Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Rozhodnutí Fedu, zasedání ČNB, Argentina

Rozbřesk - Rozhodnutí Fedu, zasedání ČNB, Argentina "v bankrotu"

31.07.2014 9:50
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

I po včerejšku je jasné, že americká centrální banka na svém velmi opatrném kurzu nic nemění a proces měnové expanze tedy skončí (až) v říjnu. Zároveň se také začíná ukazovat, že komunikace a hledání konsensu uvnitř Fedu, s tím jak se ekonomika zlepšuje, bude opravdu čím dál obtížnější.

Pojďme, ale od toho co říkala americká centrální banka včera, k tomu co bude ta česká dělat dnes. Před dnešním zasedáním ČNB se totiž vyrojily spekulace, že by se intervencemi cílený kurz EUR/CZK mohl posunout výše, na což dokonce zareagovala dosud zcela mrtvá koruna a oslabila. Existuje přitom hned několik relevantních argumentů se domnívat, že tyto spekulace jsou nepodložené. Za prvé, ponoříme-li se do světa makroekonomických modelářů z impozantní budovy Na Příkopech, tak nezbývá než uznat, že ekonomika se opravdu možná i díky slabší koruně vyvíjí lépe než před tři čtvrtě rokem. Navíc díky znehodnocené koruně se podařilo dovézt nějakou tu inflaci, takže jsme se vyhnuli nepříjemnému deflačnímu období. Výhledově by se pak inflace měla pomalu zvedat, takže postrkovat ji výše další devalvací není nezbytně nutné.

Za druhé, stále platí řečnická otázka, zdali si devalvací nějak pomůžeme, kromě toho, že budeme mít inflaci blíže arbitrárně zvolenému cíli 2 %. Zprávy z domácího mikro-světa totiž hovoří, že mzdy jsou strnulé směrem vzhůru (ano, tedy přesně opačně než tvrdí učebnicové poučky) a že české exportní podniky se o dodatečné korunové zisky (vykouzlené devalvací) musí “rozdělit” se svými odběrateli. V takovém světě pak samozřejmě cílené oslabování měny nefunguje jen jedním pozitivním směrem.

Region
Regionální měny se včera ocitly pod mírným tlakem, který souvisel s výbornými čísly z USA (HDP za druhé čtvrtletí, ADP report). Zlotý s forintem byly tradičně volatilnější než koruna, která byla včera rovněž volatilnější než obvykle a v předvečer zasedání bankovní rady ČNB oslabila na takřka šestiměsíční minima vůči euru.



Na zasedání se bude projednávat i nová prognóza, která pravděpodobně posune exit ze stávajícího kurzového režimu na pozdější dobu. Dosud platná prognóza totiž předpokládala setrvání koruny poblíž hranice 27 CZK/EUR „až“ (jen) do počátku příštího roku. Následné komentáře z ČNB již ovšem vyznívaly ve prospěch druhého čtvrtletí, avšak ani případný posun na pozdější dobu by neměl být velkým překvapením. Další pravděpodobnou změnou v prognóze by podle našeho názoru mohlo být snížení inflačního výhledu pro konec letošního roku a pro rok následující, stejně jako úprava prognózovaného tříměsíčního PRIBORu směrem dolů, což by fakticky znamenalo i posun prognózovaného načasování prvního zvýšení úrokových sazeb z prvního čtvrtletí příštího roku směrem dále do budoucnosti. Z tohoto pohledu by se nová prognóza měla více přiblížit pohledu trhu i našemu očekávání předpokládajícího pozdější exit a ještě pozdější start utahování měnové politiky. Pokud jde o spekulace o posunu kurzu směrem ke slabším hodnotám, nemyslíme si, že v tomto směru bankovní rada učiní jakýkoliv krok.

Eurodolar
Včera zveřejněná čísla v USA (ADP report za červenec +218 tisíc, růst HDP za druhý kvartál 4 %) včera pomáhala dolaru, který vůči euru posílil na takřka devítiměsíční maxima. Zasedání FOMC příliš mnoho vzruchu nepřineslo (asi až na “vzpouru” zastánce přísnější měnové politiky Ch. Plossera).

Kromě dobré kondice americké ekonomiky a dozvuků včerejšího zasedání Fedu může “bezpečnému” dolaru dnes prospívat i fakt, že Argentina se nedohodla se svými věřiteli a agentura S&P ji přiřkla rating “selektivní default”.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 

 


Čtěte více:

USA: Počet nových pracovních míst v červenci klesl, trh práce však zůstává nadále silný
30.07.2014 14:29
Americká ekonomika vytvořila v červenci v soukromém sektoru 218 tisíc...
Americká ekonomika rozmetala obavy, HDP za druhý kvartál rostl o 4 %
30.07.2014 14:45
Americké hospodářství je zpět na růstové vlně. Růst HDP za druhý kvar...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data