Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Budeme mít v roce 2050 hlad?

Budeme mít v roce 2050 hlad?

22.09.2014 15:05
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Nedávná volatilita v cenách klíčových zemědělských plodin vyprodukovala otázku, jestli naše zemědělské kapacity budou v roce 2050 schopny uspokojit stále větší požadavky naší stále rostoucí světové populace. Existuje řada faktorů, kterým se budeme věnovat a sledovat jejich možné dopady na to, jestli světová produkce je a bude schopná uspokojit světovou poptávku.


Očekává se, že světová populace by do roku 2050 měla vzrůst ze současných 7 miliard na 9 miliard. A příjem každého člověka by měl do roku 2050 také vzrůst a to napříč všemi regiony. Výkon respektive produktivita našeho systému zemědělství se za posledních několik dekád významně zlepšila. Ovšem čelí stále větším výzvám a to díky stále nestabilnějšímu klimatu a celkovým klimatickým podmínkám.

Faktory, které budou popohánět poptávku i nabídku, nebudou určovat jenom to, co budou farmáři pěstovat, ale i to, kde to budou pěstovat a jak moc dostupné to pro lidi bude. V neposlední řadě bude zajímavé sledovat, jak si odvětví poradí s hospodařením se vzácnými zdroji jako je půda, voda, apod.


Studie se zabývala třemi hlavním faktory, které budou ovlivňovat to, jestli bude dostatek plodin na trhu, aby se uspokojila veškerá spotřeba – velikost populace (na straně poptávky), příjem (na straně poptávky) a produktivita (na straně nabídky).

Závěry ze studie U.S. Department of Agriculture odhadují, že růst světové populace o 10 %, zapříčiní pravděpodobně stejné zvýšení, co se týče celkového objemu sklizených plodin ale také 10 % růst celkové spotřeby. Tudíž se dá říci, že elasticita celkové sklizně a světové spotřeby je blízká nebo rovna jedné (viz graf). Zajímavé je, že výnosnost (na jednotku plochy) má nižší elasticitu – zhruba poloviční. Tudíž růst světové populace o 10 % bude mít za efekt růst o 5 % ve výnosu např. jednoho hektaru pole.

ela
Růst průměrného světovému příjmu (na hlavu) o 10 % by měl efekt nejvíce na celkovou produkci a spotřebu o 3 %. O tři procenta by podle projekce vzrostl výnos a ještě objem obchodu s komoditami (export a import komodit). Překvapivě neelastická je cena a celková plocha. U těchto dvou sledovaných metrik by změna příjmu nevedla prakticky k žádné změně.

Vzhledem k tomu, že se v posledních několika desetiletích produktivita zemědělství silně zlepšovala, projekce se zabývá možnými dopady jejího poklesu jako možného ohrožení světové nabídky zemědělských komodit. Šok a rychlý pokles produktivity může být zapříčiněn například klimatickými změnami nebo dlouhodobým podfinancováním zemědělských technologií nebo výzkumu v těchto oblastech.

Studie netestovala dopady přímo klimatických změn, které jsou tolik diskutované v tomto desetiletí. Zato pro doplnění zbylých výsledků studie ohodnocuje dopady 20 % poklesu v produktivitě. To ukázalo jednoznačně, že by se objem spotřeby nezměnil. Produktivita tak nemá vliv na celkovou poptávku. Zato má dopad na výnos na jednotku plochy o - 12 %, její elasticita je tak okolo 0,6. Nejvíce by pochopitelně zareagovala cena, ta by vystřelila o 15 % nahoru, její elasticita se blíží k -0,8. Hned v závěsu s elasticitou -0,7 by vzrostl objem plochy pro pěstování plodin o 14 % při poklesu produktivity o 20 %.

Je tedy nasnadě, že do budoucnosti budeme čelit stále větší poptávce od větší a bohatší populace. Navíc tato studie počítá se střední mírou plodnosti (fertility). Ve variantě projekce Spojených národů, kde fertilita je vysoká, by mohlo v roce 2050 žít na naší planetě 10,6 mld. lidí. To by samozřejmě zvyšovalo tlak na zdroje, objem pěstební plochy apod. Pokud by se tak stalo, cena komodit by vystřelila výše a v podstatě by ekonomicky „zpřístupnila“ dosud nevyužívané plochy například méně vhodné pro danou plodinu nebo obecně pro zemědělskou produkci.


Na straně nabídky můžeme zatím spíše očekávat svízelnější a těžší podmínky
, které plynou z klimatických změn a nedostatečném vývoji a výzkumu. Zajímavý a celkem novým faktorem, který vstupuje do této oblasti, jsou bio paliva. Poptávka po nich samozřejmě zvyšuje poptávku po určitých plodinách a mění tak strukturu toho co zemědělci produkují.

Zdroj: Drivers of Agricultural Demand and Supply, ERR-174, U.S. Department of Agriculture, Economic Research Service, September 2014


Čtěte více:

Milujete dividendy? Máme pro vás tři esa z rukávu
19.09.2014 17:50
Je vždy chytré, aby investor usiloval o solidní dividendové tituly, pr...
Tesco kvůli chybám v účetnictví snížilo výhled zisku, akcie ztrácí 8 %
22.09.2014 10:53
Britská maloobchodní společnost Tesco zjistila chyby v účetnictví, kvů...
Alibaba při IPO vystřelila o 37 %!
22.09.2014 13:15
Akcie největšího čínského online obchodníka vstoupily minulý týden v p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení