůže k odvrácení trajektorie Země od katastrofálních úrovní oteplení.

O naléhavosti tohoto problému nelze pochybovat. Vědci z IPCC jsou si na 95% jistí, že příčinou klimatických změn je lidská činnost. Kdyby vám někdo řekl, že váš dům bude s pravděpodobností 95% vyloupen, také byste nečekali a okamžitě byste podnikli preventivní opatření. Svět musí učinit totéž. 


Wu Čchang-chua je ředitelkou organizace The Climate Group pro širší Čínu.

Copyright: Project Syndicate, 2013.


Váš názor
  •  
    06.12.2013 11:48

    1. faktom je, ze ekologicko-ekoteroristicke nalady su sustavne zneuzivane na zavadzanie eko-dani a eko-dotacii, bezohladu na to, ci su tieto dane nasledne klimaticky korektne vyuzite. 2. faktom je, ze klimaticke zmeny prebiehaju necakanym tempom, bezohladu na to, kto ich sposobil. Oteplovanie sposobuje napr. castejsie cyklony, ktore planetu obratom zase masivne ochladzuju. Kedy sa vytvori novy rovnovazny stav sa tazko modeluje a predpoveda. 3. faktom je, ze na zemi bolo v minulosti vyrazne teplejsie ako dnes. Zial clovek a primati obecne sa vivinuli az ako reakcia na ustup dinosaurov a dobu ladovu. Clovek "dobu tepla" zatial nezazil a nie je tu ziadna istota, ze ju prezije. Kazdopadne o planetu samotnu a o obecny zivot na nej strach rozhodne nemam. 4. faktom je, ze az zapocne masivna migracia Azie do sveta, tak to vacsina z diskutujucich tu na patrii neprezije. Lahky pohlad do historie naznacuje, ze pri podobnych masivnych migraciach byvaju straty na zivotoch na vsetkych stranach umerne rozsahu presunov. 5. faktom je, ze geneticke dokazy poukazuju na to, ze pred 50000 rokmi zilo na zemi iba zhruba 1000 az 10000 parov ludi, ktorych sme vsetci potomkami. Ani pripadna masivna ekologicka katastrofa tak nemusi znamenat uplne vyhubenie ludskej rasy. Staci par udoli na zemi, kde ostanu prijatelne podmienky na zivot a vsetko bude plus-minus ok. 6. faktom je, ze drtiva vacsina diskutujucich nazorov na ekologiu, klimatologiu a ekoterorizmus je zalozena na pocitoch a naladach plynucich z podivnych dani a premrhanych dotacii. Vedecke nazory, dokazy, merania a konstruktivne riesenia su niekde v pozadi. A je tazke filtrovat ich od naladovych prispevkov i pre cloveka, ktory filtrovat chce.
    Eco
  • teplá...
    06.12.2013 10:54

    Jako obvykle se tu všichni staraji a prohlašujou svoje moudra co bude za 10 tisic let, ale prolamováni limitů, nebo co dělá Zeman o bordelu s policii a zdržováním jmenování nové vlády je vedlejší co _
    xxx
  • hnus ten strašák oteplování
    06.12.2013 8:56

    vůbec se totiž nejedná o nějaké ochlazování a nebo oteplování. Člověk běžně pracuje a žije v prostředí klimati od cca - 30 st do 40 st. celsia. To jest rozdíl 70 st. na kterých je geneticky přizpůsoben. Stejně tak se přizpůsobuje fauna a flora. Protagonisté ideologií jsou buď uchyláci a nebo idioti. V čem je problém? V rozdílu 4 stupňů? neuvěřitelné... ale bohužel tato propganda má pouze za účel dokazovat svou důležitost a nutnost zavádět další a další daně !!! To se napřed dlouhodobě straší teplem (které samozřejmě neuškodí i kdyby bylo) a pak se to vezme jako důvod k zavádění daní. Tito lidé by měli mít odebráno volební právo a za každé slovo ideologicky pojaté rétoriky izolováni, včetně Klause :-))
    Jesse
    • Re: hnus ten strašák oteplování
      09.12.2013 14:28

      Tady si Jesse silně ulítl. Rozdíl v průměrné teplotě 4 st. je zcela radikální. Při ochlazení o 4 stupně by mohl být ve Skandinávii a v Alpách jeden velkej ledovec. Lidi by to sice přežili, protože opravdu mohou žít při teplotách co říkáš, ale byl by to v této oblasti konec zemědělství a problém s potravinami. V současném mírném pásu by se zkrátilo léto, a mnoho plodin by nestačilo dozrát a zase je tu problém s potravinami. Malá doba ledová která byla cca od 14. do 19. století, měla za následek hladomory a obrovský úbytek obyvatelstva. Pokud by naopak došlo k ohřátí o průměrně 4 stupně, rozšířila by se poušť do jižní Evropy, a zase přichází problém s potrvinami. V severnějších oblastech by naopak došlo kvůli vzestupu hladiny světového oceánu k zatopení obrovských území, změnily by se směry větrů, mořské proudy, přišly by extrémní prudké změny počasí. Člověk by to přežil, ale měl by problém zajistit si potravu. Což by zase vedlo k válkám. Žádná z variant není moc příznivá. Jediný o čem lze diskutiovat je, jak moc by tohle všechno mohla mít na svědomí lidská činnost. podíl tu určitě bude významný, ale existuje spoustu dalších faktorů, které tohle všechno ovlivňují, např. Slunce. Problém je, že tyto změny nepřicházejí pozvolna, aby se mohli přizpůsobit i plodiny, ale přichází velice náhle, jako např. v letech 1315 - 1322.
      qwer
    • Re: hnus ten strašák oteplování
      06.12.2013 10:01

