Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Intervence ČNB čtvrt roku poté…

Intervence ČNB čtvrt roku poté…

03.04.2014 12:26
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Překvapivá, nečekaná, skandální. To všechno jsou přívlastky, které si vysloužila listopadová měnová intervence České národní banky. Kdyby před jejím spuštěním jednotliví členové bankovní rady alespoň tušili, jak velkou míru pozornosti občanů a médií na sebe následně připoutají, možná by si celou intervenci nakonec rozmysleli. Nestalo se tak a my jako spotřebitelé a investoři si tedy s dopady oslabení české koruny vůči euro a dolaru budeme muset nějak poradit. 

Otázka, která se v této souvislosti logicky nabízí jako první, je - “Jaký vliv bude mít měnová intervence na investory do cenných papírů ?”. Odpověď na tuto otázku však není tak jednoduchá a přímočará, jak by se na první pohled mohlo zdát. Úvodem je totiž naprosto nezbytné sjednotit používanou terminlogii.

V mediální smršti, která po intervenci České národní banky následovala, padala slova jako devalvace, depreciace, znehodnocení či manipulace. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že všechna tato slova vyjadřují v zásadě to samé, není tomu tak. Devalvace je oslabení domácí měny vůči zahraničním měnám v systému fixních (tj. úředně stanovených) kurzů. Technicky vzato sice ČNB naší měnu devalvovala, ale protože česká koruna je již několik let měnou volně směnitelnou, o devalvaci "per se" fakticky nešlo. Pátrejme dále. Depreciace je "znehodnocení měnového kurzu domácí měny vůči zahraničním měnám". Zjevně už se správné definici blížíme, ale stále to není ono. Depreciace by totiž měla probíhat samovolně a v kontextu loňského listopadu je jasné, že oslabení koruny musela ČNB přeci jenom trochu "pomoci". Nakonec se tedy budeme muset spokojit s poměrně vágním termínem "měnová intervence", která ve své podstatě znamená jakýkoliv nákup nebo prodej měny centrální bankou na devizovém trhu, s cílem záměrně ovlivnit kurz dané měny. Někdo by mohl namítat, že jde v podstatě jen o noblesně pojmenovanou manipulaci, ale nechme v tomto ohledu slovíčkaření stranou a držme se slov měnová intervence. 

Proč ten sáhodlouhý úvod? Zatímco devalvace je do značné míry externě vynucená a příslušná měnová autorita má nad jejím načasováním jenom omezenou kontrolu, měnová intervence je naopak aktem velmi pečlivě plánovaným. A zatímco v případě klasické devalvace (vzpoměňme na sérii devalvací asijských měn na konci devadesátých let minulého století) nabízí historie relativní dostatek přesvědčivých důkazů o vztahu devalvace a následného vývoje devalvací postiženého kapitálového trhu, v případě měnové intervence je tato vazba mnohem méně průkazná a daleko více nahodilá.

Podívejme se tedy pro ilustraci na situaci, která nastala v jihovýchodní Asii počínaje rokem 1997. Tehdy se jako první měna začal "kácet" thajský baht, následovaný celou řadou dalších. Nejvíce postiženou měnou byla indonéská rupie, která propadla o více jak 85%. Malajský ringgit, thajský baht a korejský won v nejhorších dobách přišly o 50%. Filipínské peso oslabilo o 40%, tajwanský a singapurský dolar byly nakonec "jen" o 20% níže. Podobně agresivně však reagovaly i tamní akciové trhy - Indonésie, Malajsie, Filipíny, Jižní Korea a Thajsko byly svědky propadu svých akciových indexů v řádu 40-50%. Singapur byl -40%, Tajwan pak -30%. Pokud sečteme kapitálové ztráty z držených cenných papírů a ztráty způsobené propadem měn, můžeme roky 1997-1998 pro investory do oblasti jihovýchodní Asie směle označit za katastrofu. Z pohledu spekulanta je však mnohem důležitější vědět, co na trzích obvykle nastává po devalvaci a jak se burzy chovají v následujících, řekněme, dvanácti měsících. Nechci vás na tomto místě zdržovat sáhodlouhou analýzou, protože dostupné zdroje si můžete sami jednoduše vyhledat na internetu, takže jenom v krátkosti - data spolehlivě prokazují, že "klasická" devalvace je pro akciové trhy faktorem spíše pozitivním než negativním a investoři by měli nastalého zmatku využít k navyšování již držených pozic. Kombinace panických prodejů devalvované měny a akcií v této měně denominovaných nabízí možnost poměrně prudkého růstu takového trhu v období následujího roku. Jedinou výjimkou jsou trhy, které se již před devalvací pohybovaly v pásmu prudkého růstu (tj. v "býčím trhu") - zde jsou následné zisky jenom průměrné, či dokonce podprůměrné. 

