Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Morálka zničená komunismem?

Víkendář: Morálka zničená komunismem?

13.09.2014 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Zničil komunismus naše morální hodnoty?

Režim v bývalém východním Německu v mnoha ohledech vyhovoval těm, kteří se nedrželi pravidel. Zatímco ti poslušní trpěli nedostatkem, zbytek společnosti obchodoval na černém trhu. Znamenalo to podvody a nezákonné aktivity. A zdá se, že toto chování za sebou nechalo svou stopu. Když lidé z bývalého východního Německa hráli se svými západoněmeckými protějšky jednoduchou hru o menší částky peněz, podváděli dvakrát tolik. Ukazuje to výzkum z Duke University a University of Munich. Navíc se ukázalo, že čím déle lidé v komunistickém režimu žili, tím větší u nich byla pravděpodobnost neférového jednání.

Autoři studie požádali o spolupráci náhodně vybraný vzorek 250 Němců z okolí Berlína. Chtěli, aby hráli hru, kde mohli vyhrát 6 eur. Šlo o jednoduchou hru založenou na hodech kostkou, kdy si hráči tipovali hozené číslo na vrchní či spodní straně kostky. Nemuseli ale předem říci, na kterou stranu sázejí. Výsledky by na konci hodnocení měly mít rozdělení 50 ku 50. Testy ale ukázaly, že lidé, jejichž rodiny pocházely ze západního Německa, měli rozdělení sázek 55 ku 45 ve prospěch těch sázek, které pro ně byly výhodné. Lidé z východního Německa dokonce dosáhli rozdělení 60 ku 40. U těch, kteří v komunismu prožili více než 20 let, pak tento poměr stoupl ještě více.

Tento výzkum je další v řadě studií, které se zaměřují na psychologický dopad života za železnou oponou. Jiné studie například ukazují, že lidé z bývalého východního Německa jsou méně důvěřiví a mají menší sklon považovat jiné lidi za férové. Jedním z autorů popsané studie je Lars Hornuf, jehož rodina shodou okolností pochází z východního Německa. Hornuf zdůrazňuje, že výzkum se nezabývá složitějšími otázkami. Tedy například tím, jaké konkrétní faktory ze života před rokem 1989 formovaly chování lidí. Je také možné, že lidé by se chovali čestněji k těm, které už znají, než k vědcům, kteří jsou pro ně neznámí. Jinak řečeno, ze studie nelze dělat široké závěry o velké slupině lidí. I tak by ale bylo dobré mít se na pozoru, když vás někdo z východního Německa pozve na poker.


Platí nám vlády prázdniny?

Hodně lidí si myslí, že Američané pracují méně proto, že vláda je v tom podporuje. Je evidentní, že tento názor je populární na pravici, ale sdílí ho i překvapivé množství akademických ekonomů a dokonce se k němu přiklánějí i někteří levicově smýšlející lidé. Například Casey Mulligan z University of Chicago, který píše pro New York Times, tvrdí, že programy, které měly zmírnit dopady Velké recese, nakonec lidi motivují k tomu, aby nepracovali.

Podobně uvažuje i Kurt Mitman ze Stockholm University. Jeho model ukazuje, že kdyby letos byly ukončeny širší programy podpory, zvýšila by se zaměstnanost i míra participace. Já bych se ovšem vsadil, že se mýlí. Důvodem je to, že většina makroekonomických modelů se zaměřuje na to, co není podstatné. Zmínit pak mohu i nečekaného zastánce zmíněné myšlenky, Jordana Weissmanna, který uvažuje levicově, ale dnes zastává názor, že podpora v nezaměstnanosti se nyní změnila na program, který lidem platí za to, že jsou doma.