      Nejde o to, jestli Nám kvůli oteplování zavedou vyšší daně. Jde o to, že v Číně přestává na severu pršet a jim dochází voda pro lidi a průmysl. Už nyní uvažují o stěhování Pekingu směrem na jih. Až číňanům dojde voda, tak u Tebe zazvoní a budou chtít Tvoji půdu, Tvůj dům a možná i Tvoji ženu a Ty budeš akorát čumět jak tele na nový vrata a ptát se proč se geneticky nepřizpůsobyli.
      Pier
      • Pier
        06.12.2013 10:11

        ty jsi mě opravdu pobavil :-)). Pokud se mandaríni "zvednou" a budou putovat - tak určitě né kvůli vodě do Čech . A mimochodem - nedostatek vody - trápí jiné obyvatelstvo jiných kontinentů a dokonce se o "vodu a přístup k ní" válčí. Starosti potomků Chanů nech na nich. Oni se o sebe postarají i bez rad tvých, Mekelových, Obamových a mnohých jiných chytrých :-)
        AMN
    • Re: hnus ten strašák oteplování
      06.12.2013 9:37

      Jsou i jiné organismy než teplokrevní ptáci a savci. Třeba ryby jejich tělesná teplota je stejná jako teplota okolního prostředí. Pro ryby v tropických mořích je rozdíl 4 st stejný jako pro tebe, ale ted nemám na mysli teplotu okolí, ale tvou tělesnou teplotu. Jak se cítíš když máš horečku 41? Při oteplení o 4 st vyhyne 90% organismů v tropických mořích. Ale chápu, že lidem jako ty je to úplně fuk. Člověk a prase tyto změny přežijí, takže si budeš dál moct nacpávat břich pečeným bůčkem, uzeným a řízkama.
      ..
      • hmn, to je úroveň argumentace...
        06.12.2013 9:51

        Bavíme se ozměnách klimatu v řádu tisíců let... a za tu dobu se veškeré organizmy dokáží (vědecky, nikoliv ideologicky potvrzeno) přizpůsobovat !!! Takže ta tvoje rybka se prostě začně chovat a přizpůsobovat tak, aby přežila... půjde za potravou o 50 cm níž pod hladinu, najde si jinou tůňku atd... Má na to každý rok 4 tisíciny stupně. Dělají to tak včely, sloni, krokodýli, opice, žížaly...:-))) Jen ty to asi nezvládneš, promiň, ale ty budeš spíš zuřivý ekologista, nikoliv milovník přírody:-)))
        Jesse
        • Re: hmn, to je úroveň argumentace...
          06.12.2013 10:26

          IPPC tvrdí, že k takovému oteplení dojde do 100 let. Ne že bych jim úplně všechno věřil, ale jejich vize mě docela znepokojuje. A vysmívat se tomu problému je obdobné jako po zemětřesení se vysmívat tsunami, když moře náhle ustupuje.
          ..
          • já se problému nevysmívám
            06.12.2013 11:02

            Naopak, viním politiky z neuvěřitelně drzé propagandy a taky z toho, že tento problém pojímají jako důvod k zavádění daní, místo aby se ti stejní politici začali chovat k přírodě šetrně. Protože kdo jiný, než právě tito politici parazitují na bohatství a potenciálu země? Vy pseudozelení mužíčci sice bojujete, ale naprázdno, protože vám uniká podstata sebevražedné ideologie, potažmo propagandy, která nás den co den znepokojuje. A tito političtí protagonisté obou odlišných tezí (oteplování a neoteplování) jen zneužívají lidského strachu. Jsou to právě politici, kteří svou bezohlednou politikou drancování a zdokonalování... zavinili drancování země !!! A právě proto by měli všichni držet hubu. Místo toho nás připravují na další zdražování života !!! Na vině není CO2, ale opakuji - sprostá bezohledná propaganda, partikulární zájmy, nenažranost... Kdybychom žili těch 100 let, tak ti to pak připomenu:-))
            Jesse
            • Re: já se problému nevysmívám
              06.12.2013 13:50

              Na vine je CO2 rovnako ako partikulární zájmy a nenažranost. Propaganda je iba prostriedok sirenia informacie. U niekoho mozno podnietena snahou zachranit planetu, u vacsiny podnietena vidinou zisku. Studovany ekologovia a klimatologovia dnes obvykle mlcia, pretoze vnimaju, ze slovo ekologia a klima stratilo verejny kredit. Ekoteroristi naopak kricia dalej, pretoze ziaden kredit nikdy nemali a nikdy im nechybal. To vsetko stale nic nemeni na tom, ze tu zda sa mame problem, ktori mozno ani nemame moznost zastavit ci vyriesit.
              Eco
  •  
    06.12.2013 8:16

    Vědci z IPCC by se měli obráti na našeho bývalého prezidenta a jeho poradce p. Hájka a zjistili by, že žádný problém nemají :) On jim to zajisté rád vysvětlí.
    J
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.