Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čas hraje proti Číně

Čas hraje proti Číně

17.02.2014 18:49

I když jsem se zde v řadě posledních komentářů snažil co nejvýstižněji vykreslit aktuální obrázek globální ekonomiky a jejích hlavních regionů, v této mé snaze se objevuje jedna velká díra. Tou je Čína. Jedním z hlavních důvodů je to, že se v této zemi nic neděje. Což může znít jako ignorance. Je to ale spíše určitý paradox: Situace se mění právě v Číně každý den, ale zároveň jsme v podstatě už pár let na stejném místě. Stále totiž není ani zdaleka jasné, zda celá snaha o přechod na nový „podnikatelský“ model čínské ekonomiky skončí úspěšně, či tvrdým přistáním.

Jádro, kolem kterého se čínská věc otáčí, je dobře známo a proto jen stručně: Dlouhá léta byl růst tažen exporty a hlavně investicemi. Přepočteno na hlavu je čínská zásoba reálného kapitálu (tedy kumulované investice) stále daleko za vyspělým světem a prostor pro další investice tu tedy je. Na druhou stranu již nyní dosahují investice velmi vysokého podílu na HDP. Trať tedy není zdaleka u konce ale sprintem už dál pokračovat nelze.

Nutný je tedy přechod na větší spotřebu (optimální investice a úspory nejsou investice a úspory maximální). Donedávna bylo jasné, že je tedy nutné posílit měnu, nechat růst sazby (přestat dotovat kapitál firem), nechat růst mzdy (ukončit dotaci firem ze strany domácností). Situace se nyní trochu zamotává, protože se například objevují názory, že kurz renminbi je příliš vysoko (!), rostou i sazby. Otázka ale je, zda je to ze správných důvodů. Jádro věci pak zůstává: je potřeba méně investic, eliminace bublin, více spotřeby. Problém je mimo jiné v tom, že v současném systému je zaháčkována řada „elit“. Direktivní systém může mít v určitých situacích pár předností, ale o celkovém obrázku bychom měli zrovna my mít slušný přehled. Není to tak dávno, kdy byla Čína považována za příklad všem dluhovým hříšníkům. Rok se s rokem sejde a jedním z hlavních rizik jsou dluhy Číny a zejména dluhy v jejím stínovém finančním systému. Ty jsou samozřejmě zrcadlovým odrazem onoho příliš dlouhého investičního sprintu (který sloužil i jako pokrizový stimulační nástroj).

Čím menší viditelnost a čím širší jsou scénáře budoucího vývoje, tím větší váhu kladou trhy na krátkodobá čísla a informační šum. Platí to u jednotlivých akcií a platí to u celých ekonomik. Jak nyní „šumí“ čínská ekonomika ukazuje poslední vývoj PMI ve výrobním sektoru. Čína se na rozdíl od světové ekonomiky ve výrobním sektoru vydala opět níže a kyvadlo úvah „tvrdé/měkké přistání“ se tak opět posunuje do negativnějšího výkyvu. 
 
čína 1 

Pokud bychom se šumu věnovat nechtěli a namísto toho nás zajímá nějaký symbol dlouhodobých problémů a výzev, hodí se pohled na druhý graf. V něm je odhadovaná výše všech dluhů ve společnosti mimo dluh centrální vlády. Do roku 2008 ceněná stabilita, pak stimulace přes investice a s ní prudký růst dluhu. Snahu o opětovnou stabilizaci pak následuje další a dosud neukončené období prudkého růstu. Celkově z úrovně 130 % HDP na současných cca 200 % HDP. Čas hraje proti Číně. 
 

čína 2

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Čína vítězí
    17.02.2014 23:11

    Pan Soustružník žvaní. Čína drží asi 4 biliony Dolarů devizových rezerv = 40 % celosvětových , loni spotřebovala 1.176 tun zlata= 40 % celosvětové těžby, HDP se jí loni zvýšil o 1 bilion Dolarů = asi 50 % veškerého nového celosvětového HDP , z 8,3 na 9,3 bil. nominálně , má tak už 5 krát !! větší ekonomiku jak rovněž miliardová Indie ,přitom ještě roku 1990 byly tyto ekonomiky stejně velké. Roku 2013 poprvé v čínské historii služby vytvořily větší část HDP jak průmysl. Do zahraničí na dovolenou odletělo už 93 milionů Číňanů = nárůst o 17 % za rok , na dovolených utratili už 120 miliard Dolarů =nejvíc na světě. Atd,Atd,Atd. Čína má bude mít i nadále ukrutnou dynamiku , na rozdíl od nás má velký národní cíl, za kterým si tvrdě jde. Jde o to, porazit USA a být opět prvním národem světa. Do 15 let to zvládne.
    Xiluodu Dam
    • Re: Čína vítězí
      18.02.2014 10:06

