Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB snižuje depozitní sazbu do záporu, navíc spustí LTRO a připravuje nákupy aktiv

ECB snižuje depozitní sazbu do záporu, navíc spustí LTRO a připravuje nákupy aktiv

05.06.2014 13:58, aktualizováno: 5.6. 16:01
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Evropská centrální banka dnes přišla s balíkem opatření na uvolnění měnové politiky, který je rozsáhlejší, než se čekalo. Nejprve se odhodlala ke kroku, který v historii její, ale ani jiné z hlavních světových bank, nemá obdoby. Depozitní sazba byla snížena z nuly na -0,10 procenta. Vedle toho byla hlavní sazba snížena rovněž o 10 bodů na 0,15 procenta. Pokles depozitní sazby je podle očekávání, u hlavní refinanční sazby trh podle konsensu čekal pokles mírně větší, na 0,10 procenta. Spolu s nastavením sazeb ale banka rovnou dodala, že další měnověpolitická opatření představí později.

ecb

Na tiskové konferenci Mario Draghi oznámil, že ECB ukončí sterilizaci dluhopisů nakoupených v rámci programu SMP. Banka bude pokračovat v neomezených dodávkách likvidity tak, jak bude potřeba. Nabídne také bankám nové LTRO, což je program na dlouhodobé dodávky likvidity. Prvotní plán je dodat 400 miliard euro a to ve dvou operacích v září a prosinci. Podmínky programů mají zajistit, aby peníze nebyly použity na financování vlád, ale směřovaly do ekonomiky.

Krom toho ECB připravuje i nákupy ABS - cenných papírů zajištěných aktivy. Mělo by jít o jednoduché a transparentní papíry, zřejmě z nefinančních sektorů ekonomiky. Rozsah nákupů údajně ECB nediskutovala, ale i široce zaměřené nákupy zůstávají jednou z možností. Dnes oznámený balík opatření podle Draghiho neznamená, že je ECB s nástroji u konce.

Šéf ECB dál uvedl, že banka čeká setrvání úrokových sazeb na současných úrovních po delší dobu. Pokud ale bude třeba další akce, bude jednat rychle. Sazby podle Draghiho zůstanou nízko déle, než bylo dříve odhadováno.

Prognózu inflace pro letošní rok ECB snížila na 0,7 z 1,0 procenta. V roce 2015 čeká růst cen o 1,1, zatímco dříve to bylo 1,3 procenta. Inflační prognóza pro rok 2016 mírně klesá na 1,4 z 1,5 procenta. Co se týče růstu, letos banka čeká HDP vyšší o 1 procento, přičemž dříve předpokládala 1,2 procenta. Příští rok by ale ekonomika měla zrychlit na 1,7 procenta (dříve 1,5 procenta) a v roce 2016 na 1,8 procenta (beze změny).

U hospodářského růstu, který je stále nízký, křehký a nerovnoměrný, podle banky převažují rizika směrem dolů. Zahrnují geopolitická rizika, vývoj globálních finančních trhů i rozvíjejících se ekonomik. Rizika pro inflaci hodnotí ECB jako zhruba vyvážená ve střednědobém výhledu. Přijatá opatření podle Draghiho posunou inflaci zpět na cíl, v příštích měsících však má inflace zůstat nízko. Reálná ekonomika má zareagovat na balík nových opatření se zpožděním 3-4 kvartálů.

Dnes oznámený balík opatření byl přijat z tří důvodů. ECB se snažila uvolnit měnové podmínky, posílit transmisní mechanismy a ujistit, že v případě potřeby nestandardní opatření použije. Rozhodnutí v měnovém výboru bylo jednomyslné a to po velmi dlouhé diskusi.

Krok, který dnes ECB učinila, je velice významný. Relativně dlouho rostl tlak na uvolnění politiky a banka se po vyčerpání standardních nástrojů dohadovala, jak dál. Příprava alternativních opatření a diskuse zřejmě z rozhodující části skončily minulý měsíc a dnes ECB přišla s obsáhlým balíkem opatření. S poklesem sazeb a prodloužením dodávek likvidity se počítalo. Nad rámec základního scénáře je však cílený program LTRO i ukončení sterilizace SMP, které by mělo zvětšit objem peněz na trhu. Nákupy cenných papírů ECB podle očekávání nespustila, ale tuto variantu dál drží ve hře pro budoucí měsíce, což je důležitý signál.