Tolik devalvace a její vliv na výnosnost akciových trhů. Pojďme se však ještě pro zajímavost podívat na dva příklady měnové intervence a na to, jak tento (záměrný) akt dopadá na akciové burzy - pro účely tohoto textu jde totiž o mnohem relevantnější informace. Pro ilustraci jsem zvolil situaci na americkém dolaru v roce 1985 a na japonském jenu v červnu 1995. Obě dvě měny do té doby relativně významně posilovaly, ale tehdejší vlády usoudily, že je třeba v zájmu podpory hospodářství intervenovat a měny uměle oslabit. Japonský jen se tak za dvanáct měsíců od intervence v červnu 1995 propadl o 22,67% a tzv. "dollar index" do roka po intervenci v březnu 1985 poklesl o 31,25%. Akciovým trhům obou zemí se však nijak špatně nevedlo. Index Nikkei 225 během šesti měsíců před měnovou intervencí přišel o 13,22%, aby v roce následujícím posílil o 20,02%. Americký Standard & Poor's Index rostl již před intervencí (+8,77% v pololetí bezprostředně předcházejícím intervenci) a v tomto růstu pokračoval i následně (+23,16% v dalším roce). Přiznávám, že jde o relativně úzký datový vzorek a dovozovat, že měnová intervence je á priori pozitivní by bylo možná velmi odvážné. Přesto se nelze ani v tomto případě ubránit dojmu, že měnová intervence (resp. cílené oslabení měny) je pro ceny akcií dané země spíše vzpruhou a období po depreciaci měny přináší akciovým investorům úsměv na rty. 

Jak si v tomto ohledu stojí Česká republika a náš kapitálový trh? Index PX uzavíral v okamžiku intervence ČNB na hladině 1019 bodů a ve chvíli přípravy tohoto textu byl na 950,17 bodech. To představuje pokles o 7% a nic tak prozatím nenaznačuje tomu, že by "naše" měnová intervence měla být pro burzu oživením. Sluší se však dodat, že od intervence uběhly jen čtyři měsíce a do listopadu 2014 se mnoho věcí ještě může změnit. Pražská burza - stejně jako trhy v celé východní a západní Evropě - navíc v poslední době klesaly z důvodů spíše ne-ekonomických: neklid na Ukrajině, napětí v oblasti Krymu, rozporuplné informace z Číny. Byl bych proto opatrný ve vynášení rychlých soudů. 

Jedna věc je však v souvislosti s nedávným oslabením české měny naprosto zřetelná. Ti, kteří drželi alespoň část svých aktiv v cizích měnách, byli rázem o 5-7% bohatší. Není žádné tajemství, že velká většina současné investiční aktivity českých retailových investorů směřuje do zahraničí. Ještě před dvěma lety byl poměr transakcí na české burze vs. na burzách v zahraničí přibližně 6:4. Nyní se miska vah spolehlivě překlopila ve prospěch trhů zahraničních, kam směřuje téměř osm z deseti objednávek. Možná je to tím, že drobný český investor konečně dospěl, osmělil se a pochopil, že za hranicemi naší země je mnohem větší hřiště s mnohem atraktivnějšími příležitostmi. Možná je to také tím, že domácí burza již nějakou dobu z pohledu nových emisí stagnuje a pokud k nějaké aktivitě v tomto smyslu dochází, jde spíše o odchody z trhu, než o vstup na něj. A možná je to také tím, že demograficky silná generace dnešních třicátníků a čtyřicátníků pomalu dosahuje vrcholu své ekonomické (tj. příjmové) křivky a hledá cesty, jak vydělané peníze dále investovat. Vzhledem k tomu, že jde o lidi počítačově a jazykově gramotné, geografické hranice pro ně přestaly existovat a oni tak řeší jenom jednu jedinou otázku - kde vydělám nejvíce. A jak říká jedno okřídlené burzovní pořekadlo - "O peníze jde vždy až v první řadě"...

Připraveno pro českou verzi magazínu Forbes

 


Čtěte více:

Měnová politika ČNB:  V boji proti riziku deflace sáhla centrální banka po devizových intervencích
07.11.2013 13:56
Před rokem začala ČNB varovat, že po vyčerpání možností pomoci ekonomi...
Mojmír Hampl (ČNB): 10 poznámek k debatě o intervencích
09.12.2013 16:31
Tematické poznámky uvedené níže jsou výběrem z vyjádření viceguvernéra...
Zaostřeno na ČNB: Otázka konce intervencí
03.02.2014 13:28
Před únorovým jednáním bankovní rady ČNB je situace v měnové politice ...
Zeman je nespokojen s intervencí ČNB, zpomalila prý vstup ČR do eurozóny
18.02.2014 12:10
Prezident Miloš Zeman v dnešním proslovu před Poslaneckou sněmovnou vy...
Singer: Intervenční režim ponechá ČNB minimálně po celý letošek
18.03.2014 17:27
Nejnovější data z tuzemské ekonomiky svědčí o tom, že Česká národní ba...
ČNB bez překvapení: zakotvení koruny u 27 k euru zůstává, sazby beze změny
27.03.2014 13:08
Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university