      Každý čínský občan má devizové rezervy v hodnotě 3.300 dolarů, každý čech 5.500 dolarů. Čína je moloch na hliněných nohách. Během dekády začnou demografické problémy a při prvním zaškobrtnutí ekonomiky, které logicky přijde vyhřeznou i problémy sociální. Kdyby Čínu čekala tak žářná budoucnosz těžko by 2/3 bohatých číňanů plánovalo emigraci.
      ..
      • ...
        18.02.2014 10:29

        :-)) Pěkné srovnání průměrů... To by se nikdy nemohly vést žádné dobyvatelské války (ani ty, co se vedou penězi). Vítězům by okamžitě kleslo hdp na hlavu a průměrmé úspory... A emigrace bohatých Číňanů? Dobývání světa, přece. Stejně jako v historii. Jen to vždycky dělali daleko sofistikovaněji než zabíjením dobývaných.
        Kalka.
        • Re: ...
          18.02.2014 11:04

          Nepindej blbosti a věnuj se raději diskuzi o DPH. máš tam pár nevyřešených dotazů.
          ..
          • Rere: ...
            18.02.2014 18:45

            Nevyřešené dotazy ohledně dph? No snad jsi se už poučil. Já mám v odpovídání na dotazy svatou trpšělivost. Neostýchej se zeptat, pokud ti ještě něco ohledně dph není jasné.
            Kalka.
        • Re: ...
          18.02.2014 10:41

          A SS mají podpalcem Mexiko, Střední Ameriku a značnou část Ameriky jižní, které pro ně levně vyrábějí či jim levně poskytují suroviny, měkké komodity i levné pracovní síly - jejich obyvatelé ovšem nejsou občany SS a nezapočítávají se do průměrného HDP SS, ani do průměru úspor jejich obyvatel. Čína má svých levných pracovních sil dost na svém území (podobně jako severní Itálie má levnou pracovní sílu na jihu Itálie). Má to ale i vzhledem k tvému počítání výhody. Ty chudé oblasti Číny se budou stále vzmáhat, porostou investice do jejich rozvoje a tak bude stoupat to HDP i úspory na hlavu ;-)
          Kalka.
          •  
            19.02.2014 11:24

            Jednotky SS?
            Velkamedvědice
            •  
              19.02.2014 11:25

              Ten wehrmacht se nezdá..
              Velkamedvědice
              • VM
                19.02.2014 11:53

                Jaký wehrmacht? Čekala jsem sice, který blbeček se zas ozve na ten překlad US, ale ty jsi ještě blbečkovatější. Co s tím má wehrmacht společného?
                Kalka.
                • Re: VM
                  19.02.2014 12:14

                  Přesně tak, wermacht nemá se SS nic společného, Teda kromě standardní výzbroje. Wermacht byl regulérní armáda, tam člověk musel narukovat, kdežto SS byla ozbrojená složka NSDAP, tak šel každý dobrovolně a ještě vzali jen politicky spolehlivé. Je to skoro jako říct, že PTP je to stejné jako lidové milice.
                  ..
                • Re: VM
                  19.02.2014 12:03

                  Nemusíš se obhajovat. Znám Tvůj letitý vztah k totalitám.
                  Velkamedvědice
    • Re: Čína vítězí
      17.02.2014 23:42

      To vše, co uvádíte má Čína díky ohromnému rychle rostoucímu dluhu. Čím rychleji ekonomika roste na dluh, tím tvrdší ji čeká pád. Takže můj tip je, že Čína zažije do 3 let těžký pád, který nepřestavitelným způsobem otřese světovou ekonomikou.
      Josef
      • strašení
        18.02.2014 9:34

        Štrašení a katastrofické scénáře .. vždy zabíraly .. ..ale opravdu jen "zabíraly" ..řekl bych . že dnes je 90% lídí "chytrých" - študovaných = všeho schopných..
        kominík
        • Re: strašení
          18.02.2014 10:56

          V USA jsou také študovaní a jak to dopadlo s hypotékami.
          Josef
        • Re: strašení
          18.02.2014 9:54

          :-)) nejhorší budou v budoucnu čínští studenti práva... těch by se měl bát celý svět:-))
          Jesse
      • Rere: Čína vítězí
        18.02.2014 9:31