Ekonomové jsou jako většina ostatních lidí a tak mají rádi jednoduché teorie. Platí to i o té, o které se nyní bavíme. Je tu však jeden háček. Pokud by vládní programy motivovaly lidi k tomu, aby nepracovali, měly by se projevit i růstem mezd. To je evidentní – jestliže vám vláda platí za to, že si užíváte dovolené, měli byste požadovat vyšší cenu za to, že nepůjdete do práce. Pokud dostáváte peníze za to, že nepracujete, práce je nedostatek a roste její cena. Data ovšem ukazují, že k ničemu takovému nedochází. Reálné mzdy se po krizi v podstatě nemění a to je pro teorii „nezaměstnaní jsou vlastně na dovolené“ velký problém.

Základní ekonomie říká, že když u něčeho klesá množství a cena, je to dáno poklesem poptávky a ne nabídky. V USA klesá množství práce, její cena se drží nízko. Jde o známku toho, že vládní programy podpory mají jen malý vliv na to, kolik lidí je zaměstnaných. Za stagnaci v této oblasti může něco jiného.


Máme málo nebo hodně soli?

Nedávno nabrala na intenzitě diskuse o tom, kolik soli v potravě už je pro nás škodlivé. Byly totiž zveřejněny výsledky obsáhlé studie na toto téma. A ty ukazují, že pokud sůl omezíme, příliš hazardujeme se svým zdravím. Americké vládní organizace, Světová zdravotnická organizace a další podobné instituce doporučují denní příjem sodíku ve výši 1 500 – 2 300 miligramů či méně. Denní spotřeba v USA přitom v průměru dosahuje asi 3 400 miligramů. Zmíněná studie ale ukazuje, že u lidí s příjmem sodíku menším než 3 000 miligramů nalezneme o 27 % vyšší riziko úmrtí či vážných zdravotních problémů, jako je například infarkt. Toto riziko ale také roste s příjmem sodíku převyšujícím 6 000 miligramů.

Zmíněné výsledky byly publikovány v New England Journal of Medicine, k podobnému závěru došla před časem studie od Institute of Medicine. Podobné studie neprokazují, že mezi příjmem sodíku a zdravotními problémy skutečně existuje kauzalita. Zdá se však, že snahy o velmi nízký příjem soli mají vratký základ. Zastánci této politiky by tak měli být opatrnější, domnívá se Salim Yusuf z Population Health Research Institute. Způsob provádění studie ale rozporuje The American Heart Association. Podle ní je pochybný třeba způsob, kterým byl odhadován příjem sodíku.

Sodík tvoří hlavní součást soli a představuje klíčový prvek pro řadu buněčných funkcí. Podle Niels Graudal z Copenhagen University by jeho nízká úroveň tyto funkce narušovala a mohla vést k tomu, že by krevní tlak místo poklesu naopak vzrostl. Zatímco nevíme přesně, jaká je ta správná míra soli v potravě, je jasné, že přílišné množství sodíku také vyvolává hypertenzi, která je klíčovým faktorem u infarktu a selhání srdce. Zdravotnické organizace se o snížení příjmu soli snaží už celá desetiletí. Většina jí přitom nepochází z našeho vlastního solení, ale z nakoupených potravin a polotovarů.

Zdroj: Foreignpolicy, Noahpinion, Bloomberg, WSJ


Čtěte více:

Wall Street před prodlouženým víkendem rostla, ale objem nejniží za 6 let
29.08.2014 22:26
Konec prázdnin a současně konec srpna přinesl na Wall Street před pond...
Víkendář: Kdo byl „Hitlerem“ před Hitlerem?
30.08.2014 18:28
Kdo byl „Hitlerem“ před Hitlerem?V dnešní době se jako tradiční příkla...
Víkendář: Směrem ke Spojeným státům evropským a volebním hlasům za peníze?
06.09.2014 8:00
Pád eura, nebo Spojené státy evropské?Prezident německého Ifo Institut...