Reakce eura na informace z ECB byla negativní a kurz spadl až k 1,3500. Následně však ztráty koriguje na 1,3570. Výsledek jednání považujeme pro společnou evropskou měnu za jednoznačně negativní. Tlak na kurz by se neměl omezit na období krátce po jednání; předpokládáme, že bude dlouhodobější. Euro by mělo dál ustupovat ze silných pozic, kde se drželo až do začátku května. Aktuální reakci trhu může tlumit opatrnost před zítřejším reportem z amerického trhu práce. Rozhodnutí ECB je vedle toho pozitivní zprávou pro dluhopisy v eurozóně. Krátké výnosy v Německu příliš prostoru k poklesu nemají a spíše by mohly držet nízké hodnoty, pro výnosy na periferii je však uvolnění politiky impulsem k poklesu.


Váš názor
  • FED
    06.06.2014 15:04

    Tohle i tak nic neudela s inflaci. Bez FEDu se nikam nepohneme. I pres pokles jsou EUR aktiva stale vysoce vynosnim aktivum oproti USD a JPY. A o to jde.
    sazkar
  •  
    06.06.2014 9:06

    Je zajímavé číst tyto příspěvky - tolik názorů -často značně nestandardních - a tak málo pochopení reality - bohužel jsme všichni ovlivněni propagandou a nikoliv ekonomickou teorií...
    Karel
  • Ja to vidim jako klasicke "vytloukani
    05.06.2014 21:47

    klinu klinem ". Jenze jednou to skonci - je to jako letadlo. Vsichni co si nabrali pujcky, maji problemy se splacenim, a musi se aspon refinancovat stale dokola za nizsi a pak zase nizsi urokove sazby, jenze bankovni pujcky jednou prestanou klesat a co potom ? zase pujdou nahoru a to bude poradny krach ! Jen nikdo nevi, kde to zacne, v Cine, Anglii, Nemecku ? Je to jedno, semele to vsechny.
    Syndi
  • Pozitivně se jeví,
    05.06.2014 17:34

    aby peníze nebyly použity na financování vlád, ale směřovaly do ekonomiky. To je fajn, ale ty vládní dluhy se budou muset také někdy nějak začít splácet. Takže možná, že firmy na fiat money se rozjedou a vlády je více zdaní, více vydělají a lidé budou mít větší platy, ty si uloží zpět do bank a budou dále šetřit. A možná nám potom předvedou "kyperský trik" - hair cut dle EU.
    AMN
  • a konec kapitalismu
    05.06.2014 15:51

    se blíží
    baryk
    • Re: a konec kapitalismu
      05.06.2014 16:26

      ale di ty brepto. Kapitalizmus si dalo po 2.sv. válce rauchpauzu a bude se zase muset rychle vrátit, aby to dal všechno do pořádku :-)
      Jesse
  • Banka teprve
    05.06.2014 15:46

    nemůže bejt tak blbá, aby dala pryč prachy s předem jasným prodělkem. Dyť jsou tam samý študovaný analytici.
    baryk
    • A co jim zbývá?
      05.06.2014 16:22

      Už udržování povinných limitů ke krytí je v inflačním systému ztráta, nějaká desetinka je nic a nic se také nezmění - toto je pouze kosmetika. Podstatné je kolik jim vydělá nevázaná likvidita - viděl bych to na zvyšování různých poplatků a podobně (někdo to zaplatit musí, když já ne... :-)) Lidi vždycky zajímá to nejméně podstatné - zdanění úroků, úrok z termínovaného vkladu (dluhopisu, hypotéky), ale že se mu položí banka, úrok půjde proti němu, nebo z jistiny dostanu jen část nebo nezvládne splácet už ne. Ovce jsou vždy ostříhány až dohola (nejprve se vybije střádaly skrze inflaci, poté dlužníky, skrze nezvládání splácení vysokých úroků nekvalitních pořízených statků a investic). Vždyť to je furt to samé. PS: S kapitalismem to nemá co dělat, ikdyž komunisti a v Rusku, Severní Koreji apod. budou mluvit něco jiného. S tím jak zanikl před jistým časem marxismus realizovaný v praxi, nyní jsme svědky rozpadu monetarismu. Otázkou co si civilizace vybere dále - cesta zpět skrze diktatury a válku nebo cestu poučení a liberalizace návratu ke klasické ekonomické teorii velkých učenců, kterou přervala uplatňovaná keynessova "revoluce" tak vládami oblíbená.
      Pibik
    • Re: Banka teprve
      05.06.2014 15:53

      Já ti nevím, když lidi cpou peníze do emisí typu Orco, NWR, KITD, tak bych na to že lidi nejsou blbí moc nesázel.
      ..
    • Re: Banka teprve
      05.06.2014 15:47