        Uvidíme. Jisté je, že Číňané mají stále ještě k zadliužování daleko jiný vztah než dlouhonosci. ;-)
        Kalka.
        • Re: Rere: Čína vítězí
          18.02.2014 11:03

          Nejde o zadluženost Číňanů, ale o bezprecedentní poměr investic v HDP (na dluh) a jejich návratnost.
          Josef
          • Josef
            19.02.2014 9:38

            No tak investice v zemi, kde se tak dlouho neinvestovalo do infrastruktury, musí nutně být bezprecedentně vyšší než někde, kde vývoj probíhal celkem rovnoměrně, nemyslíš? A proč si firmy berou úvěry? Snaží se pomocí vypůjčených peněz zajistit svůj rozvoj. Tím, že se moderní technologie prostřednictvím budování infrastruktury postupně dostávají i do nejodlehlejších krajů se podle tebe nezajišťuje rozvoj země? Ale z tvého vyjádření vyplývá, že věříš i v jejich bezprecedentní návratnost... ;-)
            Kalka.
            • Re: Josef
              19.02.2014 10:55

              V USA si také mysleli, že úvěrová expanze (pyramidová hra) může fungovat do nekonečna. Mysleli si, že když budou mít několik nemovitostí na hypotéku, tak už nebudou muset pracovat. Stačí si každý rok vyzvednout z banky částku odpovídající nárůstu ceny těchto nemovitostí a z toho žít. Jak to dopadlo, víme. Rychlý růst úvěrů vede dříve nebo později k neschopnosti splácet.
              Josef
              •  
                19.02.2014 10:58

                No právě: v Číně si lidi na nemovitosti zdaleka tak nepůjčují jako ve SS...
                Kalka.
                • SSáci
                  19.02.2014 12:37

                  si nepůjčovali, Ty rovnou kradli.
                  Velkamedvědice
                •  
                  19.02.2014 12:04

                  Ono je jedno, kdo úvěrovou bublinu vyvolá, zda občané hypotečními a spotřebními úvěry nebo firmy úvěry na investice. Důsledky jsou stejné. Jednou se to zasekne jako každá pyramidová hra. I úvěrů na investice se týká multiplikační efekt v systému komerčních bank, byť jsou v Číně povinné rezervy okolo 20%.
                  Josef
  • Čas hraje spíše dál pro Čínu
    17.02.2014 20:46

    Dovolím si oponovat. Total social financing as % of GDP se vážně překládá jako "odhadovaná výše všech dluhů ve společnosti mimo dluh centrální vlády"? Zajímavé. Jinak pro zajímavost, dluhy Japonska jsou hodně přes 200% HDP, mají tam anemický růst, vybuchlou jaderku, nejvíce nejstarších lidí na zeměkouli, ale jinak jsou naprosto v pohodě a mají jeden z nejvyšších životních standardů na zemi včetně velmi drahého bydleni na velmi omezených ostrovech, prakticky bez nerostů, kdy musí téměř všechny energie dovážet. Čína roste v HDP každoročně stabilně 7-10% už snad 20 let, má snad největší zásoby nerostů i vzácných prvků na světě, navíc teď podmínečně upustila od politiky 1 dítěte, takže už jsou na cestě budoucí noví pracovníci a počet obyvatel dále poroste, což je důležité z pohledu spotřeby, výroby i placení dluhů. Prakticky někde po r. 2030 dokonce předstihne i USA, nejsilnější ekonomiku světa. To hlavní, co by Číně mohlo způsobit zásadní problémy by byl bankrot USA, protože Čína je jejich ZDALEKA největší věřitel. Čas rovněž ukáže, kdo měl pravdu a kdo na tom vydělal i prodělal.
    Kolemjdoucí
    • Re: Čas hraje spíše dál pro Čínu
      17.02.2014 23:34

      Dluh Japonska je sice hodně přes 200% HDP, ale je to dluh včetně dluhu vlády, takže to nelze jednoduše porovnat. Japonsko by už v pohodě nebylo, kdyby tak bezhlavě netisklo peníze. A to se Japonsko dostalo do problému proto, že mělo podíl investic na HDP 35%, v Číně je to bezprecedentních 50% (některé zdroje uvádějí až 70%). Zkrátka jsem k vývoji v Číně skeptický. Naopak z krachu USA Číně nebezpečí nehrozí, neboť USA zkrachovat nemohou, své závazky "poctivě" uhradí natištěnými penězi.
      Josef
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data