Váš názor
  • A kravka se zase sama usvědčuje ze lží
    14.09.2014 20:43

    Že prej za komunistů neslyšela - kdo nekrade okrádá rodinu. Há Há Há. To mohl neslyšet jen rudý estebák a Kalka. S kým, z Patrie, musí ta kravka asi spát když jí tady trpí její kalkoviny. To už hraničí s Bohnicema. Že prej přispěvky netýkající se diskuze budou vymazány.
    ooo
  • Pro Zemana a další co nevěří sankcím
    14.09.2014 20:29

    "...Pro firmu Lukoil, která se rovněž na sankčním seznamu ocitla, je vyhlášení sankcí šokem. V zahraničních nalezištích je z ruských společností nejaktivnější, zájmy má v Ghaně, Kaspickém moři či Iráku. Sibiřská naleziště chtěl Lukoil zkoumat s francouzskou firmou Total. Právě Lukoil jako poslední ruská firma využil možnost velké západní půjčky, šlo o kredit 1,5 miliardy dolarů. Od okamžiku předešlých sankcí vyhlášených v červenci je s půjčkami konec. Podle činitelů americké vlády nové sankce posunou ruskou ekonomiku blíž k recesi, hodnota rublu se sníží o 13 procent a odliv kapitálu letos dosáhne hodnoty 100 miliard dolarů. Pokud se kvůli nedostatku financování ruské firmy obrátí na centrální banku, bude ta muset sáhnout do rezerv. Jejich výše je 460 miliard dolarů a vydrží prý dva roky. A to bez DPH.
    Mn
  • kravka
    14.09.2014 17:32

    Naše soudružka rudopíčka Kalička se zase předvádí. Na svém vlákně se tak zesměšnila, že provokuje jinde. Tam si plivne, tam si kopne, jak naučena styčným důstojníkem. Inu starou fenu novým kouskům nenaučíš. Kdo nekradne okrádá rodinu prý nikdy neslyšela. Až po revoluci. Je tak hloupá nebo prolhaná? Asi oboje. Mstivá marxistická mrcha. Jak jí vysvětlit, že na její mindráky a chorobnou vlezlost není nikdo zvědavý? Díky Bohu tady bude kratší dobu než Antirezin.
    Nestranný
  • Jak se vůbec může někdo ptát - Patria
    13.09.2014 22:22

    Kdo zažil a vyrůstal za vlády komunistů tak ví že heslo dne které vzniklo bylo "kdo nekrade okrádá rodinu" proto byly malé platy, protože se už počítalo s tím že si domů hodně donesou z pracoviště . Vždyt' to nebyla krádež, když to bylo nás všech. Tak nač ta otázka ? Jen pro mladé, ale ti se to rychle taky naučili. Ale jak stohoven ?
    Kazdík
    • Re: Jak se vůbec může někdo ptát - Patria
      14.09.2014 9:05

      Já jsem tedy tohle heslo uslyšela teprve po převratu - vlastně až tady, od VELKEMEDVĚDICE, který byl něm byl zřejmě vychováván. Otázka je, kdo vychoval jeho rodiče, aby ho vychovávali takto.
      Kalka.
      • Jo tenkrat
        14.09.2014 17:03

        jste na marxisticke akademicke pude i ve vratnici byla mimo.
        hm
      • Pizda
        14.09.2014 14:09

        Ty si opravdu zákeřná nevychovaná svině, Nic víc. Trapná z babělá stalkerka. Zase se mstíš, že neraguji na Tvá pičoviny s dph. Jdi do prdele.
        Velkamedvědice
        • Re: Pizda
          14.09.2014 14:15

          Tak, tak. Dostalo se ti opravdu dobrého* vychování. Pozn.: * ironie
          Kalka.
          • Výchova
            14.09.2014 14:20

            Jistě , jsem naučen, že zákeřným sviním nemám ustupovat, i když za to nesu následky. To tvá demence nepochopí. Jen ubohá svině se mstí na dětech a rodičích. Tam neklesnu. To je TVá úroveń.
            Velkamedvědice
          • smutný život krávy
            14.09.2014 14:18

