Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čeká trhy bouře, nebo spíš „pozitivní“ korekce?

Čeká trhy bouře, nebo spíš „pozitivní“ korekce?

30.06.2014 6:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Deutsche Bank snížila odhad růstu světového ekonomiky a varovala, že finanční trhy čeká bouřlivé letní období. Pro letošní rok tak banka počítá s růstem světové ekonomiky 3,3 % namísto původně odhadovaných 3,5 %. V poklesu se pak významně odráží zhoršené očekávání ohledně výkonnosti amerického hospodářství, u něhož německá instituce revidovala letošní růstový odhad o téměř procento na 2,3 %. Banka tak reflektovala středeční úpravu amerického HDP za první kvartál, u něhož došlo ke zhoršení na úroveň -2,9 %.

Banka zároveň vyjádřila své obavy z přílišného klidu, který se rozprostřel napříč světovými trhy v posledních měsících. Odkazovala tak na vývoj indexu VIX, který měří krátkodobou volatilitu hlavního amerického indexu S&P 500 na základě třicetidenních opčních kontraktů. VIX od začátku roku klesl o 15 %. Nižší hodnota pak v podstatě odhaluje, že investoři očekávají menší míru volatility, a tedy nepočítají s výrazným odchýlením cen od současné hodnoty.

Podle Deutsche Bank je tato situaci předzvěstí rodících se problémů. Její přístup k datům pak není nikterak neobvyklý. Spousta traderů totiž při výběru akcií (i dalších aktiv) sleduje současnou volatilitu titulu a při jejím extrémním snížení (například ve chvíli, kdy dojde ke sblížení hranic Bollingerových pásem) předvídá budoucí změnu v trendu. K varování Deutsche Bank lze i přesto přistupovat střízlivě. Za prvé, samotná banka označila možné problémy za „zvladatelné“. Za druhé, snížení volatility (při výběru akcií) bývá vnímáno často jako signál pro budoucí pokles, avšak takový vývoj rozhodně není garantovaný. Současný primární trend indexu S&P 500 (naznačen bílou šipkou) naznačuje stabilní růst. Ano, bezpochyby přijde v budoucnu silnější korekce, nyní jsme však pouze svědky korekcí v rámci sekundárních trendů (pro příklad červené šipky). Navíc, růst světové ekonomiky na úrovni 3,3 % (v souladu s prognózou Deutsche Bank) lze nadále vnímat jako velice solidní číslo.

sap

I proto je možná pro trhy důležitější současná úroveň jejich ocenění. Index S&P 500 se v současné chvíli obchoduje na úrovni 17,9-ti násobku zisků. Pro další roky se počítá s mírným snížením tohoto poměru, což ovšem nemusí zákonitě znamenat pokles ceny akciových titulů, a tedy hodnoty indexu. S ohledem na to, že investice jsou obvykle tvořeny na základě budoucích očekávání, nemusí být ceny akciových titulů, při zachování dostatečného množství příležitostí v ekonomice, příliš ohroženy. Hospodářský růst letošního roku (dle odhadů Deutsche Bank) 3,3 %, a také roku příštího (3,9 % dle MMF) pak nenaznačují obavy o smrštění ekonomiky a snížení počtu projektů, které jsou v ekonomice podnikům dostupné.

Na druhou stranu se akcie nachází na historických maximech, které nelze posouvat donekonečna. Korekce je tak jednoho dne nevyhnutelná. Pokud se však podaří naplnit optimistické odhady hospodářského růstu a společnosti nadále budou rozvíjet svá podnikání a s nimi spojený potenciál, případná bouře na trzích bude mírná. Pro investora stojícího mimo trh by navíc taková bouře byla veskrze pozitivní zprávou, neboť by vedla ke snížení cen akcií, navzdory zachování jejich fundamentální hodnoty. No a koupit levněji stejně kvalitní produkt je přece dobrá zpráva.

Zdroje: CNBC, MMF, Bloomberg


Váš názor
  •  
    30.06.2014 19:23

    Ja by som poprosil tu korekciu az po prazdninach. Teraz totiz cpem peniaze do letnej dovolenky, ale po prazdninach budem mat par skudlikov na rozdavanie.. ;-)
    Eco
  • hezkýýýýý :-)
    30.06.2014 10:44

    Mě ty čáry máry, kolečka, šipky, úhlopříčky, kanálky, elipsy, vlnky, kladívka, šipky a jiné TA šarlatánské omalovánky i po tolika letech stále mile rozesmívají :-))
    Jesse
  •  
    30.06.2014 10:32

    Fakt je, že Deutsche bank provádí svou korekci již půl roku.
    Juniper
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data