      Žranice na Titanicu se protahuje..o)
      Velkamedvědice
  • Monetární "šílenství" pokračuje
    05.06.2014 14:54

    a vstupuje do závěrečné fáze. Souboje jednotlivých centrálních bank jak jejich země a uskupení upadají v technické recesi stále hlouběji (nominání ukazatele jsou sice stále stejné, ale ty vynaložené inflační náklady, že...). Inflace, jak tuto definici přeformulovali zastánci keynessova - v dlouhém období jsme všichni mrtvi, prej nemáme, tak lze nafukovat měnové agregáty a věřit, že stále rostoucí dluhy se přeinflatují rychlejším znehodnocováním měn. Pokus o finanční perpetum mobile, udělá přítrž přivírající se okno bankovního sektoru částečných (téměř žádných) rezerv mezi dolní a horní sazbou, kdy ziskovost půjde jen dolů - záporná depozitka komerčním bankám také moc nepomůže... Stále zbývá jen několik otázek: kdy, jak a kde to začne - další si přidejte podle libosti. A kdy se o tom bude mluvit i v hlavních zprávách. (můj vycucaný termín - podzim 2015, ale odhadovat to je věštění z koule), prozatím postačí se jen vést v hlavním trendu a provádět masivní zisky v buy the dip strategii - och jak se bude stýskat po monetární teorii. PS: Všimli jste si jak posledních pár týdnů masivně narostl objem reklamy - půjčky za mizivý úrok na cokoliv? Likvidita, které je ohromný přebytek se tlačí kam může, hospodářství ji nepotřebuje, protože návratné projekty klesají, vlády to se svými nenávratnými projekty nestačí pojmout, spekulativní trhy také mají jisté limity.
    Pibik
    • Re: Monetární "šílenství" pokračuje
      05.06.2014 15:31

      já tomu teda nerozumím. školy na to nemám. To si jako dám do banky stovku a za rok dostanu třeba 99? To by byl konec kapitalismu. To radši schovám prachy na půdu. To musí bejt ňáká blbost.
      baryk
      • Baryk
        05.06.2014 15:38

        Pokud nejsi centrální banka, dostaneš ve své bance určtě plusové zhodnocení, i když mimimální viz. dnešní výška termináčů...
        Velkamedvědice
        • Ano zhodnocení bude vždy kladné
          05.06.2014 15:59

          Vypůjčím si parafrázi z jednoho seriálu, stovka je pořád stovka, jen ty věci jsou pořád dražší (růst jádrových cen zůstal stále stejný cca 8%). Monetaristi v čele centrálních bank jsou v zoufalé a bezvýchodné situaci a nezbývá než jet politicky dál až na konečnou, než i jakákoliv likvidita nebude již k ničemu - otázka pouze zní kdy k tomu dojde. Hlavní nástroj a podstata fungování "moderního" keynessova stimulačního systému v západních zemích za posledních 100 let (snižování krytí zlatem, poté snižování úrokových sazeb nyní dojelo na konečnou, není již co více naředit a úvěrovou expanzi nic nekryje, ani v určitém okamžiku bezcenná fiat měna v komerčních bankách prostě není (a to se nebavím o tom, že dlužník si půjčku znova uloží do banky a ta je multiplikací opět půjčena), takže domino efekt bude velmi rychlý s prvními velkými insolventními dlužníky - podobný princip s rokem 1929, ale v obrovském rozsahu stoupající s délkou expanze, bez možnosti exitu, jako to tehdy nezvládli rozpumpovat snížením sazeb dále, protože chyběly znalosti. PS: Ono nakonec třeba takové Rusko promrhalo daleko méně, má mnohem nižší zadlužení, výrobu spotřebního zboží centrálně řízený feudální stát nerozvíjel a část neperspektivní investice šla do armády, která se v určitém časovém okamžiku rozpadu "omezujících" ekonomických vazeb a světového obchodu, změní na velice perspektivní a návratnou...
          Pibik
      •  
        05.06.2014 15:36

        Pokud jsi banka a schováváš si peníze do ECB, tak to přesně takhle je. Cílem je donutit banky, aby peníze nesušily v ECB a někam je vrazily, ideálně je někomu půjčí.
        ..
        • Džordžo
          05.06.2014 15:38

          Vidím, žes rychlejší..o) Zdravím Tě.
          Velkamedvědice
    • Re: Monetární "šílenství" pokračuje
      05.06.2014 15:02

      Vědecká diskuse
      mtv
  • A je to
    05.06.2014 14:39

    dax na 10k tomu říkáme inflace jako prase, za pár let trojnásobek hodnoty, mínusové sazby na depozita no tak to už jen čekám jak začnou házet EUR z helikoptéry :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: A je to
      05.06.2014 14:50

      Nevím, jestli ten déšť pršící měny bude určený k radovánkám. Každopádně bude velmi dobré sledovat, k čemu Ty "nové" eura budou sloužit. Zajímavé zamyšlení : .........http://redmoneyupdate.com/tag/ecb-launch-a-full-fledged-qe-program/
      AMN
Aktuální komentáře
25.04.2024
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.