            , která i v neděli musí jen pomlouvat. Co si ty si za hajzla. A jak čekáš ndržená v neděli celý den u PC, až zereaguji... Smutná opuštěná vlezlá pizda.
            Velkamedvědice
            • Re: smutný život krávy
              14.09.2014 14:36

              :-))) tobě trvala reakce jen 3 minuty. Díval ses aspoň na OVM jako já? Asi ne. Či se stejným porozuměním jako zdejšímu textu... Je prostě jasné, že nejdřív musíš vstřebat alespoň takovou jednoduchou věc, jako například že dań z přidané hodnoty platí jen a pouze plátce daně z přidané hodnoty, Pak možná postoupíš i k otázce, zda bylo dřív vejce než slepice. Pěkný den!
              Kalka.
              •  
                14.09.2014 14:53

                Mně trvala reakce 5 hodin demente, pak už jsem tady asi jsem, když jsem reagoval. Nečekám, že to pochopíš. A přestań mi lézt do prdele? Co tom nechápeš. Skoč si ze svou závislostí k psychiatrovi.
                Velkamedvědice
      •  
        14.09.2014 10:10

        .. který byl v něm zřejmě...
        Kalka.
    • Re: Jak se vůbec může někdo ptát - Patria
      14.09.2014 8:25

      Heslo "kdo nekrade okrádá rodinu" dnes úspěšně praktikuje část těch politiků, kteří mají v minulosti kořeny - Řebíček, Klaus, Gross, Kavan, Topolánek, Špidla, Paroubek, Blažek, Dalík, Pitr, Tvrdík, Hulínský, Roman, Ruml, Kuhnl, Gandalovič, Benda..., nemá smysl je jmenovat. Jejich předkové, vesměs rodinní příslušníci jim předali geny a zkušenosti. Tohle české mozkové malomocenství je zde stále přítomno. Přidali k němu heslo "po nás potopa". Tohle se dá vyléčit jen jedním způsobem - přestat s idiotským heslem "nezávidět šikovným" a zkonfiskovat této garnituře majetky, postavit je před soud (který ovšem musí přijmout zásady přirozené spravedlnosti) a umístit tyto "šikovné" zloděje do pracovních táborů. Ovšem to asi nepůjde, protože český národ je tak doblbnutý, že nemá chuť ani sílu a dokonce uvěřil vládnoucí kastě, že takové řešení je komunistické řešení, což není vůbec pravda. Spravedlnost totiž není komunistický atribut !!
      Jesse
      •  
        15.09.2014 10:12

        Nie, myslim si, ze to nie je v genoch. V genoch mame snahu prezit za akukolvek cenu, potrebu rozmnozit sa, potrebu postarat sa o svoje potomstvo. Zlodejstvo je iba a ciste vychovou a spolocnostou. A robia to vsetci a robia to stale. Papier do tlaciarne z kancelarie, balik pripinaciek, zosivacka z kancelarie, nepouzivany notebook z fakulty, nevyuzite polotovary z kantyny, nafta z dodavky, fixlovane nakupy v supermarketoch, atd. Vidal som to na Slovensku i v Cechach na kazdom kroku.
        Eco
        •  
          15.09.2014 10:18

          Rodicia ma vychovali nekompatibilne s rezimom, naucili ma nekradnut. A ked som sa potom kazdodenne stretaval s ludmi, ktori radi tu a tam cosi vzali, pripadal som si ako "pomalsi a handicapovany" so svojim evidentne podivnym nazorom. Dodnes pri zmienke o "kdo nekrade okrádá rodinu" premyslam nad tym, ci som sa rozhodoval naozaj spravne. Ona "hrdost" ma totiz sama o sebe neuzivi a ist proti prudu sa obvykle moc nevyplaca. Nikoho moc nezujima, ci ste cestny a poctivy, aspon pokial mate cisty trestny register..
          Eco
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m